Saturday, June 11, 2011

Förintelsens historier - Henry Popper

Henry Popper, en brittisk flygare var bara 19 år gammal när han under andra världskriget satt i ett Lancasterplan med uppgift att lyssna av radiotrafik efter tyska jaktplan. Hans plan sköts ner över Bjärehalvön och i dag vilar han på den judiska begravningsplatsen i Malmö.

Henry Popper föddes i Wien. Hans familj flydde undan Nazisterna efter Anschluss i mars 1938 till England. Där anmälde sig Henry som frivillig till  RAF, det brittiska flygvapnet och 19 år gammal satt han i ett Lancasterplan. 

Ett tyskt jaktplan fick korn på Lancastern. Den 30 augusti 1944 sköts han ner över Bjärehalvön av tyska jaktplan och störtade vid Lärkholmen, nära Lärkeröd, ca åtta kilometer från Örkelljunga. Samtliga nio ombord dödades och begravdes i Skåne.

Många i Poppers släkt dog i koncentrationsläger och Henry drevs av iver att ge igen mot Hitler och Tyskland.

Henry Popper vilar på den judiska begravningsplatsen i Malmö. Eftersom han var det enda barnet i familjen valde hans föräldrar att begravas där också. De har en sten där det står

At last together.

Friday, June 10, 2011

Vasaskeppet - en historieförvanskning - Simon och Leonard Olschanski


En historieförvanskning som ingen reagerar(-at) på!

Det var faktiskt två bortglömda bröder - Simon och Leonard Olschanski verksamma i bärgningsindustrin som i början på 1920 –talet ansökte om att bärga Vasa, ett skepp som enligt historien (Franzéns m.fl.)skulle ha varit bortglömt.

Trots att man vet numera sanningen så håller man på Vasamuseets sida och talar om att det var år 1956 som vrakexperten Franzén hittade Vasa utanför Beckholmen.

Varför, en historieförvanskning av Franzén vidimeras fortsättningsvis av Svenska Staten/Vasamuseet. Låt de judiska bröderna Olschanski som redan 1920 lämnade in ansökan att bärga Vasa få ett erkännande för det, låt även de att "komma till ytan".

Man fösöker göra numera gällande att Simon och Leonard Olschanski skulle göra gescheft av det hela och inte ta upp "hela" Vasa.

Men det här är en annan historia. Vem som hittade Vasa skall inte tillskrivas Franzén. Han har gjort en stor sak genom att få den upp till ytan. Men för det behöver man inte dränka Simon och Leonard Olschanski!

Länk:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=4465770

Tuesday, June 7, 2011