Friday, October 12, 2007

Kan jag få en kaffe och en smörgås med ost?


Kan jag få en kaffe och en smörgås med ost?

Svenska för Er var en kurs som Sveriges Radio (SR) skulle pröva på ett antal invandrare. Jag var bland de utvalda. I försöksgruppen fanns turkar, greker, jugoslaver, bulgarer och italienare. Av de många roliga situationer som uppkom under kursen minns jag särskilt två.

Den första utspelade sig i SR huset i slutet av Karlavägen. Jag tror att vi läste ett av de första kapitlen som handlade om att beställa mat på ett konditori. Texten för beställningen löd. Kan jag få en kaffe och en smörgås med ost?

Under rasten gick hela gruppen till Sveriges Radios lunchrum för att pröva våra nyförvärvade kunskaper. Jag tittade på expediten som var mycket förvånad när 18 personer kom och var och en sa Kan jag få en kaffe och en smörgås med ost? Ingen drack te eller åt smörgås med annat pålägg denna dag.

När vi blev något kunnigare togs kursen över av Stockholms Universitet och undervisningen flyttades till lokalerna vid Wennergrens Center och därefter tvärs över gatan till IBMs huvudkontor som låg mellan Sveavägen och Yngligagatan.

Vår lärare Lars Alarik bestämde sig för att vi skulle även kunna delta på ett kulturellt sätt i det svenska samhället. Vi skulle lära oss att sjunga olika svenska visor, typ Vem kan segla förutan vind, Vem kan ro utan åror och så Där går en dans på Sunnanö, där dansar Rönnerdahl,..

Innan vi kom så långt så hade vi en mjukstart med E' du vaken, Lars?

När den multietniska gruppen med ett tiotal brytningar började sjunga högt och falskt:
E' du vaken Lars, e' du vaken Lars?
Har du tvättat händerna, tvättat händerna?
E' du vaken Lars, e' du vaken Lars?
och har du borstat, har du borstat tänderna?

så öppnade sig plötsligt dörren och in steg en något förbannad gubbe i en kritstreckrandig kostym som frågade barskt: Vad är det här för nåt, vilka är Ni?
Vår lärare, svarade kort och gott: Stockholms Universitet. Mannen blev illröd i ansiktet och lämnade salen och vi fortsatte lika högt och lika falskt:
Ja' e' vaken mor, ja' e' vaken mor,
jag har tvättat händerna, tvättat händerna.
Ja' e' vaken mor, ja' e' vaken mor,
men ja' glömde, men ja' glömde tänderna
!

Monday, October 8, 2007

Nowy Swiat och CHAŁWA



Helva (från turkiska), även halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halawi (arabiska), eller halwa (hindi) är en konfektyr gjord på mannagryn eller tahini (sesampasta). Ursprungligen ett indiskt recept som spritts över västra delarna av Asien, Medelhavsregionen och Balkan. Stora lokala variationer av receptet förekommer. Helva baserad enbart på tahini innehåller bara oljan från sesamfröna, men i helva gjord med mannagryn kan även smör eller olja ingå, beroende på hur stor andel tahini som ingår. Så står det i Wikipedia.

Den CHAŁWA jag åt i Polen som barn var nog sesambaserad.
Det var genom CHAŁWA som jag lärde mig som barn, (nio år gammalt) att genom ett ekonomiskt kollektiv så kan man få saker som man inte kan få ensam.

Jag gick till grundskolan längs en och samma gata som hette Krakowskie Przedmiescie som övergick därefter i Nowy Świat. Vår skola låg vid porten 21. Vid Nowy Świat 53 fanns en känd delikatessaffär - Delikatesy. Mycket nära 53ans ingång fanns godisdisk och CHAŁWA. CHAŁWA var dyr!

Det var två av mina klasskompisar som bodde i samma hus som jag som utgjorde det ekonomiska kollektivet. Marek Safjan, Jurek S. och jag brukade samla upp till 5 zloty och köpa en liten bit CHAŁWA. Jag tror att det rörde sig om en bit som motsvarade storlek 10-20 sockerbitar och kostade då 3-5 zloty (En US dollar var då ca 100 zloty). Efter att var och en fick sin del i munnen så slickade vi ordentligt våra fingrar.

Sunday, October 7, 2007

Varför sover gamla hundar i ens säng


Nelly har ännu inte börjat sova regelbundet i vår säng. En söndagmorgon är dock ett jättebra tillfälle att börja smutsa lakan. Att ligga högt på en kudde eller att spegla sig tillhör det roligasre.