Saturday, November 14, 2009

Vi var nödsakade att gå nakna i Old Delhi

Vi är nödsakade att gå nakna då vårt bagage slarvades bort av Finnair, troligen i H-fors. Finner Finnair vårt bagage snabbt?

Efter att ha passerat stadsdelen Birla Kanan,med en 80-foot-hög staty av Shiva nära huvudvägen NH-8. Statyn är så hög att piloterna får ta det försiktigt med landningar på IGI.

I Old Delhi var det kaos, en fungerande sådan. Ja, jag vet att det låter konstigt, men så är det. Långa gränder med samma typ av varor, bar guldsmycken eller endast bröllopsutsmyckning eller bara tyger. Genom gränderna finns fungerande dubbelriktad cykelrikshetrafik. Detta trots att det är nästan omöjligt att ta sig fram till fots.
Old New Delhi och Imperial Hotel-tur jättejobbig trots att vi bara åkte i en AC-bil eller rikscha.

Spicemarket är enorm med alla sorters kryddor. Tack vare kryddoften så känns lukten från urin och slaktdjur mindre påtaglig.

Sunday, November 8, 2009

November x 3 under 3 decennier: Exodus November 1969 - Möte vid Centralen November 1979 - Berlinmurens fall November 1989November 1949
I november 1949 så var jag 2 månader gammal och efter födseln på sjukhuset vid Koszykowagatan i Warszawa bodde jag vid Królewskagatan 2. Det gjorde jag i 17 år.


November 1969
I november 1969 så startade mina föräldrar (m.fl.) sin exodus från Polen till Sverige. Jag minns så klart november 1969 då jag på Centralens perrong väntade på det ryska tåget Moskva - Warszawa - Stockholm. När pappan steg av tåget vid Centralstationen i Stockholm så det var nästan så att jag inte kände igen honom. Under två och ett halvt år så har han blivit minst tio år äldre. Hans händer och huvud skakade. Så var "Mitt liv utan föräldrar" slut. Jag upplevde det starkt att de inte fanns vid min sida då jag fyllde 18, 19 och till sist även 20 år utan de.

November 1979
I Sverige 10 år. I november 1979 så samlades vår familj (utan fruar och barn) vid Centralstationen. Dit, 10 år tidigare, kom mina föräldrar som till sist fick lämna Polen. 


Fotot är taget 10 år efter att föräldrarna landade i Stockholm. Dvs i november 1979, således för 30 år sedan. 


November 1989
Jag var 30 år gammal när Berlinmuren föll i november 1989. Trodde att den aldrig skulle falla under min livstid!

November 2009
Jag var 17 år gammal när jag "stannade" ensam i Sverige. Nu är jag 60+ eller 70 minus. Jag har passerat för länge sedan föräldrarnas åldern då de emigrerade till Sverige med sina Resedokument, sk pass då de var tvungna att avsäga sig sitt polska medborgarskapet och sina drömmar om ett fri och demokratiskt Polen.