Saturday, July 13, 2013

Oljehamnen Degerö
Sveaborg och Degerö

Tall Ships Race dagfyrverkeri set från oljehamnen Degerö

Wednesday, July 10, 2013

Tuesday, July 9, 2013

Marktäckare -. Penningblad (Lysimachia nummularia).

Håll ogräset på avstånd med hjälp av marktäckare, t.ex. Penningblad (Lysimachia nummularia). 
Bar jord är emot naturen. Finns det en tom yta flyttar växter in av sig själva, oftast ett ogräs.

Monday, July 8, 2013

Bromsar och Spindlar och människan

Jag får riktiga "bullar" och svullnar upp rejält av bromsbett. Blev attackerad av två ettriga målmedvetna honor.
Bromshonor är svåra att "vifta bort"! 


Till sist dödade jag den ena. Den andra fortsatte med sina attacker men vid en överflygning så fastnade den i ett spindelnät under tacket på verandan. Spindeln var snabbt framme. Lugnade bromsen men en giftinjektion och började genast att äta på den. Bromsen var saftig, innehållande mitt varma blod! Spindelnät är nog speciella. Trådarna är nog olika. En del har beskrivits som klibbiga en del som rena, at gå på. Skapar skillnaden elektrosratiska fält som hos en halvledare?

Bromsar (Tabaniade) tillhör tvåvingarna (Diptera) och är alltså flugor så att säga, men med skärande mundelar. Betten gör ont, hur mycket, de beror på var de biter, men det känns efteråt iallafall.

Bromsar är kraftigt byggda och har ett stort huvud och stora, skimrande fasettögon. Mundelarna är stickande och sugande. Beroende på art varierar längden från 6 till 30 mm. De är snabba flygare och fäbromsen kan komma upp i en hastighet av 60 km/h. Svåra att springa eller cykla ifrån!


Bromsbett orsakas oftast av bromshonan och uppkommer när bromsen suger blod. Honan använder blodet för att utveckla äggen. Hannarna lever i huvudsak av nektaren i blommor.