Saturday, August 25, 2007

Nannas födelsedag

Nanna fyllde 22 år igår. Jag har under senaste åren informerat alla att hon är 19. Varför? Jag trodde att hon alltid skulle bli en tonåring.
Akunja bjöd oss alla på en urgod middag på Mälarpaviljongen där en solnedgång kunde beskådas.
Tårtan som Gugu köpte fick examineras riktig noga då en levande insekt upptäcktes på ytan vilket föranledde en räddningsaktion.
Nanna bytte därefter till "friare" kläder och fortsatte att fira sin födelsedag på stan.
Imorgon skall hon börja jobba med att titta på snipor från Östermalm.

Friday, August 24, 2007

Prickig korv i Hammarbyhamnen


Det skall handla om en dansk prickig korv. På danska så heter den spegepølse.
Jag har ett starkt minne kopplad till den. Någon gång under studietiden, troligen under början av sjutiotalet så sommararbetade jag i Hammarbyhamnen med lossning av fiskmjöl i lösvikt. Det var det värsta jobbet jag har haft. En av besättningsmännen gav mig efter jobbets slut en jätte spegepølse.
Jag duschade i en halv timme, bytte kläder och satte arbetskläderna i en plastpåse som jag knöt i det närmaste hermetiskt. Jag tog tunnelbana från Skanstull till Hökarängen där jag bodde med föräldrarna. Troligen fiskmjöllukten hängde med mig in i vagnen och ett par tanter diskuterade lukten och drog in luften genom näsan. Den ena sa slutligen att det doftade jordgubbar... Jag andades ut.

Thursday, August 23, 2007

Warszawa Verktyg hemma


Jag har försökt göra ordning bland mina verktyg igår. Jag hittade ett större antal skruvmejslar med olika bred och längd, olika handtag och anpassade till olika skruvar. I Polen efter kriget fanns bara spårskruvar, således sådana med bara en linje (fåra) på spårhuvudet. Olika skruvhuvuden orsakar nu behovet av olika typer av skruvmejslar och skruvdragare.

Hemma i Polen fanns det bara två stycken verktyg. En kraftig skruvmejsel och en så kallad fransk nyckel. Skruvmejseln använde Pappa bl.a. för att fixa problem med toastolen (ta loss den) och avloppet. Skruvmejseln (på bild ovan) hade ett kraftigt trähandtag som var skadat så länge jag minns den. Den franska nyckeln som jag har på bilden liknar den vi hade i Polen.

Jag har skruvmejseln i Sverige och använder den ibland, den är solid och väcker många lugna minnen.

Tuesday, August 21, 2007

Ciocia Irka - hänvisning saknasCiocia Irena Sliwinska bodde i Uppsala. Jag ringde på hennes telefonnummer 018 253 739 och fick höra en automatisk uppspelning att abonnemang har avslutats och hänvisning saknas.
Ciocia Irka var en vän till familjen. Hennes familj var en av de tre som hyrde hus i Konstigt. Förutom de var det också familjen Baczko. Alla barn i de tre familjerna umgicks intensivt under somrarna. Ciocia Irka sydde åt oss mycket speciella simbyxor slipki. De var av vit bomull och hade tre band vid sidan som man knöt ihop. Genom den fiffiga konstruktionen kunde man ta på sig slipki under de befintliga underbyxorna utan att klä av sig offentligt eller behöva använda en handduk som skydd. Det var tider...
Ciocia Irka var något yngre än andra mammor, slank lång och jättevacker. Hon hade en speciell mjuk röst. Hon har behållit den mjuka rösten och när jag ringde till henne i mars så sa hon mjukt till mig Romeczku (Lilla Roman) på ett sätt som bara min mor gjorde.
Nu är hon borta men hennes röst hör jag i fortsättningen. Våra möten och samtal handlade mycket om Korczak. Irena växte upp i Nasz Dom (Vårt hem) ett barnhem för kristna barn (se bilden ovan).
Hon gick bort i cancer. Jag var då i USA. Idag meddelades jag om hennes bortgång genom att ringa hennes nummer i Uppsala. Jag ville fråga lite mera om våra somrar i Konstigt.

Sunday, August 19, 2007

Jordbävning i Stockholm
Skalvet som drabbade Stockholm vid 01.07 i natt var till en början ett stort mysterium för mig. Jag tittade på TV när det kom. Det var mera som en kraftig gasexplosion i husets källare. Tittade direkt ut på gatan, ingenting! inga människor. På morgonen läste jag tidningarna (DN och SvD) om det fanns ngn notis om det och lyssnade på radio - nix. Inte heller Rapport kl 8 sa ngt om det. Jag berättade det för frun då skalvet framkallade massa KI minnen explosiva sådana med inslag av sprängningar av kulverten för 10 år sedan. Vid niotiden satte jag på datorn och fann sanningen att min nattlig upplevelse var ingen paranoia... Jag sov inte resten av natten.

Skalvet mätte 2 på Richterskalan men det kändes mycket kraftigare än den 2006 som också hade ett epicentrum på Kungsholmen. Troligen var djupet av epicentrumet mkt låg och därför känndes det så kraftigt.