Saturday, May 17, 2014

Fästing under luppen
Fästingen hos en hund eller människa sitter fast med huvudet nere i huden. Härifrån suger den så att dess stora bakkropp fylls med blod. När man tar bort den måste man få med hela fästingen.
  • Man kan ta en smal pincett och ta tag om fästingen så långt ned över huvudet som det är möjligt utan att den går sönder.
  • Sedan drar man långsamt och segt tills den släpper. 
  • Det viktigaste och svåraste: Lååångstamt, inga vilda ryck!Fästingen har två flexibla övre mundelarna, försedda med krokar och hullingar, med vilka den håller sig fast och tränger igenom huden. Därefter trycker den ner den nedre längre sågade mundelen och sammanfogar den med de övre. Nu kan blodsugandet börja. I upp till 13 dagar kan slurpandet hålla på om fästingen inte plockas bort.
Fästingen - ryggläge. Två flexibla övre mundelarna är försedda med krokar och hullingar, med vilka den håller sig fast och tränger igenom huden.  Fästingen suger blodet ur offret varvid fästingens bakkropp sväller.

Friday, May 16, 2014

Thursday, May 15, 2014

Degerö - vårblommor
Harsyra, Oxalis acetosellaMini bez eller Syrén från PolenWednesday, May 14, 2014

Tuesday, May 13, 2014

Primula från Alperna, korallkornell Cornus alba 'Sibirica') och en violett syrén (Syringa vulgaris 'Charles Joly')

Årets sticklingar är Pelargoner (Mårbacka), korallkornell Cornus alba 'Sibirica') och en variant av violett syrén  (Syringa vulgaris 'Charles Joly')
som får rikligt med purpuröda blommor i klasar och som blommar tidigt och har en underbar doft.

Mina växter stannar inte på Nedre Kungsholmen. Oftast reser de till Finland eller mot Roslagen. Årets primulor från Schweiz har efter en två månaders blomning på Kungsholmen äntligen kommit till sin slutdestination i Finland. 
Monday, May 12, 2014

Bara myror och vinbär - Porzeczki i mrówki


Myror är inte skadliga för växterna så länge de håller sig ovan jord, de vill bara åt nektardropparna och dylikt. Myror hjälper dessutom till att pollinera en del växter.Sunday, May 11, 2014

Helsingfors och naturen idag
Myror dricker nektar ur mina vinbär. Vinbär, narcisser och gullvivor är de enda som blommar under första veckan i maj.