Saturday, February 21, 2015

På Västerbron, i den himmelska ron

En man med stort paket och hans spegling eller vice versa

Thursday, February 19, 2015

Diskutera om judarna bär själva något ansvar för antisemitismen är att säga att en kvinna bär ansvaret när hon blir våldtagen.


"Har judarna själva något ansvar för antisemitismen?"

Jag lyssnade på Studio Ett (Sveriges Radio P1) igår där den israeliske ambassadören Isaac Bachman intervjuades. Han fick bl.a. frågan "Har judarna själva något ansvar för antisemitismen?". Jag blev mållös! Trodde inte mina öron! Jag tillbakavisar frågan, upprepade Bachman. Men varför? envisades Groll. Därför att det är som att försöka lägga skulden på en kvinna som har blivit våldtagen, förklarade Israels ambassadör.


Så djupt är rotad "den gamla antisemitismen" bland svenska journalister.

Isaac Bachman svarade att en sådan antydan är som att säga att en kvinna bär ansvaret när hon blir våldtagen.


Journalisten i inslaget, Helena Groll släppte dock inte taget, upprepade frågan, stod på och krävde svar. 

Därefter bad SR och Studio ETT om ursäkt för som de kallar för "en olycklig fråga"! Idag bad de om ursäkt en gång till då man har från SKMA sagt rent ut att det handlade om antisemitism. Chefen för P1-morgon och Studio Ett, Klas Wolf-Watz försökte idag, trots allt, att ursäkta inlägget med att påpeka att den var gjort på engelska. Anne Lagercrantz, Ekochefen har sagt: vårt fel, finns inga ursäkter. Det uppskatade jag.
.
Sveriges Radios journalister, om man använder sig av Der Stürmers retorik och propaganda, är alla antisemiter.


Julius Streicher använde en propagandametod som var dödsenkel. Man skrev om enstaka brottsfall, sanna eller påhittade, där judar begått brott. Sen extrapolerade man det denne enskilde jude gjort på ALLA judar. Så att man tillskrev alla judar och hela judenheten samma egenskaper som våldtäktsmannen man skrev om.

“Judiska rasskändare", ur Der Sturmer. Bild på kvinna som våldtas av en orm, dvs “Juden”! Kravet på anständighet och intelligens för en journalist har ersatts med förmågan att vara en god marionett för media.
.
Vem bad SR och Studio Ett om ursäkt för det de kallar för "en olycklig fråga"?

Israels ambassadör Isaac Bachmann var gäst i eftermiddagens Studio Ett. Han resonerade intressant om orsakerna till den växande antisemitismen, men fick en olycklig fråga om huruvida judar bär ett eget ansvar.

Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp.

Det judiska samhället har drabbats av fruktansvärd terror och har all vår sympati och allt vårt deltagande.

Vi framförde redaktionens ursäkt i slutet av Studio Etts sändning, men kommer att klippa bort avsnittet från repriserna av sändningen och från vårt sändningsarkiv. Det är en ovanlig åtgärd, men vi vill inte bidra till att formuleringen får vidare spridning.

Anne Lagercrantz, Ekochef
Klas Wolf-Watz, chef P1-morgon och Studio Ett
Magnus Westberg, producent Studio EttDet är obegripligt att en klassisk antisemitisk påstående ställs som en fråga i Sveriges Radio. Frågan ställdes av journalisten i inslaget, Helena Groll. 

Helena Groll bad inte om ursäkt, det har inte heller gjort organisatörer för Bollhusmötet som ägde rum för exakt 76 år sedan. Den 17 februari 1939 samlades 1 500 studenter i studenternas tennishall i Uppsala. De samlades för att rösta om den så kallade ”judeimporten”, det vill säga en petition om mottagandet av 12 tyskjudiska flyktingar som i Kristallnattens skugga möjligen kunde få komma till Sverige.

De antijudiska konspirationsteorier som kom till uttryck på Bollhusmötet tycks sina motsvarigheter i dag.

En av de som bär det största ansvaret för ”Bollhusmötets” utfall är Arvid Fredborg, senare känd journalist, då styrelseledamot i såväl den fascistiska Nationella Studentklubben som ”konservativa” Heimdal. Fem dagar efter Bollhusmötet så är det dags för ett nästa studentmöte, nu på Karolinska Institutet i Stockholm. Där ordföranden Gunnar Biörck från ”Svensk Ungdom” (senare läkare och riksdagsman) leder mötet. De närvarande studenterna med judisk bakgrund fråntas sin rösträtt som ”partiska”. Sedan antar man en liknande resolution som den i Uppsala.
Den klar antisemitiska Studio Ett sändningen sker bara ett par veckor efter 70-årsdagen av Auschwitz befrielse och Förintelsens minnesdag. En månad efter att fyra judar i Paris mördades i en kosherbutik enbart för att de var judar och dagarna efter att en ung judisk man avrättats utanför en synagoga i Köpenhamn. Svensk Public Service-radion föll handlöst över gränsen för vad som är acceptabelt.

Andra typiska felaktigheter i SR och SVT är när man kallar judiska begravningsplatser för kyrkogårdar eller den israeliska flaggan för ”den judiska flaggan”. Men då handlar den om rena okunskapen.

Swedish national radios journalist Helena Groll asks Israeli ambassador: Are Jews causing anti-Semitism?
Israel's ambassador to Sweden was blindsided by this provocative interview question. Ambassador Isaac Bachman appeared on state radio in a conversation about anti-Semitism when he was asked whether Jews themselves bear responsibility for the rising anti-Semitism in Europe. Helena Groll continued to press him. 
Bachman added: "I am not angry at you personally. I am used to these questions. The question of how a woman is responsible for being raped is absolutely irrelevant. 


The question had angered more than a few listeners, and state radio, other media outlets, and social networks were flooded with responses. Some listeners complained to the police, while many more expressed their disapproval to the agency that regulates Swedish broadcasting.
Thereafter, Sweden's national broadcaster publicly apologizes after interviewer asks if Jews bear responsibility for rising anti-Semitism in Europe.

Tuesday, February 17, 2015

Prawo dziecka do radości - Nowy Pomysł dla kolegów artystów na wspólną Akcje - spróbujemy zrobić coś dla dzieci z Lasek!
Nowy Pomysł na wspólną Akcje - spróbujemy zrobić coś dla dzieci z Lasek!
.
Prawo dziecka do radości
.
Moja mama zabierała zawsze swoich studentów z UW i z SN własnie do Lasek. Ja zabieram moje wnuczki do biblioteki w której są książki dla niewidomych dzieci. Najpierw im czytam podczas gdy one oglądają obrazki a następnie zamykają oczy i próbują palcami zobaczyć rysunek. Takie rysunki są na wagę złota!

Może dla dorosłych i młodzieży też? Ja sam bym chętnie, bardzo chętnie, o ile bym był niewidomym, głaskał inne uwypuklone rysunki. Może nawet jakbym nie był niewidomym! Albo jako stary biolog cos na temat "Od złożenia skrzeku poprzez kijanki do żaby".

Sunday, February 15, 2015

Konsten att välja bilder vars fotograf är känd men skall förbli okänd

En relativ lätt uppgift där en figur av nio saknas och där förskolebarnen skulle komplettera mönstret. Precis, det är O som saknas i mitten av nedersta raden!


Klassificering och En ska bort. Ett viktigt begrepp att lära sig i 5-6 års åldern är klassificering. Sen skadar det inte om barnen börjar resonera. Dessutom är det viktigt i matten att lära sig att det kan finnas fler än ett rätt svar. En perfekt kombination av alla dessa saker är leken ”en ska bort” (eller ”den fjärde är annorlunda”). En bild med fyra föremål, här baksidor av fotografier visas enligt ovan. Barnet skall säga vilken bild är den som skiljer sig från de andra. Och sedan förklara varför. Ledtråd - bilden finns i övre raden. 

En verklig situation. En erfaren bildredaktör tillika ägare av ett förlag har fyra likvärdiga bilder där han vet att tre av de har en stämpel och är tagna av en för redaktören känd fotograf medan man vet inte vem har upphovsrätten till den fjärde bilden. Vad gör bildredaktören. Vilken bild skall bort och inte får publiceras i hans tidning?


Andra sidan av fjärde bilden, "bilden utan stämpel" skulle egentligen, ur upphovsrättssynpunkt borde bortsorteras och inte publiceras
Tyvärr, det sker en omvänd reaktion hos redaktören, en så kallad invers för den rätta reaktionen. Det är tre bilder som bör vara kvar, de tas bort och den bilden som är avvikande, används.

Varför tänker jag på programmet Smartare än en femteklassare, ett svenskt frågesport- och familjeunderhållningsprogram baserat på den amerikanska förlagan Are You Smarter Than a 5th Grader?