Saturday, January 23, 2010

Röda Kors syster under andra världskriget i Warszawa - Vem var hon? - Hur förmedlades brevet?


Nyligen fick jag ett brev - e-mail att finna en Röda Kors syster som var i Warszawa 1942-1943. Hon skulle ha tagit hand om ett brev från en döende tysk jude från Berlin som kom med en transport till Warszawa (Getto) i en del av det tyska programmet förflyttning till öst (läs: getton, koncentrations- och utrotningsläger. 

Det sägs att brevet vidarebefodrades med den diplomatiska posten från den ockuperade Warszawa till sonen och hans familj som flydde från Tyskland till säkerheten i Chile. Den gamle manen dog därefter i Warszawa.


Franz Meinhardt anlände till Warszawa med transporten av tyska judar från Berlin. De kom den 4 april 1942 till Centraljärnvägstationen i Warszawa (längs ner till höger på bilden). Man bestämde att de skulle placeras i skolbyggnaden på Lesznogatan 109 (bild) som utgjorde en "transferpunkt" Skolbyggnaden låg utanför gettot.


Franz Meinhardt anlände till Warszawa med transporten av tyska judar från Berlin. De kom den 4 april 1942 till Centraljärnvägstationen i Warszawa (längs ner till höger på bilden). Man bestämde att de skulle placeras i skolbyggnaden på Lesznogatan 109 (bild) som utgjorde en "transferpunkt" Skolbyggnaden låg utanför gettot.


Steg 1.
Var bodde Franz Meinhardt (f. 1877) i Warszawa. Enligt Czerniakows dagbok anlände transport med tyska judar från Berlin till Centraljärnvägstationen i Warszawa (4 april 1942). Czerniakow bestämde att de skulle placeras i skolbyggnaden på Lesznogatan 109 (bild) som utgjorde en "transferpunkt" Skolbyggnaden låg utanför gettot.

Jag spårade den eventuella RK systern till den svenska ambassaden i Warszawa på Bagatela (gatan) nr. 3. När kriget bröt ut 1 september 1939, ambassadören Joen Lagerberg flydde landet till Rumäniem med nästan all sin personal. Han följde den polska regeringen. Därifrån tog sig den svenska personalen hem till Sverige på olika vägar. Sven Grafström var dock kvar och förhandlade med tyskarna. Han representerade också andra länders legationer.

Efter den tyska invasionen öppnades ambassaden eller egentlige huset för den svenska kolonin, som i allt väsentligt bestod av chefer till svenska storföretag som ASEA, SKF, Svenska Tändsticksaktiebolaget, LM Ericsson, Bofors med flera. Affärsmännen blev inbjudna att bo på Bagatela(gatan) 3 eftersom det fanns skyddsrum där som skyddade mot artilleribeskjutning.

I slutet av september 1939 förekom ett kort vapenstillestånd som gjorde det möjligt för utlänningar att lämna stan. Flera av de svenska cheferna grep chansen och for hem via Baltikum och Finland. Utöver några av de svenska företagsledarna fanns flera av ambassadens lokalanställda kvar i huset.

Den 23 oktober 1939 skriver tidningen Dagens Nyheter om hur den polske ambassadtrotjänaren och hovmästaren Józef och hans medhjälpare Karol dödas och skadas under en tysk bombning.

Margit Jelnicka som sista svensk på plats tvingas ge upp och lämna huset. Det sker först i augusti 1944 då Warszawa Upproret startar. Margits flykt till Sverige varar ända fram till i december. Ett år senare kan Margit bänka sig i samma plan som den nyutnämnde Warszawa-ambassadören Claes Adolf Hjalmar Westring och återvända till sin gamla arbetsplats. Fast nu är ambassaden förlagt till tillfälliga lokaler i Hotel Polonia vid Aleje Jerozolimskie.

Efter att Margit Jelnicka tvingats på flykt i augusti 1944 tog tyskarna över ambassaden. Frontlinjen låg då vid Wislafloden och i Warszawa pågick upproret.

Franz Meinhardt, ägare till OSRAM dog i Warszawas getto. Man vet exakt när han dog då hans försäkringsbolag fick hans dödsatestat och betalade ut hans livförsäkring till ...NSDAP.

Friday, January 22, 2010

Att trakassera en överlevande från Förintelsen under fyra år


Läser om att:
Nazistoffer VANN mot f-kassan En 85-årig kvinna som fick tyskt skadestånd för att nazisterna tvingat henne att arbeta i ett getto under andra världskriget fick betala hälften av summan till svenska Försäkringskassan. Hon orkade motsätta sig beslutet utan att ta sitt liv.
Så egentligen vann hon inte. Hon har blivit förödmjukat starkt ännu en gång. Hon har allvarligt skadats av F-kassan då hon fick ånyo uppleva det som hände under det mörka 40-talet. Först Regeringsrätten fastslog att hon skall få behålla sitt gettoskadestånd. Jag tycker att hon borde hon få ett skadestånd från Försäkringskassan, Länsrätten och Kammarrätten.

Att det var Regeringsrätten som kom med det avgörande utslaget är egentligen fruktansvärt. Fanns det inga tänkande, kunniga människor mellan den "enklaste" f-kassans utredare och jurister inom Regeringsrätten.

Då F-kassans, Länsrättens och Kammarrättens utredare har en fri tillgång till en dator kunde de slå upp "getto i Warszawa" i en sökmotor. Då skulle den få tillräckligt mycket info. Att trakassera en överlevande från Förintelsen under fyra år är höjden!

En resa till öst (läs koncentrations- och utrotningsläger) var också gratis. Kommer man snart att beskattas för en fri resa och logi?

Monday, January 18, 2010

65 år







En Willys konvoj (Pappas?) kör förbi polska trupper på väg mot Warszawa, troligen augusti 1944.







Min pappa Misza Wasserman Wroblewski (tredje från höger) på östra stranden av Wisla floden. Höst 1944.






Polska trupper i den befriade Warszawa i januari 1945

Stalin naken! Lenin naken! Bierut naken! Mamma naken! Pappa naken! Alla nakna!!! men aldrig Korczak!



På bilden överst är mitt hem, Huset utan hörnor som jag bodde i 17 år tills jag lämnade Warszawa och Polen.
Från det markerade fönstret vänt mot öst och mot Wislastranden ropade jag när jag blev ledsen för något, mitt värsta skällsord NAKEN.

När jag var ledsen så var Mamma naken! Pappa naken! Stalin naken! Lenin naken! och så den polske stalinisten Bierut var också naken. Till sist skrek jag ut ALLA NAKNA!


Korczak som var alltid närvarande hemma hos oss blev dock aldrig kallad för naken, det berodde nog på min stora respekt för honom!


Jag var nog 4-5 år gammal men så politisk medveten.

Bilden på huset är tagen före 1939. Titta vilka sköna trottoarer fanns det, utan massa kiosker och skräp.

Bilden till vänster, visar en av Stalins alster, en naken man. Var Stalin naken när han gjorde skissen?

A House ‘with no edges’ (Dom bez kantów)
Krakowskie Przedmiescie 11
This monumental edifice is recognized as an excellent example of modernistic architecture. It was built in 1931-1935.
The characteristic footpath was created under the arcades to widen Krolewska Street.

The building survived the WWII but there are still many bullets marks remaining in its walls. One bomb destroyed its corner opposite to Bristol Hotel.
In the past there was a huge wild grapevine climbing on both on outside and partially in the backyard, but it was removed. The building was renovated in 2008. There was even an idea to plant ivy to cover the walls but the tenants opposed this saying that rats would climb on the ivy.

On the Krolewska Street side of the building still remain the hooks bearing the tram line.