Friday, April 26, 2019

Polen, Pruchnik - Om judehatet "med modersmjölken"

Pruchnik troligen år 1941. Judas har armbindel av den typ som gällde då för judar instängda i Warszawas getto.
Pruchnik säkert år 2019. Judas har svart hatt och tinninglockar av den typ som gäller för ortodaxa judar.

Det har gått en vecka då på Långfredagen 2019, släpades en Judas-docka längs gatorna i staden Pruchnik, i sydvästra Polen. Dockan med svart hatt och tinninglockar såg ut som dagens ortodoxa judar. Den klubbades först av de samlade barnen. Därefter hängdes och brändes upp. Det här är inget annat än återupplivandet av en medeltida antisemitism som resulterade i ofattbart våld och lidande bl.a. under Förintelsen. På den polska nyhetssajten Ekspres finns en video som visar så gott som hela händelseförloppet.

På ett liknande sätt har många barnfamiljer är samlats i Pruchnik 1941, då hade dockan en vit armbindel med Davidstjärnan på. En sådan var judarna tvungna att bära i bl.a. Warszawa och Bialystok getton.

Hur skall man förklara det? Jag är tacksam att mina föräldrar inte få uppleva det. De som båda var pedagoger och trodde på att nya generationer skulle föddas i Polen efter kriget utan att ha fått judehatet "med modersmjölken".

Här på färgbilden, barnen födda år 2010-2013 får sin första lektion i antisemitism då kopplingen är uppenbar, precis som i staden Wroclaw för några år sedan.

Vad skall man göra?

Det finns närbilder på barnen och deras ansiktsutryck går inte att ta miste på.
Vi behöver Dig, Janusz Korczak!