Friday, November 14, 2008

Polskt körkort 1967 - Allt vad man behövde kunna!


Jag har skrivit tidigare om i min B hur jag tog mitt körkort i skuggan av Sex-dagarskriget, Studenten, Studentrevolterna, och annan förvirring hemma på Kungsgatan 2 i Warszawa. Se Thursday, March 27, 2008
Zuzanna kör i stan, det väcker gamla minnen!


Nu, när jag målade bokhyllorna hemma i Stockholm så hittade jag en del antika böcker, bl.a. Lärobok för Amatörbilförare. Att ta ett körkort i Polen var det inte bara att kunna köra bil. Man skulle också ha kunskaper i nivå med en bilmekaniker samt kunna veta hur man skall agera när oljetrycket sjunker i motorn eller när vatten i kylaren kokar, hur man startar motorn med hjälp av en vev och hur skall man hålla i handtaget, hur en flottör sitter i en kylare eller hur en fördelningsdosa ser ut. Eg införandet av en elektronisk fördelardosa som var den största förbättringen i bilarna sedan sextiotalet, tycker jag.

Många saker i "kunskapsbanken" är gamla men många högaktuella fortsättningsvis. T.ex. tabeller om bensinförbrukning versus hastighet och förhållandet mellan alkoholhalt i blodet och antalet bilolyckor.

De viktigaste sidor ur boken återger jag i fotoform. Se skisser på de modernaste bilarna i Polen då – Fiat 850, Trabant, Wartburg, Moskwicz och Warszawa.

Wednesday, November 12, 2008

Min pappa, bryndza och fjällbryntNär min pappa anlände i slutet av 1969 till Sverige var det en jättestor omställning för honom, även när det gäller maten.

All bröd var sötad och mjuk som en tvättsvamp. Alla produkter var också jättedyra då han omräknade priserna till polska zloty.

Han sökte efter produkter som påminde honom om de polska. Brödet hittade han i Hötorgshallen,acceptabla korvar i en annan butik och så hittade han en fjällbryntask på Konsum.

Han blev väldigt glad över fyndet. Han tyckte om den starka smaken av det polska Bryndza och då bilden på fjället med fåren och namnet (brynt) stämde och priset var lågt så inhandlade han en förpackning.

Hemma så öppnade han förpackningen, skar en skiva av det osötade brödet. Bredde tjockt med fjällbrynt och tog en tugga. Hans reaktion var omedelbar. Han nästan spottade ut första tuggan. Fjällbrynt smakade SÖT. Helt ofattbart!!!

Ingen i familjen tyckte om den svenska bryndza. Pappa ville ej kasta maten (aldrig!) så han la asken i kylen och åt upp den i små portionen unde flera veckor.

Jag undrar fö om det finns ngn koppling mellan bryndza och brynt.

Bryndza är en gammal romersk benämning av områden med samma karaktär inom samma geografiska området, t.ex. Polen och Slovakiens bergsområderna. Det finns faktiskt bryndza i båda länderna.

Monday, November 10, 2008