Saturday, January 23, 2010

Röda Kors syster under andra världskriget i Warszawa - Vem var hon? - Hur förmedlades brevet?


Nyligen fick jag ett brev - e-mail att finna en Röda Kors syster som var i Warszawa 1942-1943. Hon skulle ha tagit hand om ett brev från en döende tysk jude från Berlin som kom med en transport till Warszawa (Getto) i en del av det tyska programmet förflyttning till öst (läs: getton, koncentrations- och utrotningsläger. 

Det sägs att brevet vidarebefodrades med den diplomatiska posten från den ockuperade Warszawa till sonen och hans familj som flydde från Tyskland till säkerheten i Chile. Den gamle manen dog därefter i Warszawa.


Franz Meinhardt anlände till Warszawa med transporten av tyska judar från Berlin. De kom den 4 april 1942 till Centraljärnvägstationen i Warszawa (längs ner till höger på bilden). Man bestämde att de skulle placeras i skolbyggnaden på Lesznogatan 109 (bild) som utgjorde en "transferpunkt" Skolbyggnaden låg utanför gettot.


Franz Meinhardt anlände till Warszawa med transporten av tyska judar från Berlin. De kom den 4 april 1942 till Centraljärnvägstationen i Warszawa (längs ner till höger på bilden). Man bestämde att de skulle placeras i skolbyggnaden på Lesznogatan 109 (bild) som utgjorde en "transferpunkt" Skolbyggnaden låg utanför gettot.


Steg 1.
Var bodde Franz Meinhardt (f. 1877) i Warszawa. Enligt Czerniakows dagbok anlände transport med tyska judar från Berlin till Centraljärnvägstationen i Warszawa (4 april 1942). Czerniakow bestämde att de skulle placeras i skolbyggnaden på Lesznogatan 109 (bild) som utgjorde en "transferpunkt" Skolbyggnaden låg utanför gettot.

Jag spårade den eventuella RK systern till den svenska ambassaden i Warszawa på Bagatela (gatan) nr. 3. När kriget bröt ut 1 september 1939, ambassadören Joen Lagerberg flydde landet till Rumäniem med nästan all sin personal. Han följde den polska regeringen. Därifrån tog sig den svenska personalen hem till Sverige på olika vägar. Sven Grafström var dock kvar och förhandlade med tyskarna. Han representerade också andra länders legationer.

Efter den tyska invasionen öppnades ambassaden eller egentlige huset för den svenska kolonin, som i allt väsentligt bestod av chefer till svenska storföretag som ASEA, SKF, Svenska Tändsticksaktiebolaget, LM Ericsson, Bofors med flera. Affärsmännen blev inbjudna att bo på Bagatela(gatan) 3 eftersom det fanns skyddsrum där som skyddade mot artilleribeskjutning.

I slutet av september 1939 förekom ett kort vapenstillestånd som gjorde det möjligt för utlänningar att lämna stan. Flera av de svenska cheferna grep chansen och for hem via Baltikum och Finland. Utöver några av de svenska företagsledarna fanns flera av ambassadens lokalanställda kvar i huset.

Den 23 oktober 1939 skriver tidningen Dagens Nyheter om hur den polske ambassadtrotjänaren och hovmästaren Józef och hans medhjälpare Karol dödas och skadas under en tysk bombning.

Margit Jelnicka som sista svensk på plats tvingas ge upp och lämna huset. Det sker först i augusti 1944 då Warszawa Upproret startar. Margits flykt till Sverige varar ända fram till i december. Ett år senare kan Margit bänka sig i samma plan som den nyutnämnde Warszawa-ambassadören Claes Adolf Hjalmar Westring och återvända till sin gamla arbetsplats. Fast nu är ambassaden förlagt till tillfälliga lokaler i Hotel Polonia vid Aleje Jerozolimskie.

Efter att Margit Jelnicka tvingats på flykt i augusti 1944 tog tyskarna över ambassaden. Frontlinjen låg då vid Wislafloden och i Warszawa pågick upproret.

Franz Meinhardt, ägare till OSRAM dog i Warszawas getto. Man vet exakt när han dog då hans försäkringsbolag fick hans dödsatestat och betalade ut hans livförsäkring till ...NSDAP.