Wednesday, February 9, 2011

Insikt: Allt de behövde göra var att bara bomba järnvägsförbindelserna


Bilden överst är från det stora paraden i augusti 1944 på Champs Elysees efter att de franska och allierade trupperna har intagit Paris.
Samtidigt som "slaget om Paris" föregick (15-25 juli 1944) så gick de sista deportationstågen från Paris till dödsfabrikerna i öst.

Samtidigt som man firade friheten så omvandlades judar från Frankrike till en aska i Auschwitz krematorier.


Det allierade fällde bomberna pa Auschwitz den 13 september 1944. Målet var dock inte nazisternas dödsfabrik, utan industrier några kilometer längre bort.

Varför Churchill och Roosevelt bara lät bombardera de omliggande industriella fabrikerna, men inte förintelsemaskineriet i Auschwitz, upprör mig oerhört!

Under hela andra världskriget så angrep de allierade inte en ända gang avsiktligt ett koncentrationsläger eller tågspår från luften.

De allierade visste sedan 1942, om förintelsen av judar i utrotningslägren.

Om de allierade eller varför inte franska "resistance" hade förstört de tågspår som ledde mot Auschwitz så skulle tusentals judar räddas.

Det är viktigt att komma ihåg att mellan den 14 maj och 8 juli 1944, deporterades 437 402 ungerska judar till Auschwitz i 148 tågsätt.

Att äga insikt är att ha kunskap - en uppnådd och djupare förståelse av orsaker.

Vilka vackra lår!

Tuesday, February 8, 2011

Helsingfors och Stockholm - Vinter och Vår

Nellys berömda "Kitchen Hill" framför fönstret till köket börjar närma sig taket.Det är väldigt lite ljus som når genom de 2 meters höga fönster i vårt vardagsrum i Helsingfors.


I Stockholm så blommar redan snödroppen.