Saturday, December 11, 2010

Morfar får visa vad han kan... ikväll kommer R
http://www.youtube.com/watch?v=Uhioo8wwG9s

Thursday, December 9, 2010

I natt var det 5 år sedan min mor gick bort

Som en finlandssvensk författarinna skrev om sin mor:
Hon dog, hon blev frisk!

Silvia mörkar den mörka tiden - Pappa var en nazist och guldgrävareMan skall inte mörka den mörka tiden.

Silvia, när tillfrågad skall svara med sanning och inte med oriktigheter. Detta tog upp TV4.

Sedan har vi frågan om Walther Sommerlath.

TV4 kunde klart visa att han var en aktiv nazist. Han var en av de få i Brasilien som skrev sig in i nazistpartiet och därefter åkte till Tyskaland för att "gräva guld", dvs delta i ariseringen - bl.a. genom att beslagta judiska företag.

Han tillhörde inte de nazister som såg till att guldet grävdes upp ur de mördades munnar i koncentrationslägren. Men det enda som Silvia sa som var sant: han tillhörde maskineriet.

Wednesday, December 8, 2010

När luften är kall och det är mycket iskristaller då bildas 22°-halon över Riddarfjärden22°-halon, som det heter, uppstår när solens ljus reflekteras i iskristaller. Kombinationen kall luft och fukt i luften över öppna vatten gör att det bildas iskristaller.
Ibland kan det också bildas bisolar, små runda ljuskällor på ringen22°-halon
En halo, som det heter, uppstår när solens ljus reflekteras i iskristaller. Kombinationen kall luft och fukt i luften över öppna vatten gör att det bildas iskristaller.
Ibland kan det också bildas bisolar, små runda ljuskällor på ringen precis till höger eller vänster om solen. Andra gånger bildas ringen runt månen.


En halo kan bildas i samband med att solen skiner genom höga moln som finns på himlen, exempelvis cirrostratus nebulosus. Molnen består av sexkantiga iskristaller och när ljuset bryts genom dessa så bildas en ring, båge, vertikalpelare eller bisolar runt solen. För en halo är det enbart refraktionen som är viktigt till skillnad mot en regnbåge där både reflektion samt refraktion är viktiga. 


Vertikalpelare. Halofenomenet vertikalpelare bildas dock genom reflektion.

För att en halo skall bildas så behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. För att vattenånga skall kunna desublimera så får det inte vara varmare än -15 °C. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Eftersom temperaturen faller med ca 6 °C per kilometer, så krävs det under sommaren att molnet befinner sig på minst 6 km höjd för att iskristaller skall bildas.
En halo bildas endast om ljuset bryts i samma riktning av kristallerna. Virvlar kristallerna runt så sprids ljuset i olika riktningar, och halon uteblir. Kristaller i rätt storleksintervall (0,05 – 0,5 mm) faller stabilast med den sida som ger mest luftmotstånd i rörelseriktningen. För små eller för stora kristaller tumlar runt när de faller. När kristallerna faller symmetriskt, så kan ljuset endast brytas i bestämda vinklar och en halo bildas.


Vertikalpelare eller ljuspelare kan oftast iakttas vid låg dimma och är, som namnet avslöjar, en vertikal pelare av ljus över och under ljuskällan. Fenomenet uppstår genom att ljuset reflekteras av plana sexkantiga iskristaller och kan därför bara ses när solen eller månen står lågt. Vid kall väderlek och dimma kan gatljus bilda ljuspelare. Olika halofenomen kan ses som ett direkt bevis på att vattenångan i dimmolnet är frusen. Innan man kunde frysa vatten på konstgjord väg, så kartlade meteorologerna vattnets frysegenskaper vid olika temperaturer genom att vid dimmig väderlek studera halofenomen kring strategiskt utplacerade lampor.


Republikan ?

Silvias historieskrivning är missvisande, för att inte säga falsk.

Hennes oriktigheter i media anno 2010 kan inte förklaras i okunskap. Är man 70- så borde man förstå vad en nazist är eller hur man skiljer mellan produktionen av elektriska tåg för barn och militärt materel för Luftwaffe.

Silvia sa:
Han hade en fabrik för elektriska saker.
Jag tror han gjorde elektriska tåg för barn och hårtorkar och sådana saker.
Då fick han order att tillverka membran till civila gasmasker.
Det är fel att säga att han gjorde pansrar och sånt, men de här membranen till civilförsvarmasken, de gjorde han
.

Jag undrar vad Silvias apanage på 12 miljoner kronor går till.

Plastikkirurger spände redan huden så mycket de har kunnat så det bör finnas pengar till en vettig rådgivare!

Tuesday, December 7, 2010

Blodspengarna - Var finns de?

Silvias mörka familjehemlighet avslöjades i TV4.

Man fastställde att Sommerlath var en typisk nazist: att han deltog i ariseringen, att han tjänade stora pengar på det.

Var finns familjen Sommerlaths arv? Har arvskifte efter Walther Sommerlath ägt rum?


Om inte, så kan Silvia, m.fl. frånsäga sig arvet och överföra det till en judisk institution...
Det svenska apanaget bör räcka för Silvia!


Om hon inte officiellt avsäger sig arvet får kronprinsessan ärva problemet och pengarna.

Sunday, December 5, 2010

Channuka med tre (3) generationer men med möjlighet till 4
Chanuka infaller alltid under december månad. Chanuka firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna år 165 f. Kr. och återerövra Jerusalem och templet.

Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.

Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor.

Chanuka-gelt
På Chanuka är det tradition att ge alla barn Chanuka-gelt (Chanuka-pengar). Denna fina sedvänja ökar naturligtvis barnens glädje och feststämning.

Recept på latkes (potatisplättar)

Eftersom oljan spelar en så väsentlig roll i historien om Chanuka, brukar man servera mat som stekts i olja. Latkes är bland de mest populära Chanuka-rätterna och här får Ni ett recept på goda latkes!

5 stora, råa, skalade potatisar
1 stor lök
4 ägg
1 dl matze-mjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
i dl olja till stekning

Riv potatis och lök fint. Rör i äggen, tillsätt sedan matzemjölet och rör om väl. Hetta upp oljan i en stekpanna och klicka i smeten matskedsvis. När ”plättarna” är vackert gulbruna vänder man dem och steker den andra sidan.


Serveras med lax och kaviar eller med socker eller äpplemos.


Drejdeln, eller sevivon på hebreiska, är en fyrsidig snurra. På varje sida står en hebreisk bokstav: nun, gimel, he och shin. Bokstäverna står för meningen NESS GADOL HAJA SHAM, d.v.s. ”ett stor under hände där”. Man brukar använda dreideln till att spela ett roligt Chanuka-spel.
נ (Nun), ג (Gimel), ה (Hei), ש (Shin)

Varje deltagare lägger russin, nötter eller karameller i en pott. Sedan snurar man dreideln i tur och ordning. Beroende på den bokstav som kommer upp sker en av följande saker: NUN (nichts på jiddisch): man vinner inget och förlorar inget. GIMMEL (gants): man vinner hela potten. HE (halb): man vinner halva potten. SHIN (shtellen): man måste satsa på nytt i potten.

Varifrån kommer drejdeln?

Syrierna bestämde att det var ett brott att studera och undervisa Toran och belagde det med dödsstraff eller fängelse. Men barnen trotsade lagen och studerade i hemlighet och när någon syrisk patrull närmade sig, låtsades barnen att de bara spelade med drejdeln!