Saturday, January 2, 2021

Demokrati, Trots allt och Israel Holmberg - Per-Albin Hanssons S-politik - ”Är det kanske bättre att leva på knä än att dö upprätt?”

 


Vad var orsaken till detta förbud?  SJ, läs Staten ville inte befordra Trots allt samtidigt som de tyska trupper och vapen transporterades! Redan den 10 november 1939 väckte Staten åtal för att tidningen ha “smädat statsöverhuvud”, allt enligt Tryckfrihetsförordningen. Statsöverhuvudet i det här fallet var Adolf Hitler. Ture Nerman (s), ansvarig utgivare dömdes till tre månaders fängelse på Långholmen om jag minns rätt. Efteråt på uppgifterna att “Tyskarna var rasande” gav han kommentaren “Jag är stolt över att vara så populär i Berlin”. Bland motivationer till domen fanns  bl.a. “Sårande för allmän anständighet”. SJ - Statens Järnvägar.

Konfiskerad. Ture Nermans bok Europa 1940.

Långholmen - fängelse i Stockholm. SAP - Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, vanligen Socialdemokraterna (S).

Enligt dokument på Kungliga Biblioteket: Åtal 22 september 1942 Nazisthelvetet. Sthlm, Trots Allt!, 1942. Kvarstad – brott mot TF § 3, mom. 8:2 och 9:1 – smädelse mot ämbetsmän och smädelse mot främmande nation. Av Israel Holmgren. (297 E3). Naturligtvis så handlade smädelse mot ämbetsmän om Adolf Hitler och smädelse mot främmande nation om Nazityskland.

Israel Holmberg (riksdagsman för lib) fick sitta 3 månader på Långholmen, för att ha attackerat nazismen. På Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm finns Nazisthelvetet i en samling med de skrifter som censurerades i Sverige under andra världskriget. Allt i enlighet med den lag som införts. Skälet var oftast att de var tysk-kritiska. Genom beslagtagning skulle man förhindra att uppgifter om nazisternas mord och härjande spreds. Vad är det för skillnad på dessa två böcker? Enligt Svenskt författarlexikon: Nazisthelvetet. Sthlm 1942. (Konfiskerad.). Nazistparadiset. Sthlm 1943. (Är en ny uppl. av förf:s 1942 beslagtagna bok Nazisthelvetet med uteslutande av de åtalade partierna; dessa återfinnas på bokens omslag.). I Säkerhetspolisens arkiv finns en begäran direkt från justitiedepartementet daterad 22/9, signerad av tf justitieminister Thorwald Bergquist, som begär att polisen "skyndsamt" skall belägga hela upplagan med kvarstad. Nazister i Läkarföreningen var orsaken att prof. Israel Holmgren lämnade den 1946.

Per-Albin Hanssons - SAPs Valrevy 1946. Judisk kapitalist framställs allt för tydligt med bilder av typ som hittas i Der Stürmer. Revyns jude motsvarar bäst stereotypen högs upp på högra sidan i Der Stürmer, se nedan. Längst ned på varje förstasida av Der Stürmer stod slagordet Die Juden sind unser Unglück! (Judarna är vår olycka!).

I Per-Albin Hanssons - SAPs Valrevy 1946 framställs en jude, judisk kapitalist allt för tydligt med bilder av typ som hittas i Der Stürmer. Revyns jude motsvarar bäst stereotypen högs upp på högra sidan i Der Stürmer. Längst ned på varje förstasida av Der Stürmer stod slagordet Die Juden sind unser Unglück! (Judarna är vår olycka!).


Längst ned på varje förstasida av Der Stürmer stod slagordet Die Juden sind unser Unglück! (Judarna är vår olycka!).


I samband med beslaget av Arons Flams bok under 2020 började jag läsa om Israel Holmberg (lib) som också fick sina böcker beslagtagna på 40-talet. Även då med socialdemokrater vid makten. Israel Holmgren var en glödande antinazist och i opposition till regeringens eftergiftspolitik. För skriften Vart leder Per Albin Hansson Sveriges folk blev han bötfälld. Även hans nästa "Vart?", Vart syftar den svenska nazismen blev beslagtagen av censuren 1941. Israel Holmgren blev åtalad och dömd till 4 månaders fängelse 1942 för skriften Nazisthelvetet. Domen sänktes i Svea Hovrätt till 2 månaders fängelse.  Först 1941 upplöstes transportförbudet på SJ för Trots allt tidningen. Man bör kanske tillägga att även Flams En svensk tiger kritiserar starkt regeringen Per-Albin Hansson och dera(s) efterträdare. 

Publicisten Torgny Segerstedt kamp mot nazismen lyfts fram i "Om detta må ni berätta…”. Men det som inte nämns är att Segerstedt, för sina antinazistiska texter och kamp mot barbariet, utsattes för påtryckningar av såväl statsminister Per Albin Hansson som av kung Gustav den V för att tystas ned. Tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning konfiskerades tre gånger på grund av Segerstedts svidande kritik av nazismen och den svenska flatheten.

Andra världskriget hade rasat i drygt ett år när Torgny Segerstedt den 9 oktober 1940 blev uppkallad till Gustaf V på Stockholms slott. Kungens avsikt var att tillrättavisa redaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) och förmå honom att mildra den vassa kritiken av nazismen och av den svenska samlings­regeringens politik gentemot Tyskland.

Gustaf V lär ha sagt: ”Du skadar Sveriges intressen med dina skriverier.” Segerstedt ska ha svarat att han inte var beredd att tumma på sin övertygelse. Kungen utbrast då att Segerstedt riskerade att störta landet i krig, varpå denne replikerade: ”Är det kanske bättre att leva på knä än att dö upprätt?” Samtalet har återberättats av Segerstedts barn, Ingrid Segerstedt Wiberg och Torgny T Segerstedt.

På Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm finns en samling med de skrifter som censurerades under andra världskriget, i enlighet med den lag som införts. Skälet var att de var tysk-kritiska. Det handlade om att förhindra att uppgifter om nazisternas mord och härjande spreds, men också om politiska texter som man fann ”känsliga”.


Lyssna till Karl Gerhards kritik av Per-Albin Hanssons tyskvänliga politik - Demagogivalsen
:
https://www.youtube.com/watch?v=IPUJfpSxNeo


Friday, January 1, 2021

Svenskor för tyska SS-män undersöktes i bl.a. Stockholm på Linnégatan i Göteborg på Vasagatan och i Gävle på Norra Kungsgatan.

Själv undrar jag hur och var har de ackrediterade läkarna genomgått den utbildning och kompetensprövning som krävdes nog för uppdraget. RuSHA i Berlin?


I Bundesarchives och i National Archives i Maryland, USA finns uppgifter om 218 500 kvinnor som ville gifta sig med Hitlers SS-män. Varje giftermål var en statsangelägenhet. Nazitysklands existens skulle säkras genom höga födelsetal. Gynundersökning skulle ske enligt mycket detaljerade anvisningar från Rasse- und Siedlungshauptamt, RuSHA, i Berlin (Centralbyrån för ras och bosättning). Sökning-systemet i det amerikanska arkivet är rätt så enkelt, se länken. Det är anordnat efter SS-mannens efternamn.

RuSHA var en nazitysk rasmyndighet, underställd högste polis- och SS-chefen Heinrich Himmler. Dess uppgift var bl.a. att tillstyrka eller avslå giftermål med SS-män. Alla former av ärftliga sjukdomar diskvalificerade från giftermål. Likaså om judar fanns i släkten. Svenska kyrkan skulle stå för de uppgifterna. RuSHA, egentligen Leonardo Conti, som var Riksledare för sanitet och hälsa och ordförande för Nazitysklands läkarförening skrev en handledning och ordnade speciella kurser för SS-läkare. Kurser som skulle ge de tillräckliga kunskaper för den medicinska examinationen av SS-män och deras eventuella framtida fruar. KWI-A (Kaiser Wilhelm Institute of Anthropology) samarbetade i de kurserna. KWI-As samarbetspartner i Auschwitz hette dr. Josef Mengele som skickade människokroppsdelar till KWI-A.

Himmler ville att den typ av läkarundersökningar skulle utföras uteslutande av SS-läkare. Alla SS-män som tänkte ha barn skulle med sina respective undergå en sådan undersökning och skulle straffas liksom deras befäl om de inte gjorde det i tid. SS-män fick inte gifta sig, inte ens förlova sig utan SS godkännande. Samma gällde sk volksdeutsche - folktyskar som var enligt en benämning, införd 1938 i Nazityskland, tyska minoriteter bosatta utomlands och som inte hade tyskt medborgarskap. När det gäller icke tyskor så fick även danska, norska och svenska kvinnor ansöka om giftermål med SS-män. Även ansökan om giftermål med finska kvinnor finns registrerade hos RuSHA.

Det är okänt för mig om RuSHA hade egen filial i Stockholm men vid Linnégatan 58 i Stockholm bodde och hade sin mottagning dr. W. Michael, medlem av Svensk-tyska föreningen som var RUSHA betrodd läkare (se utdraget ur den tusenmanna långa listan). Dr. Michael examinerade de potentiella svenska SS-fruar och fyllde det tyska frågeformuläret med 14 frågor. Formuläret med kvinnans bilder, inte bara ansiktet men i olika poser skulle med ett intyg från Svenska kyrkan skickas till RuSHA. 

Vid krigets slut eller när deras makar stupade återvände 10 av kvinnorna till Sverige. En del SS-män följde med. Det är okänt hur många av de kom till Sverige med Vita bussar.




SS-män fick inte gifta sig, inte ens förlova sig utan SS godkännande. Samma gällde sk volksdeutsche - folktyskar (t.ex. Ludwig Wolff) som var enligt en benämning, införd 1938 i Nazityskland, tyska minoriteter bosatta utomlands och som inte hade tyskt medborgarskap.


Christoph Anderson från Södertörns högskola har hittat ett 30-tal svenska kvinnor som gifte sig med SS-män och vilka innan har undergått RUSHA undersökning.



DAS GRÖSSTE PROBLEM i Der Stürmer





Thursday, December 31, 2020

Även massmördarens massör utnyttjade Vita bussar men inte i propagandasyfte - TELEGRAM


Alla ville fly från Nazityskland till Sverige. Här är brevtet som skulle underlätta för Kersten som flög tillbaks till Sverige efter mötet med Himmler och Schellenberg som fortsatte till Lübeck där SS hade sin högkvarter. Himmler hade precis deltagit i Hitlers födelsedagsfirande.


Huvudbyggnad i Gut Hartzwalde. Hit kom Vita bussar innan de körde till Ravensbrück och därefter till Padborg. Godset ligger ca. 80 km norr om Berlin..

Gut Hartzwalde. Hit kom Vita bussar innan de körde till Ravensbrück och därefter till Padborg.

Gut Hartzwalde. Hit kom Vita bussar innan de körde till Ravensbrück och därefter till Padborg.


Himmlers massör hette Felix Kersten  STOP  Kersten hade gods i Tyskland som hette Gut Hartzwalde  STOP Gut Hartzwalde låg 2 mil från koncentrationslägret Ravensbrück STOP Vita bussar plockade på Kerstens begäran hans folk därifrån STOP  Först därefter åkte de till Ravensbrück och tog upp fångar från lägret  STOP  Det var det säkraste sättet för tyskar (inkl. tyska nazister) att fly Tyskland  var ta sig till Lübeck och därifrån, vidare till Sverige STOP Man hoppades att transporten i de Vita bussarna och fordon med rödakors emblem gav de skydd STOP Allierades flyg försökte stoppa all trafik längs alla vägar och järnvägar  STOP Vita buss konvojen hade dock blivit beskjuten STOP Flera av de befriade och en svensk förare blev dödades  STOP Om detta vill ingen berätta  STOP  Händelsen finns beskriven i en bok av Wilhelm Wulff Tierkreis und Hakenkreuz: Als Astrologe an Himmlers Hof  STOP Wilhelm Wulff var med under samtalen mellan Norbert Mazur, Himmler och Schellenberg som ägde rum fyra dagar innan i Gut Hartzwalde  STOP 

Att läsa i Wilhelm Wulff bok Tierkreis und Hakenkreuz: Als Astrologe an Himmlers Hof
As a result of these initiatives, a convoy of trucks laden with refugees and the members of the Hartzwalde staff arrived at Lübeck on the evening of April 25 after a long and dangerous journey. Near Schwerin, where the convoy was attacked by low-flying aircraft, three of the Swedish personnel were killed and several vehicles damaged. Upon arrival, the refugees* were accommodated in quarters furnished by the Swedish Red Cross.

* refugees - här tyskar som flydde undan Röda armén

Adressen till Gut Hartzwalde är Tannenweg, 16775 Stechlin, Tyskland


Kersten blev mycket upprörd över Folke Bernadottes bok Slutet, om räddningsinsatsen, där Kersten knappt omnämndes. Det sägs att en annan Bernadotte, kung Gustaf V kallade till sig Felix Kersten vid tvenne tillfällen och uppmanade denna att tona ned sin roll vad beträffar räddningsinsatsen. Historiker är nog överens att sanningshalten i Kerstens bok är högre än den som berättas av Folke Bernadotte. Vad är sanningen?