Monday, December 21, 2015

Min farmor dog den 1 mars 1924 i Warszawa.

Min farmor, min faster Niura (i mitten) och min Pappa till höger. Pinsk (kanske Foto Katz).Min Pappa berättade att år 1924 insjuknade hans mamma.

Man kallade det för sömnsjuka fast det ända som hade med sömnen att göra var hennes sömnlöshet. Det handlade nog inte om sjukdomen som sprids genom den blodsugande tsetseflugan, vilken bara finns i Afrika söder om Sahara. Kanske var det en variant av giftstruma?

I flera månader höll hon sig (min farmor vaken). Ändå tills en fullständig utmattning tog över. Till sist i februari 1924 åkte min farfar Baruch med henne till läkarna och ett sjukhus i Warszawa.

Vare sig hon eller hennes läkarekollegor  i Pinsk och Stolin kunde ge en diagnos.

Hon gick bort den 1 mars och begravdes på en judisk begravningsplats i Warszawa. Vilken av de, visste inte min Pappa.

I Pinsk synagoga hade min far sagt kaddish bön. Han berättade om den händelsen, att han var så dessorienterad när han läste att han "vi mir chalt" - visste inte var han fanns i texten. Han hade precis fyllt tretton år och förstod inte att någon av han nära och kära kan vara plötsligt borta för alltid.

Min pappa gömde sig då och då i farmors garderob där det hängde hennes sjubb och andra kläder. Sjubbpälsens doft associerade min pappa med sin bortgångna mor och sin barndom. Sjubbpäls är tvättbjörnspäls/skinn. Kanske handlade det om en pälskappa med päls på insidan. Kanske år det den hon har på bilden överst?

Jag läste också kaddish vid min Pappas grav...

Det är svårt att lista ut vad min farmor dog av. Då hon var läkare kunde hon ha smittats av någon främmande patient.