Saturday, October 10, 2009

Thursday, October 8, 2009

Gamla bilder från Förintelsen talarGamla bilder från Förintelsen, här från likvidationen av Warszawas getto är inte längre anonyma.

De flesta bilder om livet i Warszawas getto finns i Strooprapporten.

Tidigare såg man på bilderna med en allmänt formulerat undertext: Grupp av gettots invånare på väg till Umschlagsplatsen.

Numera har man identifierat flera personer på bilderna.

Tuesday, October 6, 2009

Vi går mot mörkare tider - Shabbaten allt tidigare

Jag tittade i almanackan för oktober och förundrades över att det handlar om en skillnad på 2 timmar och 15 minuter mellan tiden för sabbatljusens tändning under första och sista sabbaten under oktober. Så fort går går vi mot de mörkare tider.

Monday, October 5, 2009

Skrivande kula teknologisk milstolpeDet var egentligen en ungersk-tjeckisk tankeutveckling som ledde till dagens kulspetspenna.

Judisk-ungersk journalist Laszlo Biró och tjeckiskjudisk Wenzel Kliemens, Rolpenuppfinnare diskuterade i början av 1930-talet problem med fungerande kulspetspennor. Rolpen fungerade någorlunda och tillverkades i 25 tusen ex. Rolpens utveckling stoppades av Nazitysklands inmarsch i teckolsovakien och Kliemens sattes så småningom i ett koncentrationsläger. För att inte dela hans öde flydde Laszlo Biró till Argentina.
Bättre bläck och användning av kapillärkraften istället för tyngdkraften bidrog till utveckling av dagens kulspetspennor.

Tillverkningen licensieras till det brittiska flygvapnet - RAF, som började tillverka pennorna åt sina och de allierades flygplansbesättningar. Där blev de snabbt populära eftersom de var lättare att hantera och inte läckte på höga höjder på samma sätt som tidigare reservoarpennor.