Thursday, September 14, 2023

Judiska församlingen och plagieraren Daniel Leviathan försöker gång på gång åka snålskjuts på ditt arbete Roman!



Efter att Sveriges museum om Förintelsen presenterade förra veckan lögner om projektet som gäller UNRRAs Vita båtar och de överlevande som kom till Stockholm och dog strax därefter, fick jag ett antal intressanta samtal och stöd!

Lögner som det statliga Sveriges museum om Förintelsen presenterade handlade bl.a. om projektets upphov och genomförande där man helt uteslöt Föreningen Förintelsens Minne och den gedigna fleråriga forskningen av Roman Wasserman Wroblewski

En uppringare har sagt: Judiska församlingen och plagieraren Daniel Leviathan försöker gång på gång åka snålskjuts på ditt arbete Roman! Jag vet att det har pågått nu i flera decennier. Nu handlar det dock om ett statlig myndighet som förmedlar deras lögner!

Det är helt klart för mig att Församlingen och Lewiathan plockar fram det de behöver från min blogg Jimbao Today. Det bekräftades av Riksarkivets liggare då Leviathan beställde exakt samma dokument som jag plockade fram 2 år innan då beskrev de olika kvinnors liv. Detta trots att det fanns ett 70-tal att välja bland. Han bifogade t.o.m. en kopia av "eget foto av en dokument" som han hittade i bloggen när han försökte rentvå sig från anklagelser då han blev anklagat för plagiat. Han tog russinen ur kakan, min kaka*.

*Uttrycket "Plocka russinen ur kakan" används ofta då man väljer ut det bästa och lämnar kvar resten. Används vid olika situationer, bl.a. att beskriva de som vill nå framgång på bekostnad av andra.

Hej Roman, tack för att du häromdagen skrev om hur Judiska församlingen i Stockholm hanterat pengar den fått testamenterade till sig eller fått av staten. Jag vet inte om det är olagligt att hantera arv så men det är oetiskt och omoraliskt. Jag hade tänkt testamentera till församlingen för bl.a. skötsel av våra gravar, den där "vård för all framtid" som vi betalat för är väldigt knapphändig, men nu börjar jag tänka om. Tack för din ögonöppnare! Hälsningar C


Wednesday, September 13, 2023

Stulna: FÖRLORADE RÖSTER - Sveriges museum om Förintelsen presenterar lögner. Hur länge skall det pågå?

Sveriges museum om Förintelsen presenterar lögner. De skriver bl.a. att projektet om Förintelsensoffer begravda i Stockholm "initierades av Judiska församlingen i Stockholm och har genomförts av Daniel Leviathan, arkeolog och doktorand i judaistik". Citatet kommer från Sveriges museum om Förintelsen hemsida.


Sveriges museum om Förintelsen presenterar lögner. De skriver bl.a. att projektet om Förintelsensoffer begravda i Stockholm "initierades av Judiska församlingen i Stockholm och har genomförts av Daniel Leviathan, arkeolog och doktorand i judaistik". Citatet kommer från Sveriges museum om Förintelsen hemsida.

Det är en lögn som föreningen Judiska församlingen i Stockholm skapade.

Den typ av lögner skapar en misstro till allt annat som "Förintelsemuseet" producerar!

Sanningen finns beskrivet på flera platser på internet, på svenska och engelska. Det är Föreningen Förintelsens Minne som skapade projektet som genomfördes under ledning av föreningens ordförande Roman Wasserman Wroblewski.

Bifogar nedan ytterligare länkar, referenser och information i ärendet, som avhandlar det av mig och Föreningen Förintelsens Minne - FFM initierade, genomförda och väl dokumenterade projektet av Förintelsens offer begravda vid Norra judiska begravningsplatsen. För närmare klargörande har jag bifogat fakta i kronologisk ordning, fakta som har direkt att göra med det nämnda projektet och platsen.

Som tidigare informerats har projektet på Norra judiska begravningsplatsen initierats i samband med Namn Monumentet vid Stora Synagogan i Stockholm år 1994. Som initiativtagare, krävde jag att samtliga namn på begravda Förintelseoffer i hela Sverige skulle finnas med på Monumentet. Namnen finns i boken "6 tusen av 6 miljoner", som utkom 
1995 och distribuerades av Föreningen Förintelsens Minne till alla skolor och även till alla riksdagsmän. Det var den första boken om Förintelsen som utkom i Sverige. Därefter återkom jag till Norra begravningsplatsen vid ett antal tillfällen 2000-2015, då jag har kontaktats av släktingar till de begravda, bl.a. Frymeta Ajnhorns kusin, Aleksy. Under 2018 godkände Judiska församlingen att Föreningen Förintelsen Minne får ta hand om 1945 års gravar och senare fattade Judiska församlingen beslut om Holocaustmonumentet "6 stenar - 6 miljoner". Efter att jag presenterat projektet i Stockholms Stadshus i januari 2019, kopierade Judiska församlingen (JF) stora delar av min projektbeskrivning från 2018 och skickade den, som ett eget framtaget underlag till sin ansökan om medel, till Riksantikvarieämbetet (RAÄ) där Judiska församlingens generalsekreterare,
Isaak Reichel var anställd. RAÄ återkom med ett positivt, preliminärt besked till JF tidigt på våren samma år. I ansökan sökte JF medel för det arbete, som redan hade utförts av mig och övriga från Föreningen Förintelsens Minne! Efter att JF mottagit bidraget för det arbete FFM redan gjort, hände inget från JF’s sida fram till våren nästkommande vår (
2020). Då det bara återstod några månader av projekttiden, fanns de alltjämt oförbrukade medlen i sin helhet hos JF. JF beslöt då att medlen istället skulle användas till det beskrivna renoveringsarbetsprojektet eller för fortsättningen av detta projekt, nämligen att avlöna den arbetslöse doktoranden Leviathan, som kommit hem från sina studier i Israel och hade bara ströjobb som guide på det Judiska museet i Stockholm. Förutom till hans lön tycks JF även ha använt de tilldelade medlen för att bortföra det tidigare omnämnda (år 2019) installerade Holocaust monumentet "6 Stenar - 6 miljoner”. Hecksherska stiftelsen, som tilldelat medel för detta projekt, begärde att de de medel de ställt till förfogande, omedelbart skulle betalas tillbaka till stiftelsen, vilket JF också gjorde. Anslaget från RAÄ tycks ha gått till den uppenbara skändningen av monumentet ”6 stenar - 6 miljoner” genom att forsla bort dem från gravfältet. Medlen, som beviljats till JF från RAÄ, användes därigenom på ett avvikande sätt , få JF ånyo begärt medel för samma projekt som i sin första ansökan. För att kunna försörja den arbetslöse Leviathan, har JF på ett anmärkningsvärt sätt medverkat till att han tilldelats det Bindefeltska priset (hr. Verständig från JF var förslagsgivare i detta ärende). Det är helt uppenbart att Leviathan tilldelats medel för något han har inte själv har tagit fram, utan hans underlag är helt klart plagierat från mina resultat och texter. Av min blogg framgår helt klart vad som gäller rörande copyright. I motiveringen till det Bindefeltska priset står att läsa i Expressen den 23 januari 2021: "2021 års stipendium tilldelas Daniel Leviathan. Daniel har med noggrannhet och respekt skapat en digital minnesplats över de Förintelseöverlevande som kom till Sverige men vars liv inte gick att rädda och som ligger begravda på Norra judiska begravningsplatsen".
Det aldrig funnits en digital minnesplats skapad av Leviathan, förutom den som Föreningen Förintelsen Minne skapade året innan (2020), www.shma.online. Ingen vet vad man avsåg med den digitala plattformen och ingen har sett några tecken på att en sådan etablerats. Kanske hade Leviathan och Judiska församlingen som nominerade honom planer på att rakt av även kopiera/plagiera FFMs www.shma.online. 
Jag har tidigare, efter mina samtal med Stadshuset ledning och Stockholms Stadsmuseum, framfört att mina enskilda beskrivningar av de begravda skulle kunna överföras till deras server och att besökande till Norra begravningsplatser skulle kunna använda mha QR-koderna. 
Allt är beskrivet långt innan Judiska församlingen och plagieraren Lewiathan kapade projektet. I en artikel för 10 år sedan (2013skrev jag om behovet att göra korrigeringar av uppgifter på gravstenarna, och refererade till tre personer begravda vid Norra judiska begravningsplatsen och vars uppgifter borde granskas (Zofia Mendel, Frymeta Ajnhorn och Dora Ajzensztajn: "Traces of Holocaust in Stockholm III" - https://jimbaotoday.blogspot.com/2013/06/traces-of-holocaust-in-stockholm-iii.html.

Den nu aktuella Norra judiska begravningsplatsen i Antologin "Någonstans i Sverige" utgiven av myndigheten Levande Historia. Mitt bidrag blev starkt beskuret, det omfattade tidigare platser, där beredskapssjukhusen har funnits. Bl.a. Lärbro, Karlstad, Örebro, Stockholm, Sigtuna, Uddevalla, Mölndal, Malmö, Kalmar och Norrköping. I alla de nämnda platserna har de överlevande beskrivits med hjälp av tidigare citerat dokumentation.
Här är ett kort utdrag av mitt bidrag i antologin:

Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm
Utan ett personligt sammanhang finns det enbart liten mening med att berätta eller skriva lokalhistoria kopplad till Förintelsen. Lokalhistorien måste levandegöras genom foton, dokument och helst med en muntlig föredragning. Om detta sker på plats såsom vid kvarter K och J på den Norra Judiska begravningsplatsen skall elevens iakttagelser om till exempel förekomsten av visst namn eller lands- eller ett ortsnamn tas tillvara. Kopplingen till individuella levnadsöden kan och bör skapas av läraren i en aktiv process. Vid ett besök på den judiska begravningsplatsen kan eleverna snabbt räkna ut åldern på de begravda offren. De skall inte lämna uppgiften om födelseåret, men istället uppge hur gamla de begravda personerna var när kriget bröt ut 1939. Det skall påpekas att i Polen skapades de första gettona redan 1939. För många så handlade det därför om 6 år i fångenskap. En annan uppgift som man kan ge eleverna är att på samma sätt är att räkna ut hur länge personerna levde efter ankomsten till Sverige i juli 1945. Inom J-fältet så rör det sig om mellan 1–2 år, man bör dock räkna tiden i månader. Inom K-fältet däremot rör det sig endast om dagar eller veckor. En tredje uppgift som en annan grupp elever kan utföra är att registrera vilka länder som de begravda föddes i. Den egna undersökningen på plats och den efterföljande egna muntliga presentationen av resultaten ger eleven en djupare mening och förståelse för lokalhistoria och Förintelsen. Lärarens viktiga roll är att fylla luckor i berättelsen genom en kronologisk översikt. Den historiska berättelsen måste naturligtvis levandegöras genom dokument, texter, foton. Därför behöver läraren själv ha en direkt, lätt tillgång till relevanta texter och bilder. Undervisning med ett lokalhistoriskt perspektiv kan till exempel underlättas med hjälp av QR-information. Inom föreningen Förintelsens Minne har vi testat QR-systemet genom markering av ett antal gravar tillhörande Förintelsens överlevande, egentligen Förintelsens offer, som dog strax efter ankomsten till Sverige. Våra test elever hade inga svårigheter att med hjälp av mobiltelefonen finna information om personen vid vars grav de stod. Denna information ledde vidare till andra uppgifter om utrotningsläger där personens familj förintades.

Judiska studenter vid Förintelsens offers gravar
På samma plats har jag även haft möjlighet att prova lokalhistorisk undervisning med judiska studenter vid Paidea-folkhögskola i Stockholm. Det var en heldag av undervisning blandad med arbete vid Förintelseoffers gravar. Arbetet innebar att ta fram två av de fem sista gravstenarna som vi inom Föreningen Förintelsens Minne sedan 2018 höll på att frilägga. Trots att gravstenen låg djupt under marken, så fastställde jag innan jag frilade gravstenen, vem personen var genom gravnumret. Jag berättade om flickan som var begraven där, om hennes familj och att hon var den enda i denna som fram till augusti 1945 ”överlevde Förintelsen”. När stenen helt frilagts och namnet kunde avläsas, så blev det plötsligt helt tyst i hela gruppen. Alla studenter kom fram och smekte stenen. Sista eleven smekte stenen och lät handen vila, en lång, lång stund. Hon slöt ögonen och bara satt där vid graven med handen på den kalla gravstenen. Hon ingick något slags förbund, inte bara med den begravda flickan utan med alla offren. Det var den starkaste upplevelsen för mig, läraren. Lokalhistoria vid K-kvarteret, den näraliggande och konkreta historien gjorde alla de mer komplexa skeendena begripliga".
Viktiga länkar som bevisar alla lögner som serveras nu av Sveriges museum om Förintelsen.

https://jewish-heritage-europe.eu/2019/01/31/sweden-restoring-the-graves/?fbclid=IwAR1v8WSG0ppYPr9zFjUW9Sd_nmdBgjsPPL26w4wRjJGh781ljgShrrfTj7c

https://www.thelocal.se/20190127/how-stockholm-is-restoring-dignity-to-the-neglected-graves-of-100-holocaust-victims

Monday, September 11, 2023

On September 11th, 2019 arrived the second Holocaust Monument "6 Stones - 6 Million" in Stockholm.


The Jewish congregation in Stockholm thought that the tombstones that are below the ground surface make mowing the lawn easier and reduce the bill for it. Most of the time, the meadow has not been mowed at all, and at the inauguration, neither the rabbi's feet nor the tombstones recovered by the Holocaust Remembrance Association could be seen. Here is the picture from September 11, 2019, when the Swedish Holocaust Memorial Association - SHMA, took care of the graves. Most of the work by SHMA was carried out in 2018-2020.

On September 11, 2019, the Holocaust monument "6 stones - 6 million" million came to Stockholm. It came directly from a stone quarry in southern Sweden. The special thing was that the truck arrived next to the second at 14.48 Swedish time. At that time, in 2001, the United States was subjected to the worst terrorist attack ever in the country's history.


The Jewish congregation in Stockholm thought that the tombstones that are below the ground surface make mowing the lawn easier and reduce the bill for it. Most of the time, the meadow has not been mowed at all, and at the inauguration, neither the rabbi's feet nor the tombstones recovered by the Holocaust Remembrance Association could be seen. Here is the picture from September 11, 2019, when the association took care of the graves. Most of the work was carried out in 2018.


On September 11, 2019, four years ago, the second Holocaust Monument "6 Stones - 6 Million" arrived in Stockholm.

On September 11, 2019, the Holocaust monument "6 stones - 6 million" came to Stockholm. It came directly from a stone quarry in southern Sweden. The special thing was that the truck arrived next to the second at 14.48 Swedish time. At that time, in 2001, the United States was subjected to the worst terrorist attack ever in the country's history.

Back to Stockholm on September 11, 2019, actually to the Northern Jewish Cemetery and the fields where the Holocaust victims are buried. project to restore the long-neglected graves of Holocaust victims who died soon after their liberation

The project to restore the long-neglected graves of Holocaust victims in Stockholm was to recover the grave tombs and identify those buried, not just by name but also to tell their and their family history that is, of course, the history of the Holocaust. Until now only the black grave markers with the number of were the only visible. The tombstones were sunken beneath the surface.

The graves in question — whose tombs are sunken into the soil and located in a separate plot of the Jewish section of Stockholm’s Northern Cemetery — are those of about 70 people who were ill when liberated at Bergen-Belsen in 1945 and who died soon after being evacuated to Sweden by UNRRA action White Boats, for medical treatment.
The project was started in 2018 by the Swedish Holocaust Memorial Holocaust Association. 

Viewings have been made since then. The Jewish community is now launching it as its own project. 

Before that, they have in something that can probably be called "Outbursts of Rage"* desecrated the Holocaust monument they had paid for and taken to an unknown location. They have not communicated it to the parishioners who had to foot the bill. Ashamed! The Jewish congregation thought that the tombstones that are below the ground surface make mowing the lawn easier and reduce the bill for it. Most of the time, the meadow has not been mowed at all, and at the inauguration, neither the rabbi's feet nor the tombstones produced by the Holocaust Remembrance Association could be seen.

The Holocaust victims buried in Stockholm came to Sweden with UNRRA's "White Boats" campaign. Most of the roughly 9,000 came from the Bergen-Belsen concentration camp. Most of the survivors who came then left the country during 1946-1948. Most to Israel but also to the USA and South America. In 2020, 75 years after their arrival in Sweden, the Föreningen Förintelsens Minne published a book "The Liberated 1945 - White Boat Mission from Bergen-Belsen to Sweden". The association's work in researching and describing "Local History" can also be found in the anthology published by the authority Levande Historia. In both books, the Association's work and the activities of the Jewish congregation are described. The Holocaust Remembrance Association estimates its work and materials at SEK 300,000. 
 
https://jewish-heritage-europe.eu/2019/01/31/sweden-restoring-the-graves/?fbclid=IwAR1izr5jm2VlMR9hid3GuH9e3aaqgwBZBnI8PLLpaEbgDZPaShOgHH2Zl0s 

On the 75th anniversary of the arrival of the White Boats with the emaciated Bergen-Belsen prisoners, the Jewish Congregation in Stockholm (Aron Verständig and Ichak Reichel) ordered the removal of the 6 heavy memorial stones with the names: AUSCHWITZ, TREBLINKA, MAJDANEK, CHELMNO, BELZEC, and SOBIBOR. The memorial stones with the names of 6 death camps were directly linked to the 6 places where the deceased's siblings and parents were buried. Number of the stones, six, is related to the total number of Jews murdered, 6 million.

 *Outbursts of rage most often occur when the child is at a defiant age. When the frustration becomes too great and the stress level becomes high, the child can lose control. In an outburst of rage, the anger hits whoever happens to be in the way...

Den 11 september 2019 kom den andra Holocaustmonumentet - Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner" till Stockholm.

Judiska församlingen tyckte att gravstenarna som ligger under markytan underlättar gräsklippning och minskar notan för det. Oftast har ängen inte klippts alls och vid invigningen syntes vare sig rabbinens fötter eller de framtagna av Föreningen Förintelsens Minne gravstenarna. Här bilden från 11 september 2019 då Föreningen Förintelsens Minne tog hand of gravarna. Största delen av arbete utfördes redan under 2018.



Judiska församlingen i Stockholm tyckte att gravstenarna som ligger under markytan underlättar gräsklippning och minskar notan för det. Oftast har ängen (gravfältet) inte klippts alls och vid invigningen syntes vare sig rabbinens fötter eller de framtagna av Föreningen Förintelsens Minne gravstenarna som syns på bilden högs upp.

Kristallnattens minne 2019.

Den 11 september 2019 kom delar av Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner" till Stockholm. Den kom direkt från ett stenhuggeri i södra Sverige. Jag skriver "delar" för att resten av monumentet utgjorde själva gravarna.
 
Det speciella var att lastbilen ankom nästan på sekunden klockan 14.48 svensk tid. Vid den tiden, år 2001, utsattes USA för den värsta terrorattacken någonsin i landets historia. Två flygplan fulla av passagerare kapades och flög med en kvarts mellanrum rakt in i två av världens högsta skyskrapor, Twin Towers. Med en halvtimmes mellanrum rasade de två tornen. Närmare 3,000 personer dog vid attacken mot World Trade Center.

Tillbaka till Stockholm den 11 september 2019, egentligen till Norra judiska begravningsplatsen och framtagningen och renoveringen av gravstenar som tillhörde "Förintelsens Överlevande" som dog i Sverige strax efter ankomsten.

Projektet med gravstenarna, mm startades redan 2018 av Föreningen Förintelsens Minne. Tidigare arbete gjordes där redan i mitten av 1990-talet. Visningar av fältet har gjorts sedan dess. De avbröts i samband med pandemin.

Judiska församlingen i Stockholm lanserar det nu som ett eget projekt som de började med Daniel Leviathan som projektledare. Han har föresten anmälts till Lunds Universitet för plagiat.  Judiska församlingens "oriktigheter" - rena lögner har nu förts fram av det statliga "Förintelsemuseum".

År 2020, mitt under pandemin, i något som kan nog kallas för "Raseriutbrott"* har Judiska församlingen skändat Holocaust monumentet. Det hände i det tysta på 75 års dagen då Vita båten S/S Kastelholm med de överlevande ankrade i Stockholm. Mycket speciellt att skända ett monument de själva har beställt och betalat för. Monumentet, de 6 minnesstenar har förts till en okänd plats.Judiska församlingen har inte meddelat det till församlingsmedlemmarna som fick stå för notan. Skäms!  Tidigare tyckte judiska församlingen att gravstenarna som ligger under markytan underlättar gräsklippning och minskar notan för det. Oftast har ängen inte klippts alls och vid invigningen syntes vare sig rabbinens fötter eller de framtagna av Föreningen Förintelsens Minne gravstenarna.

Förintelseoffren begravda i Stockholm kom till Sverige med UNRRAs aktion "Vita Båtar". De flesta av de drygt 9 tusen kom från koncentrationslägret Bergen-Belsen. De flesta överlevande som kom då lämnade landet under 1946-1948. De flesta till Israel men även till USA och Sydamerika. Föreningen Förintelsens Minne har år 2020, 75 år efter deras ankomst till Sverige gett ut en bok "The Liberated 1945 - White Boat Mission from Bergen-Belsen to Sweden". Föreningens arbete med att undersöka och beskriva "Lokalhistoria" finns även i antologin utgiven av myndigheten Levande Historia. I båda böckerna finns Föreningens arbete och även judiska församlingens förehavanden beskrivna.

Holokaustmonumentet tillhör de tiotal Förintelsens Minnesplatser i Stockholm jag beskrev tidigare.

Föreningen Förintelsens Minne beräknar sitt arbete och material till 300,000 kronor.

https://jewish-heritage-europe.eu/2019/01/31/sweden-restoring-the-graves/?fbclid=IwAR1izr5jm2VlMR9hid3GuH9e3aaqgwBZBnI8PLLpaEbgDZPaShOgHH2Zl0s

*Raseriutbrott hos förekommer oftast när barnet är i en trotsålder. När frustrationen blir för stor och stressnivån blir hög, kan barnet mista kontrollen. Vid raseriutbrott drabbar ilskan den som råkar stå i vägen ...
** Det finns andra symptom, tidigare beskrivna här.

Sunday, September 10, 2023

Ranek - Nowy Rok - Dom Sierot Korczaka na Krochmalnej 92 - Opis Józka Arnona.


To obraz Pana Józka (Józef Halpern Arnon) na którym widoczna jest część Domu Sierot z pokojem Korczaka na poddaszu i z prawej strony domu, kierowniczki domu, czyli tam gdzie Stefa Wilczyńska miała swój pokój. Na brzegu obrazu jest pokazany okres Getta z murem.

Józek Arnon był odpowiedzialny za Jakóbka Dodziuka. Tutaj opis zachowania się Jakóbka rankiem na Nowy Rok.

Książka Józefa Arnona “Kto to był Janusz Korczak” zadedykowana w Wróblewskim w 1977 roku. Książka wydana przez Federację Polskich Żydów w Izraelu w 1977 roku. Kibuc Ein Hamifratz.

Książka Józefa Arnona “Kto to był Janusz Korczak” zadedykowana w Wróblewskim w 1977 roku. Książka wydana przez Federację Polskich Żydów w Izraelu w 1977 roku. Kibuc Ein Hamifratz.


Kibuc Ein Hamifratz - Józef Arnon (Halpern w DS).

Ranek - N. Rok.

Siedzi grupa Dzieci ze mną na podwórku. Opowiadam im rozmaite historyjki czytając “Prawidła Życia”. Między innymi siedzi i Jak (Dodiuk).
Pan Jakób (bursista odpowiedzialny za sprawy religii w Domu Sierot) wychodzi i rzuca “Kto idzie ze mną do modlitwy?”. Wszyscy się zerwali i pobiegli do szatni (szatnia w suterenie miała oddzielne wejście po prawej stronie budynku).
Jakóbek stanął, zawahał się, uśmiechnął się do mnie (pójść, niepójść pewno pomyślał) zakłopotanie.
“Idź, idź” powiadam. Skoczył biegiem.
Józek Arnon

Józek Arnon był chyba najbliższym powiernikiem Korczaka jeżeli chodzi o sprawy pedagogiczne Domu Sierot.