Saturday, June 27, 2009

Min Reunion-resa dag 2 LO XXVII


Vi var 12 stycken när vi träffades efter 46 år, således representerade vi tillsammans 720 år då de flesta av oss var av årsmodell 1949.

Min Reunion-resa - dag 1 Szkola Podstawoea nr. 211Wednesday, June 24, 2009

Nelly och Stora Värtan


Treblinka
Domy na sprzedaż Treblinka - Oferty sprzedaży domów

I Polska fritidshusannonser hittar man numera stugor nära Treblinka. För mig låter det i det närmaste makabert liksom tillbringa sommar i Oswiecim - Auschwitz.

När jag tittade nu på kartan så fann jag att det är 8 mil flygvägen mellan Warszawa och Treblinka och 101 kilometer med bil.

Min släkt transporterades samma sträcka år 1942 i godsvagnar i timmar eller dagar.

Utan mat, utan vatten och de flesta av de äldre dog nog i sommarhättan bland sina olycksbröder i den klorstinkande godsvagnens mörker.

Fakta om Treblinka


Förintelselägret Treblinka blev klart i juni 1942. Hit kom mestadels judar från Polen och huvudsakligen från Warszawa. I varje tågsätt fanns 6000 människor. Varje dag kom ett tåg från Warszawa getto. Ibland två.

Alla byggnader i lägret var till för att avliva fångarna. Högst ett par hundra människor lyckades fly och överlevde till krigsslutet.

Sommaren 1942 var lägret överbelastat och döda kroppar samlades i högar. I november 1943 stängdes Treblinka och lägret jämnades med marken.

Antal offer: 900 000 människor

Sunday, June 21, 2009

Nelly samt årets längsta dag och den kortaste natten


Nelly njuter av de långa dagar sk idag då det är årets längsta dag. Hon badade ett otal gånger och torkade sig i de saftiga grässmattorna.

Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen antar sin största deklination, d v s står som högst på himlen på norra halvklotet. Solen står då i zenit över Kräftans vändkrets. Vid sommarsolståndet inträffar årets längsta dag och kortaste natt, vilket är ca 21 juni för oss på det norra halvklotet.