Wednesday, September 10, 2014

Korczak och Kästner

Det flygande klassrummet av Erich Kästner
Kästner skrev flera bästsäljande barnböcker som Emil och detektiverna, men var även en politisk författare. Han hade pacifistiskaideal och skrev för barn, eftersom han trodde på de förnyade krafterna hos varje generations unga. Han var motståndare till naziregimen i Tyskland och hans böcker förbjöds. Alla verk av honom utom barnboken Emil och detektiverna brändes dessutom demonstrativt under de omfattande bokbålen runt om i landet 1933.

Hans böcker har flera gemensamma drag med Janusz Korczaks skrivna verk och även Korczaks liv.

I Janusz Korczaks barnboksklassikern Lille Kung Mattias (Król Macius I) som skrevs 1923 av Janusz Korczak - börjar handlingen med att den gamla kungen plötsligt dör och den elvaårige prinsen Mattias sätts på tronen. Mattias har knappt varit utanför slottets gyllene väggar och litar helt på att regeringen styr riket på bästa sätt. Men när lögn efter lögn kryper fram får Mattias nog. Ministrarna avskedas och barnen skall styra landet!
I Erich Kästners bok Den 35 maj reser Konrad och hans farbror till olika länder, bl.a. besöker de ett land där det är barnen som styr!
Från den polska utgåvan av boken Den 35 maj (Der 35. Mai oder Konrad reitet in die Südsee från 1931

 Det Flygande Klassrummet av Erich Kästner publicerades 1933 och var Kästners sista innan nazisterna kom till makten. Det Flygande Klassrummet är en skön bok om två pojkgäng på ett gymnasium, deras interna problem men också i relation till omvärlden. De blir vänner med en av sina lärarna Justus och en mycket speciell relation utvecklas!