Saturday, July 19, 2014

From Helsinki - Helsingfors to Savonlinna - Nyslott

Nyslott är särskilt känt för Olofsborg, fästningen på bilden ovan och Operafestivalen i Nyslott (fi. Savonlinnan Oopperajuhlat) som arrangeras i fästningen.


Nyslott på finska Savonlinna är en stad i landskapetSödra Savolax i Finland, grundad 1639 av generalguvernör Per Brahe. Nyslott har cirka 3tusen invånare och Nyslotts stad är enspråkigt finsk. Språk nummer två är nog ryska!

Stadens centrum har ett naturskönt läge på holmar och uddar vid Kyrönsalmi sund mellan Haapavesi och Pihlajavesi i Saimensystemet. Inom bebyggelsen märks f.d. domkyrkan (A.H. Dalström, 1878) och det medeltida fästet Olofsborg, beläget på en holme mitt i Kyrönsalmi. Ett färggrant inslag i stadsbilden utgör särskilt sommartid salutorget vid hamnen, som är ett centrum för ångbåtstrafiken på insjövattnen. I domkyrkans park finns en stor frihetsstaty i granit av W. Aaltonen (1921); av övriga offentliga skulpturer kan nämnas en staty över Olofsborgs grundare, Erik Axelsson Tott (A. Tukiainen, 1975).


En staty över Olofsborgs grundare, Erik Axelsson Tott

Monday, July 14, 2014

Psy używane do wyszukiwania grzybówO tym, że psy mają różne talenty, nikogo nie trzeba. przekonywać. 

Wytrenowałem kiedyś Nelly na wyszukiwanie piłek do tenisa. 

Następnie na wyszukiwanie grzyba, Craterellus cornucopioidesLejkowiec dęty, po polsku. Bardzo go lubię. 

Nelly poszła w las! 

Po kwadransie wróciła zachwycona sama sobą


Znalazła zarośnietą mchem pilkę tenisowa!

Dagens Tok eller ölandstok


Tok eller ölandstok (Dasiphora fruticosa) är en art i familjen rosväxter och förekommer naturligt på Öland och Gotland. Den finns även som trädgårdsväxt hos oss på Degerö.
Årets kronblad är "på tok" för stora. De påminner om smörblommor, är ganska platta, har oftast fem kronblad vilka blir vanligtvis 2-2,5 cm i diameter men hos oss är dubbelt så stora. Här är de 5 cm i diameter!

Årets kronblad är "på tok" för stora. De påminner om smörblommor, är ganska platta, har oftast fem kronblad vilka blir vanligtvis 2-2,5 cm i diameter.