Saturday, January 29, 2011

Och så plötslig så var farfar Misza där


Trots att på den tiden fanns inga mobil-telefoner så brukade Farfar Misza alltid hitta till sina barn och barnbarn.

Här så kom han plötsligt till Semdsudsbadet för att samtala med Nanna och Gugu.

Av andra tillfällen så minns jag att i början av sjuttiotalet så var vi på semester i Eilat och bodde på hotel Moriah. En dag efter att ha badat återvände vi till hotellet och hittade en lapp med farfar Miszas handstil. Jag bor på hotel Corsair. Jag gick till hotelet och hittade min pappa sovande på sitt rum (dörren var öppen). Han sov så lugnt och andades så långsamt och så var han så vacker! Han har inte planerat den resan tidigare och tog en sista minut resa med hotel "Ospec" som alternativ.

Friday, January 28, 2011

Thursday, January 27, 2011

Wednesday, January 26, 2011

Gröt- och puts erfarenheter och Wifti-Wifti dans på bordet


Jag kommer ihåg att när jag skulle fixa ett nytt tak mellan serveringsrummet och hallen så föll ca. 2/3 delar av putsen jag kastade upp på det ditsatta höns-nätet, tillbaka.

En yrkesmurare sa till mig efteråt att så skall det vara.

Samma erfarenheter har vi med Rebecca och gröt, se neddersta bilden.

Annars så lekte Ryfkiele och Nelkiele en hel del. Efter några timmar och Rebeccas Wifti-Wifti dans på bordet så tyckte Nelly att: nu räcker det och började yla.

Monday, January 24, 2011

Mina förskolor


Jag har gått till ett flertal förskolor i Warszawa. Den första var i stadsdelen Muranów nära det forna gettot i Warszawa. Vi transporterades dit i fångtransportbilar från Huset utan hörnor. Jag tror att förskolan som låg i själva huset fick flytta för att ge plats åt Officers klubben.


Efter att det blev tomma platser så flyttade jag till en ny dagis (som var jämngammal med mig, byggd 1949) vid Mariensztat vid Sowia(gatan. Från den tiden minns jag en flicka som heter Basia som hjälpte mig med skosnören.
Från Mariensztat flyttade jag till Nowy Swiat 41. Samma gata som min senare grundskola låg vid. Bilden är från 4 december 1955, det sista året på dagiset då jag började skolan 1956. Den 4 december firar man Barbórka - en gruvarbetaredag som är tillägnad den heliga Barbara, gruvarbetarnas patron.

Sunday, January 23, 2011

Rebeccas första T-banefärd
Rebecca åkte för första gången tunnelbana. Färden gick från Östra Station till Slussen där hon bytte till Skarpnäck (gamla 17 (eller var det 11) till Baggarmossen.

Den gamla stationen i Bagarmossen finns ej kvar. När jag bodde där (år 1968 på Emågatan 19) så var det slutstation och tågen var gröna.