Saturday, November 28, 2009

Barn och vuxna i fiskarbyn
De var underbara.
Jag har ritat åt de jordklotet med indien och Sverige, på sanden, naturligtvis.
De äldsta b arnen gick i sjuan i St. Augustinskola.

Fishing in Marari


The White Tiger och En Svart Galt i Gurgaon

The White Tiger, en fascinerande bok av Aravind Adiga beskriver Gurgaon. Gurgaon är G&Gs obeskrivliga stadsdel eller en förstad till New Delhi med ca. 4.5 miljoner invånare. På samma sätt som i alla andra städer i Indien är gatorna fyllda här förutom med människor även med kor, svarta grisar, rikshor och bilar.

I Gurgaon finns Indiens nyaste och modernaste sjukhus Medanta Medicity och stenkast därifrån finns tältstäder. Tälten ser man inte så bra för att överallt har folk förberetts sig för vintern, och magasinerat alla brännbara pinnar och ved som fyller all mark mellan tälten till en höjd på 1.5 meter, dvs samma som tältens. Tänk om elden sprider sig... På nätterna ser man folk som sitter och värmer sig vid de små eldarna.

Medanta Medicity sjukhus har 45 operationssalar 1250 patientsängar 350 akutvårdsängar.

De sju bilder har jag tagit från bilen då jag skulle lämna ett av mina Nikonobjektiv för rengöring. Att hitta en adress i Gurgaon är inte lätt då det finns bara adress typ Plot No. 17, Sector 32, Institutional Area, Gurgaon 122002, Haryana Tel: +91-124 4688514. Det brukar gå bra att hitta rätt sektor. Det är mycket svårare att hitta till rätt plot och rätt gata.

Bilderna på cykelriksah och taxirikshan är inte tagna från en tävling "Hur många personer kan färdas i en riksha"! Det handlar dock ofta om minst en dussin.

Skoltaxirikshor har oftast anordningar för att fästa barnens skolväskor på taket eller utanför.

Wednesday, November 25, 2009

Marare beach


rr

honeymoon again
???????

House boat Keralas vattenvägar
Husbåtar är ombyggda gamla fraktbåtarna i trä med ruffar av flätade kokosfibrer. Så var det i alla fall tidigare. Numera görs de direkt såsom husbåtar med all lyx ombord. Antalet rum variera från ett till 8. De flesta båtar har badrum, AC och tyvärr, även satellit TV. Styrmannen finns i fören och kocken och resten av besättningen huserar i aktern.

Vår kapten Shine var jätteduktig och pratade bra engelska. Han pekade ut för mig alla intressanta fåglar, husdjur och Che porträtt som speglade sig i vattnet.

Backwater är ett sammanbundet system av sjöar, floder och kanaler som fått sitt namn från att det ligger bakom havet. Man räknar med att det finns över 900 km vattenvägar i systemet och här bakom havet lever och arbetar man bland annat med jordbruk (bland annat risodling) och vävning av rep och kokosmattor som används till allt från dörrmattor till vägarbeten. Kanalsystemet byggdes ursprungligen för transport av kryddor, frukter, gummi och ris. Här och där kan gigantiska kinesiska fiskenät beskådas från båten. Trots att flera vägar har byggts i Backwater området sker fortsättningsvis en stor del av transporter längs kanalerna.

I slutet av april varje år öppnas dammluckor ut mot havet som släpper in saltvatten i systemet. När monsunregnet kommer (april till augusti) fylls kanalerna åter med sötvatten som används av bland annat risodlarna. Det smarta systemet ger upp till två skördar ris per år. Hur känslig är Backwaterområdet för höjda havsvattennivåer och tsunami? Vet ej och vågar inte ens tänka på konsekvenserna!

Dammluckor för att reglera inflödet av havsvatten finns också i norra Nederländerna
och landet har har i alla tider varit utsatt för översvämningar. Nederländerna (60% av landets yta ligger under havsnivån) är ett av länderna som antagligen kommer påverkas mest av de pågående klimatförändringarna, inte bara på grund av stigande havsnivåer, utan även från förändrade vädermönster som ökar risken för höga vattenflöden i landets floder.

Sunday, November 22, 2009

Kerala - KochinCochi - Fort Kochin - Willingdon Island

Cochin, eller Kochi, är en hamnstad vid kusten Malabar i den indiska delstaten Kerala som ligger på Indiens västkust på nästan samma breddgrad som Sri Lanka..

Staden var under antiken huvudstad i hertigdömet med samma namn. Den var också den första staden i Indien, vilken erövrades av portugiserna. Vasco da Gama byggde en fabrik i staden 1502, och Afonso de Albuquerque byggde här ett fort 1503. Britterna erövrade staden från Tippo Sahib 1795.

Det finns 4 turisthuvudatraktioner. Alla i eller i närheten av Fort Kochin som ligger på en halvö:

Synagogan
Mattanchery palats
S:t Francis kyrka och
Kinesiska fiskenät.

Fort Kochin är en typisk kolonial stad med smala gator och färgglada stenhus med holländska, engelska och portugisiska drag.

Synagogan är från 1568. På 400 årsdagen har man gjort ett särskilt frimärke och premiärminister Indira Gandhi deltog i ceremonin. Synagogor och judiska Cochin beskrivs Salman Rushdie's bok The Moors last sigh, på svenska Morens sista suck. I bokens inledning (sidorna 70-79) beskrivs synagogan, dess omgivning och interiör. Kinesiska, handmålade klinkerplattor med olika motiv beskrivs ingående av Rushdi.
Judarna i Cochin är en gammal historia. Judarna fanns i området redan för 2000 år sedan. Judar välkomnades officiellt av Vicekonungen Kranganor för ungefär 1000 år sedan. Enligt den tamilska texten, som finns bevarad på kopppartavlorna i synagogan så fick Joseph Rabban, ledare för judarna, tillåtelse att åka på en elefant, ackompanjerad av musik och ett förebud. Judarnas rättigheter skulle gälla "så länge världen och månen finns. Det sägs att det var holländarna som dödade judarnas konung ...

S:t Francis Church byggt år 1503 blev den första kända europeiska kyrkan i Indien. Vasco da Gama var begravd där i 14 år innan hans kvarlevor fördes tillbaka till Portugal. Hans gravsten finns dock kvar. Det jag tyckte mest om i kyrkan var det gamla systemet av stora solfjädrar får att få luften att röra sig i kyrkan. I solfjdrarnas tyg kunde man lägga in olika luktämnen för att göra luften behaglig.De två parallelöpande solfjädrarna styrdes av ett rep, som löpte genom väggen och som drogs av tjänare utanför kyrkan. Vasco da Gama var den som först upptäckte sjövägen till Indien.

Nederländska palatsen Mattancherry stod färdig 1555 och var en gåva (läs mutor) i den indiska rajanav Cochi. Nu kunde man vanda runt i slottet och beskåda vackra gamla föremål och väggmålningar. Till exempel finns en målning av en Raja eller liknande, som följde en med ögonen oavsett var man befann sig i rummet (vilket också gör Mona Lisa).

Kinesiska fiskenät som anses vara flera hundra år finns på den nordligaste delen av Fort Kochin och fungerar fortfarande. Används huvudsakligen på natten och på morgonen, då fiskare utnyttjar tidvattnets rörelser för att få ett bättre fångst. I närheten av de Kinesiska fiskenäten finns fiskmarknad och fiskeauktion. Bra fisk såsom kungsfisk auktioneras inom loppet av några sekunder.

Man kanske borde lägga till en femte attraktion, nämligen Willingdon Island. Denna av britter byggda (1940) konstgjorda ö mitt i Backwaters vatten runt Kochin har ett antal lyxhotell och numera också en övergiven och igenvuxen järnvägsstation (viktig under WWII), där tidtabellen vittnar om tåg, som slutat gå under 2000. Stationen hålls rena och i delar, i egenskap av ett bemanningsföretag till en närliggande hamn. Vegetationen täcker snabbt både spår och plattformar. Gå bara längs plattformen. Nedanför, bland vegetation, finns smygande giftiga ormar och skorpioner!