Saturday, August 15, 2020

Är Aron Verständig en modern Judas i juristkläder? Varför skändade han Förintelsens Monument på 75 årsdagen av Vita båtarnas ankomst till Stockholm?

Judas kysser Jesus - en riktig hycklare och förrädare


Judas tog hand om lärjungarnas kassa och förrådde Jesus för trettio silverpenningar, genom att peka ut honom inför översteprästen Kajafas soldater med en kyss. Judas har under tidernas lopp stimulerat fantasin och givit upphov till diktning, bildkonst och folkliga bruk. Många författare har med fantasins hjälp sökt finna motiveringen för hans handlingssätt. Namnet Judas, tidigare ett relativt vanligt judiskt namn har blivit en synonym för "svikare" eller "förrädare".

Vår modern Judas historia börjar och slutar vid Judiska begravningsplatsen i Stockholm. Den börjar där 17 maj 2019 vid den osynliga graven av den första av Förintelsens offer från Bergen-Belsen.  Vera Krémer hette hon. Hon kom till Stockholm i juli 1945 med UNRRAs Vita båtar aktion för att få vård i Sverige. Det gick inte att rädda hennes liv trots fantastiska insatser av de svenska läkarna. Medan andra gravstenar i kvarteret K och J  togs upp från underjorden redan under hösten 2018 så lämnade vi hennes grav orörd, 15 cm under markytan med en gravskylt med nummer 3308. Lämnade för att visa misskötseln och glömska. Allt för att driften skulle bli billigare. Från generation till generation! under mer en halvt sekel.


Chevradagen den 17 maj 2019. Vid Vera Krémers grav. Vera var en ung judinna från Budapest som dog i Stockholm för 75 år sedan. Bilden ovan tagen vid graven, vid den osynliga nästan gravstenen längst ner vid rabbinens Ute Steyers vänstra fot. Vera har haft ett Auschwitznummer. Vera kom till Stockholm med Vita båten S/S Kastelholm. Båten lämnade Lübeck den 5 juli 1945. Vera dog vid Roslagstullssjukhus nästan direkt efter ankomsten. Svenska staten stod för hennes sjukvård i 5 dagar. Hon dog på femte dagen. Därefter stod Svenska staten för kostnader för hennes begravning och för gravstenen vid Norra Judiska begravningsplatsen. Gravnumret K-3308 var det enda som syntes av Vera Krémers grav. Nästan som i ett koncentrationsläger, inga namn, bara ett nummer. Vera Krémers gravensten var den sista arv alla stenar som tillhörde "De befriade 1945" och som Föreningen Förintelsens Minne rengjorde. Den har vi behållit orörd för att visa för Chevra vad glömskan och besparingarna leder till. Rabbinen Ute Steyer hade att börja med svårt att hitta stenen. 



Chevradagen den 17 maj 2019. Vid Vera Krémers grav. Vera ligger begravs i rad 33. Det är i nästa raden, rad 34 som de förtecknade i  Mosaiska församlingens Grav-bok (bilden ovan) ligger begravda. Deras gravhällar liksom gravhällar i gravfältet J har tagits fram av och med medel från Föreningen Förintelsens Minne och dess medlemmar och sympatisörer. Tio stycken av de år 2018 framtagna och rengjorda gravhällarna syns på bilden.
Vera var en ung judinna från Budapest som dog i Stockholm för 75 år sedan. Vera har haft ett Auschwitznummer. Vera kom med Vita båtar till Stockholm. Dog vid Roslagstullssjukhus nästan direkt efter ankomsten. Svenska staten stod för hennes sjukvård i 5 dagar. Hon dog på femte dagen. Därefter stod Svenska staten för kostnader för hennes begravning och för gravstenen vid Norra Judiska begravningsplatsen. Gravnumret K-3308 var det enda som syntes av Vera Krémers grav. Nästan som i ett koncentrationsläger, inga namn, bara ett nummer. Vera Krémers gravensten var den sista arv alla stenar som tillhörde "De befriade 1945" och som Föreningen Förintelsens Minne rengjorde. Den har vi behållit orörd för att visa för Chevra vad glömskan och besparingarna leder till. Rabbinen Ute Steyer hade att börja med svårt att hitta stenen. 



Efter Chevradagen den 17 maj 2019 som skulle visa för Chevra misskötseln av de överlevnadernas gravar har Vera Krémers gravhäll renoverats av Föreningen Förintelsens Minne. Vera Krémer var en ung kvinna från Budapest som dog i i juli 1945 i Stockholm för 75 år sedan. På bilden tagen tidigare vid vid hennes grav ligger den nästan osynliga gravstenen längst ner vid rabbinens vänstra fot. Vera har haft ett Auschwitznummer. Vera kom med Vita båtar till Stockholm. Dog vid Roslagstullssjukhus nästan direkt efter ankomsten. Svenska staten stod för hennes sjukvård i 5 dagar. Hon dog på femte dagen efter ankomsten till Stockholm. Därefter stod Svenska staten för kostnader för hennes begravning och för gravstenen vid Norra Judiska begravningsplatsen. Gravnumret K-3308 var det enda som syntes av Vera Krémers grav. Nästan som i ett koncentrationsläger, inga namn, bara ett nummer. Vera Krémers gravensten var den sista som Föreningen Förintelsens Minne rengjorde. Den har vi behållit för att visa för Chevra vad glömskan och besparingarna leder till. Rabbinen Ute Steyer hade svårt att hitta stenen. 

https://jimbaotoday.blogspot.com/2019/05/chevra-kadisha-skam-for-det-judiska-i.html



Nyhetsbrev efter nyhetsbrev kommer från Judiska församlingen i Stockholm. Men ingen information ges varför man har ännu trots att det har gått 25 år inte installerat rinnande vatten vid de judiska begravningsplatserna.

Man skriver inte heller varför Judiska Församlingen i Stockholm har skändat på 75 årsdagen Förintelsemonumentet vid Norra judiska begravningsplatsen. Just under den tiden då de befriade från Bergen-Belsen kom till Stockholm med Vita båta och dog strax efteråt p.g.a. sina men från koncentrationslägren.

Sedan 31 Juli 2020 väntar Föreningen Förintelsens Minne på svar om orsaken. Vad kommer församlingen att hitta på den gången? 
Stenar för hårda, för ljusa, för mörka, för kantiga? Konstnär som inte är en svensk judinna men från forna öststater? Tidigare reaktioner var enbart positiva. Mycket positiva. Mycket beröm som framfördes: Stenarna skall markera platsen och vara i samspel med gravarna. Det tyckte Aron Verständig och Isak Reichel gm Anna Nachaman. Det enda man var emot var att flytta en T-formad minnessten till en kortsida.  Därför, har vi inom Föreningen Förintelsens Minne lämnat den orörd med den enda åtgärden att vi har tvättat den och tagit bort fågelbajs.

Mobbningen av Föreningen Förintelsens Minne och sk. föreningens ordförande har pågått länge. Den har dock intensifierats efter ett Chevra Kadischa årsmöte 2019 och brevväxling mellan Aron Verständig från JF, Ulf Cahn från Keren Kajemet och Roman Wasserman Wroblewski från Föreningen Förintelsens Minne.

 Judiska församlingens tidigare reaktioner på 6 stenar - 6 milioner monumentet var enbart positiva. Mycket positiva. Mycket beröm som framfördes: Stenarna skall markera platsen och vara i samspel med gravarna. Det tyckte Aron Verständig och Isak Reichel gm Anna Nachaman. Det enda man var emot var att flytta en T-formad minnessten till en kortsida.  Därför, har vi inom Föreningen Förintelsens Minne lämnat den orörd med den enda åtgärden att vi har tvättat den och tagit bort fågelbajs, mossa och lavar.

Plötsligt blev allt fel. Varför? Var det därför att Ulf Cahn påpekade för Verständig att han överförde del av arvet av en Förintelseöverlevande Adele Fejntuch som uteslutande skulle användas till vård av gravar av sina medsystrar som kom till Sverige 1945 och dog strax därefter och att Verständig tyckte att det var rätt att använda de till annat och därmed basta!

Ståndpunkter och fakta ovanstående rendet finns nedtecknade nedan:
  • Förintelseöverlevande Adele Fejntuch testamenterade år 2006, 100 000 kr till vård av gravar av sina medsystrar som kom till Sverige 1945 och dog strax därefter. Ulf Cahn som skötte fördelningen av arvet från Keren Kajemets (Hayesod) sida påpekade det för Aron Vesrtändig.
  • Judiska Församlingen har i 74 år låtit gravarna och gravhällar förfalla, en del försvinna helt under markytan.
  • Judiska Församlingen anser sig ha rätt att lägga 100 000 kr i allmäna skötseln.
  • Det är orätt mot Adele Fejntuchs och övriga Förintelseöverlevande, bl.a. de begravda i Stockholm anser Ulf Cahn och Roman Wasserman Wroblewski som anser att en Förintelsens överlevandes sista viljan skall uppfyllas.
  • Ordförande i Judiska Församlingen, juristen Aron Verständig tycker att deras förfarande är rätt då han hittar inte testamentet och tycks inte tro uppgifterna lämnade av Keren Kajemet och i och med det anser ärendet "för hans del" avslutat.
  • Tyvärr, ärendet tycks ha påverkat Aron Verständig till den grad att han försöker på alla sätt stoppa den redan av Judiska Församlingen beställda Holocaust Monumentet.

Som jag skrev ovan så sedan 31 Juli 2020 väntar Föreningen Förintelsens Minne på svar om orsaken. Inte bara vi. Tusentals andra i världen som upprörts av judiska församlingens i Stockholm förehavanden.
Vad kommer församlingen att hitta på den gången? Hur skall de urskulda sig, särskilt nu strax före Yom Kippur. Kommer församlingens styrelse att bege sig till gravarna?
Tidigare reaktioner var enbart positiva. Mycket positiva. Mycket beröm som framfördes både när det gäller valet av stensorten och storleken på stenarna.  Valet som för övrigt gjordes tillsammans med Judiska församlingen. Åren utformningen och val bokstäver för de 6 utrotningsläger AUSCHWITZ, BELZEC, CHELMNO, MAJDANEK, SOBIBOR och TREBLINKA som var en del av det didaktiska, utbildningsdelen av monumentet.

Judiska församlingens beteende är unik. Den judiska församlingens skändning av ett Förintelsemonument på minnesdagen är den enda i världen. Det finns ingen rimlig förklaring till det. Vilka ursäkter kommer den judiska församlingen hitta på den gången.
Stenar för hårda, för ljusa, för mörka, för kantiga? Konstnär som inte är en svensk judinna men från forna öststater?  Det är något som stör herr Verständig. Han letar nog febrilt att hitta ett svar att kunna urskulda skändningen som han godkände. Skändningen som skedde på 75 årsdagen som sammanföll med ankomsten av de Vita båtar till Stockholm. Under juli dagarna 1945.

Elul, den tolfte sista månaden i den judiska kalendern, är också tiden för att besöka begravningsplatserna. Besöka gravarna och be dem begravda att gå i förbön med Gud för att visa sin nåd för syndarna.
Jag rekommenderar hela den Judiska församlingen styrelse som vanhelgade Holocaust Monument och minnet om de begravda offren för Förintelsen att gå till Judiska Norra begravningsplatsen. Till gravarna av de överlevande. Till de tonåringar och flickor som fördes från Bergen-Belsen till de
 svenska sjukhusen, sommaren 1945.  
75 år senare, under juli månad, månaden då de första "1945-års överlevande" dog i Sigtuna och i Stockholm så har offren blivit bestulna på de 6 minnesstenar som markerade platser där i gaskamrarna kvävdes till döds deras syskon och föräldrar. Stenarna som markerade mordet på 6 milioner judar.

Församlingen sprider ryktena. Bl.a. gör de Föreningen Förintelsens minne ansvariga för griftefrid. I 7 månader har jag hört de ryktena. Nu fortsätter de på nytt med mera innehåll. Att Holocaust monumentet har stått "på gravarna"! Kartan där de 7 tomma gravplatserna, se skissen nedan, där de är markerade med början av rad 8 har jag erhållit från Judiska Församlingen.

Men det var jo de tomma platser som församlingen själv hänvisade till. De finns beskrivna i de brev jag skickade till Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm och till stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund i november och december 2018. I breven berömde jag också en av Föreningen Förintelsens Minne hedersmedlemmar Carl Cederschiöld, som var finansborgarråd i Stockholms stad åren 1991-94 och bidrog aktivt till att Namnmonumentet vid Stora synagogan kom till. Brevet var undertecknat av mig: RW, son till de överlevande och styrelseledamot i Föreningen Förintelsens Minne.

Bilder, en bilaga till email till Finansborgarrådet och till Stadsantikvarie som skickades i november-december 2018. De 6 av 7 tomma platser som församlingen själv hänvisade till  finns beskrivna i de brev jag skickade till Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm och till stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund i november och december 2018. I breven berömde jag också en av Föreningen Förintelsens Minne hedersmedlemmar Carl Cederschiöld, som var finansborgarråd i Stockholms stad åren 1991-94 och bidrog aktivt till att Namnmonumentet vid Stora synagogan kom till. Brevet var undertecknat av mig: RW, son till de överlevande och styrelseledamot i Föreningen Förintelsens Minne.

Bilder, en bilaga till email till Finansborgarrådet och till Stadsantikvarie. Men det var jo de 6 av 7 tomma platser som församlingen själv hänvisade till. De finns beskrivna i de brev jag skickade till Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm och till stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund i november och december 2018. I breven berömde jag också en av Föreningen Förintelsens Minne hedersmedlemmar Carl Cederschiöld, som var finansborgarråd i Stockholms stad åren 1991-94 och bidrog aktivt till att Namnmonumentet vid Stora synagogan kom till. Brevet var undertecknat av mig: RW, son till de överlevande och styrelseledamot i Föreningen Förintelsens Minne.


Utan att informera Föreningen Förintelsens Minne så tar Judiska Församlingen delar av ansökan till finansborgarrådet och söker medel. Det speciella är att  kvarter J innehåller idag sju lediga platser gravplatser som man inte har för avsikt att använda. Sex av dessa platser kunde får varsin vit sten för att symbolisera de sex milioner som mördades...




Församlingen sprider ryktena. Bl.a. gör de Föreningen Förintelsens minne ansvariga för griftefrid.  Samtidigt så är det helt klart att de bara spelar ovetande.

Thursday, August 13, 2020

August 12, 1942 - Deportations from Bedzin and Sosnowiec to Auschwitz - Aron Verständig (info@jfst.se) ordered desecration of the Holocaust Monument that was placed between the graves of the girls from Bedzin and Sosnowiec

 

Survivors (victims) from Sosnowiec and Bedzin are buried in Stockholm


August 12, 1942 - Deportations from Bedzin and Sosnowiec to Auschwitz
Some of them from Bedzin and Sosnowiec survived the deportation to Auschwitz and the Holocaust. They were brought from Bergen-Belsen by White boats to Sweden during June-July 1945. Many of them died almost directly after arrival!

Swedish Holocaust Memorial Association is taking care of their graves and memory. They are numerous cases as Fany Worcman Gluckstern described - "His parents, nine out of twelve siblings and many relatives were there. All of them were send to Auschwitz to be murdered".

Stockholm Jewish congregation (info@jfst.se) has big difficulties to understand the Holocaust and the link between murdered parents and siblings and the graves of the Holocaust victims buried in Stockholm.

In late July 2020, on 75 anniversary of the UNRRAs White boats action and following death of almost 100 Holocaust survivors Aron Verständig (info@jfst.se) ordered desecration of the Holocaust Monument that was placed between the graves. Graves of girls from Bedzin and Sosnowiec. Girls that were 11-12 years old when WWII started. The monument "6 stones - 6 millions" was for us, second generation, a link between parents and siblings murdered in 6 death camps and lonely Holocaust survivors buried in Sweden
.

Photo: 75 anniversary of the liberation of Bergen-Belsen camp at the Stockholm Jewish Cemetery. The Holocaust victims are buried 5 in a row. in 6 rows there was empty space, no grave. There were the memorial stones placed. R.I.P girls although Jewish Congregation took away the memory of your parents and siblings. Separation that is never going to be forgotten. 

Many of you, young girls buried in Stockholm witness the separation of the Sosnowiec and Bedzin families on August 12th when Jews in the ghetto were divided into four groups. First group – youths aged 16 to 24, the second – work permit holders. In the the third group – families with children and the elderly. Families of youths aged 16 to 24 that were selected into the first group. The third group was the first to be loaded on the train directed to Auschwitz and were murdered there!


Wednesday, August 12, 2020

Śmierć Janusza Korczaka - Kiedy?





Śliska 9. Brama która wyszedł na śmierć Korczak, wychowawcy i 239 żydowskich dzieci z Domu Sierot.

Jak i kiedy szedł na śmierć Korczak, wychowawcy i 239 żydowskich dzieci z Domu Sierot
Wg. mojej mamy i ojca, naocznych świadków to było 5 sierpnia, dzien urodzin mojej mamy. W ten sposób zapamiętali. Pamiętali również że to byl goracy dzien.

Wg. mojej mamy i ojca, naocznych świadków to było 5 sierpnia, dzien urodzin mojej mamy. W ten sposób zapamiętali. Pamiętali również że to byl goracy dzien.



Śmierć Korczaka - Kiedy?
Najprawdopodobniej stało się to 5 sierpnia 1942 od razu po przyjezdzie do Treblinki (o ile nie w bydlęcym wagonie w drodze do obozu śmierci). 
Nie 6 lub 7 sierpnia!

Wiadomo że:
5 sierpnia 1942 przywieziono z Warszawy 6,623 osób a z Radomia 30 000. 
6 sierpnia 1942 przywieziono z Warszawy 10,085 osób. 
7 sierpnia 1942 przywieziono z Warszawy 10,672 osób. 
Logistyka mordów w Treblince nie dawała po prostu możliwości na 2 czy 3 dniowe czekanie na śmierć!