Friday, April 26, 2019

Polen, Pruchnik - Om judehatet "med modersmjölken"

Pruchnik troligen år 1941. Judas har armbindel av den typ som gällde då för judar instängda i Warszawas getto.
Pruchnik säkert år 2019. Judas har svart hatt och tinninglockar av den typ som gäller för ortodaxa judar.

Det har gått en vecka då på Långfredagen 2019, släpades en Judas-docka längs gatorna i staden Pruchnik, i sydvästra Polen. Dockan med svart hatt och tinninglockar såg ut som dagens ortodoxa judar. Den klubbades först av de samlade barnen. Därefter hängdes och brändes upp. Det här är inget annat än återupplivandet av en medeltida antisemitism som resulterade i ofattbart våld och lidande bl.a. under Förintelsen. På den polska nyhetssajten Ekspres finns en video som visar så gott som hela händelseförloppet.

På ett liknande sätt har många barnfamiljer är samlats i Pruchnik 1941, då hade dockan en vit armbindel med Davidstjärnan på. En sådan var judarna tvungna att bära i bl.a. Warszawa och Bialystok getton.

Hur skall man förklara det? Jag är tacksam att mina föräldrar inte få uppleva det. De som båda var pedagoger och trodde på att nya generationer skulle föddas i Polen efter kriget utan att ha fått judehatet "med modersmjölken".

Här på färgbilden, barnen födda år 2010-2013 får sin första lektion i antisemitism då kopplingen är uppenbar, precis som i staden Wroclaw för några år sedan.

Vad skall man göra?

Det finns närbilder på barnen och deras ansiktsutryck går inte att ta miste på.
Vi behöver Dig, Janusz Korczak!

Yom HaShoah (Jom Hashoah) – Minnesdagen för Förintelsens offer och Mordechaj Anielewicz

Länken nedan är till Youtube inspelning från Israel där man strax innan sirener börjar ljuda stannar och går ut ur bilarna. Efter 2 minuter startar bilarna igen. En mycket stark upplevelse för mig som minns!

Yom HaShoah – Minnesdagen för Förintelsens offer är en dag då man minns de 6 miljoner judar som mördades under andra världskriget, man minns Förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över. Högtiden inleds i år den 1 maj vid solnedgången och slutar på kvällen dagen därpå.

Mina mor- och farsföräldrars liv och framtid slutade år 1942. Min mosters Sabinas liv slutade 1941. Hela familjer försvann, förintades.

Men de är inte glömda. Vi minns. Mina föräldrar lyckades fly Warszawa Gettot. De tillhörde de få som räddades, överlevde. Vi, deras barn (andra generationen, barnbarn och barnbarnsbarn kommer aldrig att glömma.

Under Yom HaShoah, vid solnedgången och igen klockan 11 på kvällen, kommer sirenerna att ljuda över hela Israel. Israel stannar och i 2 tysta minuter minns vi och hedrar Förintelsens offer och de som överlevde och bidrog till bildandet av Eretz Israel.

I Jerusalem vid monumentet till Warszawa Gettos Upprorets Minne står israeliska soldater står med automatvapen i stram givakt. Bakom de, lika gammal, syns i mitten av monumentet ledaren av Warszawa Getto Upproret Mordechaj Anielewicz, sårad, utan riktiga vapen, bara med en hangranat.

Många av Förintelsens Överlevande som kom till Sverige under sommaren 1945 hade den stora önskan att efter tillfrisknandet åka till Eretz Israel. Många av de reste dit men många av de var så sjuka att de tillfrisknade aldrig och dog i Sverige.

I år den 1 maj skall jag besöka de 101 gravar i Stockholm och uttala deras förnamn och berätta att vi har inte glömt de.

Länken nedan är till Youtube inspelning från Israel där man strax innan sirener börjar ljuda stannar och går ut ur bilarna. Efter 2 minuter startar bilarna igen. En mycket stark upplevelse för mig som minns!

https://www.youtube.com/watch?v=4uK5uz7d-Oo