Friday, September 10, 2010

det blir hackigt med tiden

En gammaldags skrivstil - då tänker jag på min mammas och hennes vänninors skrivstill som har sina rötter i trettiotalet.

Trots att alla skrev de på ett liknande sätt så var det lätt att känna igen avsändaren utan att vända på brevet. Skrivstilen var nog på den tiden underkastat en ISO formel.

Med tiden, då åldrandet startade ändrade sig även deras skrivstil. Först var raderna inte längre raka. Det gjorde att att man ändrade gärna på bokstavsstorleken i nästa och nästa rad. Raderna, eller egentligen avstånd mellan raderna minskade. Minskade gjode även avståndet mellan bokstäverna (kering).

I nästa fas tillkom en hackighet.

Thursday, September 9, 2010

Wednesday, September 8, 2010

5772 - Rosh Hashana - 613 frön - symbol för fruktbarheten


Med röda Julfärger åt vi Nyårssupé. Den avslutades med glass med granatäpple.

Ett granatäpple Punica granatum är en fruktbärande lövfällande buske eller litet träd växer till mellan fem och åtta meter hög.


Den judiska traditionen lär att granatäpple är en symbol för rättfärdighet, eftersom det sägs ha 613 kärnor/frön vilket överensstämmer med 613 mitzvot eller bud av Torah. Därför hör det till att man äter granatäpplen på Rosh Hashanah. Det faktiska antalet frön varierar med enskilda frukter. Det är också en symbol för fruktbarhet som man tydligt kan se på fotot.

Rosh Hashana firas den första dagen i månaden Tishri (infaller under september-oktober). Nyårsdagen inleder de tio botdagarna, som sedan avslutas med den stora högtiden, Yom Kipur, Försoningsdagen.