Saturday, November 13, 2010

Egypten - Tiran ön och Gordons rev

En rysk kapten strandsatte det Panama-registrerade fartyget MS Louilla på Gordon Reef i Tiransundet år 1981. Det finns fyra rev nära varandra (de andra är Thomas, Woodhouse och Jackson). Ett stort antal fartyg har gått på grund på dem på grund av stark vågor och strömmar. Vi fick köra med sk strömdyk!

Annars är Tirana sundet känt som platsen för blokaden av israelisk sjöfart vilket ledde till 6 dagars kriget i juni 1967.

FN:s generalsekreterare U Thant beslöt den 18 maj att samtliga fredsbevarande styrkor skulle lämna Egypten. 22 maj förklarade Nasser att egyptiska styrkor åter fanns i Sharm el-Sheikh sedan FN evakuerat platsen, samt stängde åter Tiransundet för israeliska fartyg. Då mobiliserade Israel.

Den 29 maj förklarade den syriske premiärministern Yusuf Zuayyen att "Vi står nu på tröskeln till det arabiska folkets ödestimma". PLO:s Ahmed esh-Shuqeiri förklarade att "Nu har den tid kommit vårt folk väntat på i 19 år!".

Israels premiärminister Levi Eshkol förklarade att blockaden av den fria sjöfarten genom sundet Tiransundet var ett casus belli (anledning för krig) för Israel.

Den 30 maj lyckades Jordaniens kung Hussein förvåna omvärlden när han flög till Kairo och där skrev under ett försvarsavtal med sin gamle fiende Nasser. Den 4 juni anslöt sig Irak till det syrisk-egyptisk-jordanska militärkommandot.

Israel stod utan strategiskt djup, med bara 12-20 km bred "midja" mellan den jordanska Västbanken och havet. Över hela arabvärlden företogs massiva demonstationer med krav på krig och Israels utplåning. I ett tal inför trupperna i Sinai förklarade den egyptiske överbefälhavaren att hans land var redo för krig.

Då slog Israel till. Ett krig mot 7 arabiska fullt mobiliserade arméer. Enligt den svenska Wikipedia så förlorade Israel kriget.....

Egypt?