Friday, November 2, 2012

Dagböcker som tar plötsligt slut: Adam Czerniaków, Janusz Korczak, Anne Frank, Ruth Maier

Man kan börja historien om Ruth Maier med en bild från 1945. En bild av SS Donau (ett ångfartyg byggd 1929) som sänktes av Max Manus och andra norska motståndsmän. Fartyget blev känt som ett "slavskepp" efter det att SS och Gestapo transporterade 540 Judar från Oslo i Norge till Stettin, varifrån de transporterades med tåg direkt till Auschwitz. Bara 8 av 540 som transporterades med SS Donau överlevde. SS Donau (ett ångfartyg byggd 1929) som sänktes av Max Manus och andra norska motståndsmän år 1945. SS Donau ligger halvsjunken nära land efter att den norska motståndsrörelsen lyckades sätta tidsinställda minor under vattenlinjen.

Historien med SS Donau och Ruth Meier börjar 1939 då flydde hon från Österrike till Norge. Hon skrev en dagbok om den tiden.
I mitten av november år 1942 tar Maiers dagbok slut. Några veckor senare, den 26 november, sker den omfattande så kallade jøderazzian i Oslo. Både den norska polisen och Gestapo deltar i aktionen som ledder fram till att sammanlagt 42 barn, 116 män och 188 kvinnor tillfångatagas. Ruth Maier är en av dem. De förs ombord på ångskeppet SS Donau och transporteras till Stettin och till gaskamrarna i Auschwitz.Ruth Maier i Vienna

Ruth Maier dagböcker


Ruth Maier dagböcker förvarades efter Gunvor Hofmos död i ett arkiv. Anteckningen på kartongens lyder Bränn inte.


Ruth Maier stod model för Gustav Vigeland bara några månader innan hon sändes från Oslo till Auchwitz. Här är hennes staty "Overrasket"  i VigelandsparkenListan från den norska polisen med Judar och Judinnor som har inte hittats. Ruth är nr. 52 på listan. Hon ströks då man har hittat henne och fört till Oslohamn! Orsaken att det är huvudsakligen kvinnor på listan beror på att männen hade fängslats innan och satt i fängelset.


Vad hände den 26 november 1942 i Oslo? Deportationen startar klockan 4.30 på morgonen. Poliser, Germanske-SS, m.fl. arresterar enskild och kör de med 100 st uthyrda taxi till Amerika kajen i Oslohamn. Där väntar fartyget Donau. Ett annat fartyg, Monte Rosa tar en mindre antal tidigare tillfångatagna judar. Båda avseglar under eftermiddagen!

Så beskrevs Ruth Maiers deportation:

I grålysningen 26 november 1942 ringer dørklokken i «Englehjemmet». Mange av de 60 ungjentene som bor i hybelhuset i Dalsbergstien 3, våkner. 
To norske politifolk tramper opp trappen. Tunge never banker på døren til Ruth Maier. 
Da den spede jødinnen kommer ut mellom to kraftige politifolk, er gangen full av oppskakede jenter i pyjamas og morgenkåper. De følger Ruth og de to politifolkene nedover trappen. En ser det flotte gulluret rundt det smale håndleddet og sier: – Ta av klokken. Vi kan ta vare på den for deg til du kommer tilbake. – Jeg kommer aldri tilbake, svarer Ruth.Gunvor Hofmo och Ruth MaierRuth Maier läser vid öppna spisen


Gunvor Hofmo och Ruth Maier

Stettin, hamnområde och järnvägsspår.

Alle ble fraktet til ustikker nr. 10 i Oslo havn (bilden). Dit kom også de jødiske mennene som hadde sittet i varetekt i en måned. Her overtok tyskerne. Så bar det om bord i troppeskipet Donau med slag og spark.. Endepunktet for reisen var utryddelsesleirene i Polen. Deportasjonen med 'Donau' (här i bakgrunden) med 532 jøder var ikke den første massedeportasjonen fra Norge. Allerede 19 november ble 19 jøder deportert med lasteskipet 'Monte Rosa', og ytterligere 26 deportert med samme skip 26. november, da også 'Donau' forlot Oslo. Den 24. februar 1943 ble 159 deportert med 'Gotenland'.
Sammanlagt sändes 768 judar från Oslo till Auschwitz. Endast 28 överlevde!

Himmler och norska Germanske-SS