Saturday, July 27, 2019

"1945-års överlevande" som kom med Vita Båtar är begravda i Norrköping som Förintelsens offer.

HMS Prins Carl som tjänstgjorde som Vit Båt under juni-juli 1945.


Gamla judiska gravar i Norrköping
Kung Gustav III utfärdade år 1781 ett judereglemente vilket utan "lättnader" medförde en rad begränsningar i bl.a. judarnas rätt att välja vistelseort. Judar till en början fick enbart bo i Stockholm, Göteborg och Norrköping. I judereglementet föreskrevs också att det i de tre städerna skulle finnas judiska begravningsplatser som det ålåg ”Judesällskapet at sielfwe inhägna”.
Kring 1780–90-tal tillkom en judisk begravningsplats i Norrköping.

När Norrköping industrialiseras sker det genom en inflyttning av unga judiska män, framför allt från norra Tyskland. De etablerar sig som klädesfabrikörer och kvarnägare, de var bildade och levde väl.
När Holmen bildas 1854 sker det med kapital från judiska grosshandlare i Göteborg.
Trots att Norrköping var en av tre städer där judar tilläts bosätta sig från och med 1782 blev den judiska befolkningen i Norrköping aldrig särskilt stor. Som mest räknade den 99 medlemmar. Redan när synagogan byggdes 1858 tog man till i överkant.

1945-års gravar - de som kom från Bergen-Belsen direkt med Vita Båtarna och indirekt från Malmö dit de fördes med Vita bussarna och Padborg-tåg.
De flesta som kom med Vita båtarna kom från Bergen-Belsen. Första Vita båten från Lübeck anlände den 1 juli 1945. De sjuka placerades i beredskapssjukhusen i staden som bestod av två skolor förberedda sk för ändamålet. En månad innan, den 6 maj 1945 kom ett ambulanståg från Malmö till Norrköpings central med den första gruppen befriade lägerfångar som hade Malmö som första anhalt. Det är oklart om de placerades på beredskapssjukhuset som var då inte färdiga och ombyggnads- anpassningsarbeten har bara påbörjats. Chefen för beredskapssjukhuset var dåvarande överläkaren på medicinkliniken i Norrköping, Leonard Brahme. Han fick till hjälp endast två färdiga läkare (vid andra Vita Båt transporten), två underläkare och en kvinnlig medicine kandidat. 
  


Logg från HMS Prins Carl som tjänstgjorde som Vit Båt under juni-juli 1945.
DP-2 kort av Gross Dora som kom med den första Vita Båten till Norrköping. Hennes syster Blanca dog bara en dag efter ankomsten. 


DP-2 kort av Gross Blanka som kom med den första Vita Båten till Norrköping och dog efter bara 1 dag.

Född i Polen, kom från Bergen-Belsen med Vita båtar, dog i Norrköping.


Inom Matteus begravningsplats finns den Judiska begravningsplatsen som tillkom 1782. Här gravhällar av Förintelsens offer begravda i Norrköping.


Inom Matteus begravningsplats finns den Judiska begravningsplatsen. Här gravhällar av Förintelsens offer begravda i Norrköping.


Norra begravningsplatsen i Norrköping - ännu fler gravar av Förintelsens offer.

Norra begravningsplatsen i Norrköping - ännu fler gravar av Förintelsens offer.

ECKER Olga f. 15 januari 1924 d. 18 juli 1945
KLEIN Elisabeth f. 3 mars 1913, d. 17 augusti 1945
KLEIN Ethel f. 8 oktober 1919, d. 15 augusti 1945


Var är hon begraven?
DP-2 Szenkalska Hela L-1661 to Norrköping dog 9 juli 1945

Var är hon begraven? Szenkalska Hela från Czestochowa. Hon kom till Norrköping 1 juli och dog 9 juli 1945.


Var är hon begraven? Szenkalska Hela från Czestochowa. Hon kom till Norrköping 1 juli och dog 9 juli 1945.

Var är hon begraven? Szenkalska Hela från Czestochowa. Hon kom till Norrköping 1 juli och dog 9 juli 1945. Här hennes Lübeck kort med nummer 1661.





SCHECHTER Ibolyja f. 20 juni 1927 d. 5 augusti 1945











Tack till Svenska kyrkan i Norrköping som tar hand om gravarna tillhörande Förintelsens offer. I Stockholm har judiska församlingen i 70 år sparat på underhåll. Detta ledde till att gravhällarna sjönk under markytan och var helt oläsbara tills Föreningen Förintelsens Minne satsade 250 000 kronor för att gräva upp de, rengöra och beskriva öden av ett flertal av de begravda.





Wednesday, July 24, 2019

Hela 400 000 - 400 000 - 400 000 - 400 000 - 400 000 tittade på min blog


Jag startade min blog den 17 november 2006.

Idag blev det 400 004 sidvyer. Ganska bra för en nybörjare, tycker jag. 100 000 av 400 000 sidvyer, inlägg har förmedlats genom Face book. Resten bl.a. genom Google.

Jag startade min blog den 17 november 2006. Livet kändes mycket konstigt utan hund. Särskilt att inte kunna gå ut ett antal gånger per dag. Varför skulle man gå ut utan en hund?!

Därför kändes det naturligt att min blog skulle heta som hunden, vännen Jim-bao. Jim-bao betyder på kinesiska Guld-skatt.


Idag blev det 400 004 sidvyer. Ganska bra för en nybörjare, tycker jag. 100 000 av 400 000 sidvyer, inlägg har förmedlats genom Face book. Resten bl.a. genom Google.


4 av de 5 mest populära inläggen handlar om Janusz Korczak. Den femte handlar om den största judiska emigrationen från Polen efter andra världskriget.


Det är Polen före Sverige som är "mottagarlandet" för mina inlägg.


Det är Polen, strax före Sverige som är "huvudmottagarlandet" för mina inlägg.

De fem mest populära inlärr, mellan 2 000 - 4 000 sidvyer.

Sunday, July 21, 2019

Zenia Marcinkowska-Larsson kom till Sverige med Vita båten Kronprinsessan Ingrid som kom från Lübeck - Bergen-Belsen





Zenia Larsons bok och dedication till mina föräldrar Zofia och Michal Wroblewski

Signalmeddelande om M/S Kronprinsessan Ingrids resa till Lübeck såsom UNRRAs Röda Kors båt. Under den 27:e och 28:e juni togs 424 patienter ombord på Kronprinsessan Ingrid, varav 179 liggande. Det var fem Vita båtar som anlöpte Lübeckhamn den 26 juni 1945. Konvojen återvände mot Sverige och Kronprinsessan Ingrid lämnade av sina patienter i Malmö och i Göteborg för vidare vård. De Vita båtarna eskorterades under resorna av tyska minsvepare. Här info att en sådan, nr. 401 återvände till Tyskland efter den första resan mellan Lübeck och Sverige.
M/S Kronprinsessan Ingrids resa från Lübeck till Sverige såsom UNRRAs Röda Kors båt. 
Lisa Welander - läkare med sina patienter. Lisa blev så småningom professor i neurologi.
Patienter "under däck" såg ofta annorlunda ut. De beskrev i rapporter såsom "liggande". Patienter som kunde själva gå beskrevs som "sittande".
Zenia Marcinkowska (Larsson) kom till Sverige med Vita båten Kronprinsessan Ingrid som kom från Lübeck och la till dagen efter i Trelleborg.

Zenia Larsson kom rätt så ofta till mina föräldrars lägenhet vid Birkagatan 3 i Vasastan. Hon såg ut som en dagisfröken och samtalen med mina föräldrar handlade ofta om Korczak och Polen.

Zenia Marcinkowska kom till Sverige med Vita båten M/S Kronprincessan Ingrid som kom från Lubeck och la till dagen efter i Trelleborg. 

I en av sina böcker har hon skrivit att med sig så hade hon ett vittnesbörd som ett enda bagage. Hon hade dock mycket svårt att packa upp det när hon kom till Sverige 23 år gammal. Hon tänkte på det och sin skrivkramp dagligen.

Var det kanske den figurinen som Zenia Marcinkowska satt med när Eric Grate uppmannade henna att skriva?

Redan under studietiden på Konstakademien (1947) fick hon en direkt uppmaning att berätta om sina erfarenheter. Hon höll på med en kuvad liten kvinnogestalt i lera då hennes lärare Eric Grate stannade upp vid den gav han inte som vanligt estetiska kommentarer utan sa bara: ”Det där borde du skiva om...”. Sin plikt att berätta tänkte på hon ofta men först 10 år efter befrielsen från koncentrationslägret Bergen-Belsen började hon skriva. Zenia Larsson debuterade som författare 1960 med den självbiografiska romanen Skuggorna vid träbron, som utspelar sig i ghettot i Lódz. Boken blev första delen i en trilogi om flickan Paula Levin och hennes närmast ofattbart hemska upplevelser. De två följande delarna, Lång är gryningen, 1961, och Livet till mötes, 1962, handlar om befrielsen från Bergen-Belsen respektive ankomsten till Sverige och anpassningssvårigheterna under den första tiden. Larssons bok Livet till mötes trots att den är skriven som fiction så handlar den utan tvekan om författarinnans egna upplevelser. Boken beskriver bl.a. en aggressiv antisemitisk hållning hos icke-judiska polskor på Vita båten från Lübeck till Trelleborg.  
Dessa böcker är centrala i det som kom att bli ett omfattande och betydande författarskap. Alla läsare finner det anmärkningsvärt att Zenia Larsson har i dessa böcker, i stort sett förbigått själva livet i koncentrationslägret, Det handlar således om en nio månaders period mellan Gettot i Lodz och Befrielsen i april 1945 som var omöjliga för henne att berätta om.