Thursday, June 5, 2008

Nelly 10 månader åker till Finland


Nelly
åkte till Finland och använde sitt EU hundpass för första gången. Hon tyckte att hytten var OK fast morgonsolen väckte henne tidigt!

Tyvärr, så har hon inte kunnat kissa i den allmäna hundtoaletten och höll sig under hela överfarten.

Monday, June 2, 2008

DN klantar sig igen i frågan om judedeportationer
Från Berlin-Grunevalds S-bahnstation 60 tusen judar sorterades och skickades iväg i täckta godsvagnar. En något misslyckad sortering eftersom skräpet blev kvar.

Ovanstående läste jag igår i DN på väg från Amsterdam till Stockholm. Samma dag på morgonen besökte jag Hollandsche Schouwburg - en teater som under kriget omvandlades till en Uppsamlingspunkt av judar inför deportationen till Westerbrok och utrotningsläger. ¨

Vad (vem) Lasse Eriksson och NoN syftar på när de publicerar en sådan insändare på sin sida? Den publicerades under rubriken ”Sopsextett med variationer” ? Är det judar som skickades till koncentrations och utrotningsläger och kanske överlevde Förintelsen?

Inget skräp syns på bilderna.

För några år sedan publicerade DN i sina korsord en bild av en sådan godsvagn och det sökta ordet var ÄNDSTATION.

Är jag kanske överkänslig?

Amsterdam

Amsterdam. En del roliga minnen, en del jobbiga men så viktiga.

Tre saker har jag tittat på:

Museer
folk på gatan
judiska monument
(kvarlevor)

Museer handlade huvudsakligen om Rembrandt och Van Gogh. Båda mycket värda att se och pedagogiskt upplagda som för skolklasser. Förutom museer så var Rembrant huset värt att se även inuti då man har mha Rembrandts målningar återskapat inredning och atmosfär.

Hollandsche Schouwburg var en gammal teaterbyggnad med 800 sittplatser. Tyskarna omvandlade den till en Umschlagplatz. Efter razior i Amsterdam placerade tyskarna (mha holländska poliser) judar där i väntan på en vidaretransport till Westerbrok. Westerbrok var en transition läger för vidaretransport till utrotnings- och koncentrationsläger Auschwitz, Mauthaussen). Uppemot 1300-1500 personer trängdes i teatern i flera dagar, ibland veckor. De hade två herr- och tre damtoaletter att tillgå. De flesta stod eller satt på theaterbänkarna. Bara gamla kvinnor tillätts ligga. Från teatern transporterades man i spårvagnar eller lastbilar till bl.a. den närbelägna centraltågstationen varifrån åkte man i 3-klass vagnar till Westerbrok lägret. Från Westerbrok gick färden i boskapsvagnar till döden. Över 104 tusen holländska judar mördades av tyskarna i Förintelsen.