Friday, December 3, 2010

Hon kom till mig på natten och jag kysste henne och smekte hennes lena kropp


Hon kom till mig på natten och jag kysste henne och smekte hennes lena kropp. Sedan var det dags att vakna på riktigt och gå ut med henne. Underbart väder i Stockholm. Den nya snön dämpar stadens ljud så att man kan uppleva - tystnaden..

Wednesday, December 1, 2010

Kokande vatten i Riddarfjärden idag

Precis innan Riddarfjärden täcks med is så kommer det en häftig ånga ur den.

Sunday, November 28, 2010

Kalla fakta TV4 - Dagens ämne Victorias morfar
Det handlar om
Kalla fakta TV4 kl. 19.20


Reportrarna Mats Deland och Fredrik Quistbergh har granskat drottning Silvias far, Walther Sommerlath, och funnit dokument som visar att han deltog i förföljelsen av judar. Frågan är vad drottning Silvia egentligen vet om sitt förflutna.

För mig frågan är vad svenska folket egentligen vet om Walther Sommerlaths förflutna eller hur definierar man - en nazist.

Hur naiv kan man vara? säger min tyska väninna som levde under WWII i Berlin.

På tidigt stadium har man lärt sig att de som medverkade i Förintelsen (aktivt och passivt) flydde till Sydamerika. Flydde var kanske ett fel ord då "flytten" var noga planerad och pengar och gods överfördes dit kontinuerligt.

Utan att behöva söka i arkiv visste jag att merparten av de förmogna tyskarna där var nazister dvs i mina ögon mördare.

En förenkling, visst på samma sätt som jag kopplar en bild av en boskapsvagn med transporter till förintelselägren. Jag blev rasande för några år sedan och ringde till Dagens Nyheter då de publicerade en bild av en ensam boskapsvagn i sin Sommarkryss - det skulle representera ett långt fint ord ÄNDSTATIONEN.

Nya fakta i dagens TV-program om Kronprinsessan Victorias morfar kommer knappast att förvåna mig.

Min morfar Gabriel Rozentals liv förändrades 1939 då nazisterna tågade in i Polen. Min morfar Gabriel Rozental togs till Umschlagplatz den 26 juni 1942 när han väntade på en utdelning av soppa på Ogrodowa gatan i närheten av sin bostad. Han var då 50 år gammal då han sattes i en boskapsvagn och mördades dagen efter i Treblinka. Walther Sommerlath blev 90.

Så titta på TV 4 idag, 19.20.

Bild: Silvia med sin far Walther Sommerlath
Tyvärr, så finns det inte en enda bild på Gabriel Rozental.


Enligt Silvia har Sommerlaths fabrik bara tillverkat ”hårtorkar, membran för civila gasmasker och leksaker” – något som motbevisades i Registerkortet från Reichsbetriebskartei, ett register över tysk rustningsindustri.

Kortet innehåller bland annat koder som visar vilken rustningstillverkning som Walther Sommerlaths fabrik var registrerad för. Koderna står uppe i vänstra hörnet och ska tolkas som följer:

23/120 70 219 = Fordon, fordonsdelar till bepansrade och icke bepansrade fordon.
23/112 70 112 = Andra typer av försvarsmaktens fordon, utan motor.
26/036 70 271 = Finmekanisk krigsmateriel, som kommandoverktyg, plan- och mätverktyg för artilleri, specialvertyg för luftnavigation, som höjdmätare.
51/300 70 281 = Gasmasker och filter för dessa.

Den allmänna beteckningen för tillverkningen är som framgår materiel för flygvapnet.
Således inga leksaker eller hårtorkar.
Silvias bror Jan, säger att han var bara ett barn under kriget. Han var dock 17 år när de lämnade Tyskland efter kriget! Naturligtvis vet han ingenting och minns ingenting!

Rebeccas första - ensam hemma kväll

Rebeccas första - ensam hemma kväll.

Jag är jättenyfiken att få höra hur det gick!

Från Nanna,
Från Gugu
och
Från Rebecca!