Saturday, September 13, 2014

Polonica, Nowa Gazeta Polska och Nowakowski har det svårt med upphovsrätten


Polonica, Nowa Gazeta Polska och Nowakowski har det svårt med upphovsrätten sk när det gäller att betala arvode till fotografer och uppge deras namn vid de publicerade fotografierna.
Ovan. En bilaga (offentlig handling) från Södertörns Tingsrätt - Mål nr FT 10348-14. Nowakowski har efter att jag begärde att få pengarna (genom Tingsrätten i mitten av februari 2014) inte velat att göra rätt för sig. Ovanstående är hans förklaring! Nedanstående bilden är scan från internetupplagan. 
Om det fanns en fotograf och massa andra bilder så undrar jag varför har Nowakowski och Polonica en förkärlek till att använda mina bilder?! Nowakowski, precis som förr, skyller ifrån sig ansvaret på det "sk. tredje parten"! Detta trots att jag har på tidigt stadium upplyst honom att han borde iaktaga största möjliga försiktighet med mottagandet av bilder från "sk tredje parten" där jag kan ha upphovsrätten! 

Om det var en bild tagen av en för Nowakowski känd "akrediterad fotograf" varför står inte hans namn med på bilden. God sed i upphovsrättslagens mening innebär att upphovsmannens namn skall alltid anges. Ibland kan det röra sig om avtal mellan upphovsman och bildköpare om att namnet inte behöver sättas ut. Att inte ange upphovsmanen anses vara ett intrång i upphovsmannens ideella rätt och kan leda till krav på skadestånd.


Min bild olagligt publicerat i Nowa Gazeta Polska, NGP nr. 299. Jag föreslog för Nowakowski att han skall göra på ett enkelt sätt rätt för sig och betala för bilden enligt den gällande praxis och taxan. Nowakowski vägrade.

 Fotot med förstoringslupp av negativet på mitt ljusbord. Jämför med fotot ovan som har olagligt publicerats i Nowa Gazeta Polska, NGP nr. 299 både i pappersupplagan och på internet.  Nog är det samma bild.... Nog är det jag som fotograferade som har upphovsrätten!

Nowa Gazeta Polska i Stockholm fortsätter att använda mina fotografier och därmed bryter mot upphovsrättslagen.

Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk vilka inkluderar fotografiska verk (1960:729).

Upphovsrättslagen som den vanligen kallas, är från 1960 och gäller fortfarande och den gäller för mina verk 70 år efter min död och jag lever fortfarande!

Thursday, September 11, 2014

11 wrzesnia 2001

Takie tylko przypomnienie daty 11 wrzesnia 2001

Pamietam jak rok pozniej chodzilem po tej okolicy i wszystko wygladalo jak ze sztuki Kantora Wielopole, Wielopole. Szare, bezkolorowa, pokryte pylem.
Ostatnio bylem tam 2 lata temu....
http://jimbaotoday.blogspot.se/2012/05/wtc-and-911-revisited.html

Wednesday, September 10, 2014

Korczak och Kästner

Det flygande klassrummet av Erich Kästner
Kästner skrev flera bästsäljande barnböcker som Emil och detektiverna, men var även en politisk författare. Han hade pacifistiskaideal och skrev för barn, eftersom han trodde på de förnyade krafterna hos varje generations unga. Han var motståndare till naziregimen i Tyskland och hans böcker förbjöds. Alla verk av honom utom barnboken Emil och detektiverna brändes dessutom demonstrativt under de omfattande bokbålen runt om i landet 1933.

Hans böcker har flera gemensamma drag med Janusz Korczaks skrivna verk och även Korczaks liv.

I Janusz Korczaks barnboksklassikern Lille Kung Mattias (Król Macius I) som skrevs 1923 av Janusz Korczak - börjar handlingen med att den gamla kungen plötsligt dör och den elvaårige prinsen Mattias sätts på tronen. Mattias har knappt varit utanför slottets gyllene väggar och litar helt på att regeringen styr riket på bästa sätt. Men när lögn efter lögn kryper fram får Mattias nog. Ministrarna avskedas och barnen skall styra landet!
I Erich Kästners bok Den 35 maj reser Konrad och hans farbror till olika länder, bl.a. besöker de ett land där det är barnen som styr!
Från den polska utgåvan av boken Den 35 maj (Der 35. Mai oder Konrad reitet in die Südsee från 1931

 Det Flygande Klassrummet av Erich Kästner publicerades 1933 och var Kästners sista innan nazisterna kom till makten. Det Flygande Klassrummet är en skön bok om två pojkgäng på ett gymnasium, deras interna problem men också i relation till omvärlden. De blir vänner med en av sina lärarna Justus och en mycket speciell relation utvecklas!