Tuesday, March 29, 2011

Tillbaka till Twarda (gatan) 3 och lgh. nr. 79 - Twarda revisitedListan på mina föräldrars vänner som jag brukar ringa till blir kortare och kortare. Samtidigt så utgör de den enda länken till det förflutna.

De frågor jag hade till föräldrarna tidigare och aldrig ställde och de nya frågorna som dyker upp successivt har en unik möjlighet att besvaras.

Ty, det är inte så enkelt och ställa de frågorna. De ligger oftast vid gränsen till det förbjudna.

Igår ringde jag till min "ciocia" - tant som är den enda och sista förbindelsen till min mor och mormor.

Började snällt diskutera om hon minns hur man gick in i min mammas (egentligen morföräldrars hem).

Plötsligt fick jag veta massor, om huset, ingången, hur lägenheten såg ut etc.

Dels att lägenheten belamrad med böcker. Det fanns en balkong i söder-läge där min mormor Helena (Ciocia Helenka som hon kallades av Marysia D) hade jättefina blommor. Balkongen var lite av hennes passion. Den var i söder-läge och låg där Emili Plater gatan ligger idag (se fyrkanten).

I köket fanns ett unik badkar. Under dagen var den täckt med ett tjock träskiva och fungerade som ett extra bord under matlagningen.

Ciocia, då Marysia Sosnowicz, bodde på andra sidan av inner-gården på Panska (gatan) 20. Hela den gata har suddats bort. Familjen Sosnowicz bodde i ett hus som tillhörde en mycket rik familj, Fels. Ciocias föräldrar hade en Wędliniarnia på Twarda 5, således porten bredvid mina morföräldrars hus (Twarda 3). Vad var Wędliniarnia för något?
Efter kriget, så fanns äffärer med korv och hade en skylt Wędliny men wędliniarnia! Det visade sig att det var en blandning mellan en korvaffär och ett matställe. De hade 23 bord och man åt just, korv med kål (båda kokta) och drack... te!

När jag tittade på flygfoton över området mellan Twarda och Pańska gatan så fanns det ett område mellan de twå gatorna som jag inte kunde lista ut vad det var. Det visade sig vara en basar med "allt", mat, grönsaker, kläder hushållsartiklar mm. Ingången till den var från Pańska 22-24 och från Twarda 1. Området kallades för Targ eller Bazar Icka Borowskiego.

Sunday, March 27, 2011

Ryfkieles första party och kyss

På sista bilden,

här till vänster,

fick man dra isär

Ryfkiele och Eddy,

sk Eddy!

Sasja pajad av flinganSkype video följer Sasja dag och natt!