Saturday, February 20, 2021

Vita Båtar - Judiska församlingen gör nya konstruktioner - underskrivna av ledningen - Bara avvikelser!


Judiska församlingen i Stockholm säger sig vara villiga att göra något åt de glömda gravarna av Förintelsens offer. Ny ansökan om nya medel till Riksantikvarieämbetet. Detta att inget av det som man ha ansökt om är klart eller ens påbörjat.

Att församlingen vill fortsätta Föreningen Förintelsens Minnes projekt som gäller Norra begravningsplatsen har vi inom FFMs styrelse inget emot. Det har vi sagt flera gånger.

Vad vi är dock inte förtjusta i är dels kvalité i det arbete som Judiska församlingen försökte göra i all hast våren och sommaren 2020 då de skulle snabbt förbruka hela 200 000:- från det första anslaget.  Det handlar det om "avvikelse" från projektplanen som Isak Reichel i det närmaste kopierade (utan min eller FFMs vetskap) från min 11-sidiga ansökan som jag skickade till Stadshuset 2018.

I sin ansökan till Riksantikvarieämbetet (RAA) beskrev nämligen Reichel, läs Judiska församlingen redan ett utfört arbete som själva projektet. Det får man inte göra enligt Riksantikvarieämbetets regelverk. Då får man återbetala medlen. Till råga på allt så var hela arbetet utfört av Föreningen Förintelsens Minne. Men man kan ändra projektet och skriva i Redovisningen några rader i rubriken Avvikelse.

Nu vill Judiska församling göra allt för att man skall se det hela som "deras projekt". Det nya är att beskriva projektet enbart som deras. De skiver till RAÄ att redan på hösten påbörjade Judiska församlingen ett projekt... En efterkonstruktion då projektet nämns inte i någon protokoll vare sig från fullmäktige eller styrelsen av Judiska församlingen från den tiden. 

Vidare vill de beskriva mig, Roman Wasserman Wroblewski, ordförande i Föreningen Förintelsens Minne som "en privat person som erbjöd sig att hjälpa till volontärt". Inget om Föreningen Förintelsens Minne.

Judiska församlingen var dock illa tvungen att nämna Föreningen Förintelsens Minne då RAÄ ville stoppa godkännandet av bidraget. Det finns nämligen ett krav på att en idéel organisation skall vara involverad. Då svarade Isak Reichel att det finns en sådan, fortsättningsvis utan att nämna Föreningen Förintelsens Minne vid namn. Dokumentation finns hos RAÄ och FFM som protesterade mot det nedsättande beskrivningen. Vi skrev till RAÄ, vi arbetar för sakens skull, inte för PR.

Det enda som är sant i Judiska församlingens framställningar till Riksantikvarieämbetet är faktum att Judiska församlingen är ägare till marken.

Församlingen tog bort (skändade enl. mig) Förintelsemonumentet som de själva sökte medel från Heckscherska stiftelsen. Det hände exakt på 75-årsdagen då Vita Båtarna anlöpte Sveriges hamnar med de överlevande från Bergen-Belsen. Varför?

Därefter, för att ha ett 100% äganderätt till Förintelsemonumentet 6 stenar - 6 miljoner har Judiska församlingen återbetalat bidraget till Heckscherska stiftelsen. Därefter har mitt i pandemin fört bort och gömt det nu helägda Förintelsemonumentet.

Det stora problemet för Judiska församlingen är att de trots att hela 18% av Stockholms judar tillhör församlingen är rätten till Minnet av Förintelsen. Det har ingen, samtidigt som vi alla bör komma ihåg vad en totalitär styrning leder till.

Naturligtvis är församlingen lagom lycklig att deras skändning är numera känd över hela världen, en akt som inföll exakt 75 år efter att UNRRAs Vita Båtar transporterade utmärglade Förintelsens överlevande till Sverige.

En av medlemmarna i Föreningen Förintelsens Minne justerar en helt nyrenoverad gravhäll av Sari som var 12 år när Andra världskriget bröt ut.

Avtäckning av Förintelsemonumentet. Gräset gömmer fullständigt de 60-tal av Föreningen Förintelsens Minne framtagna och restaurerade gravhällar till en kostnad på 250 000 kronor gravhällar.

Föreningen Förintelsens Minne ihågkommer! Förintelsens offer ligger begravda fem i varje rad. På de 6 tomma platser som lämnades kvar av okänd orsak står 6 minnesstenar som tillsammans med gravhällarna utgör Förintelsens monument 6 stenar - 6 miljoner.  & stenar representerar platser där de närmaste till de i Stockholm begravda har mördats - de 6 ökända dödsläger.





Länkar
  • https://jimbaotoday.blogspot.com/2018/11/de-forsta-riktiga-snubbelstenar-efter.html
  • https://www.thelocal.se/20190127/how-stockholm-is-restoring-dignity-to-the-neglected-graves-of-100-holocaust-victims
  • https://jimbaotoday.blogspot.com/2019/01/anamnes-av-fd-koncentrationslagerfangar.html
  • https://jimbaotoday.blogspot.com/2020/01/the-costs-of-grass-cutting-versus.html
  • https://jimbaotoday.blogspot.com/2020/08/holocaust-monument-desecration-in.html
  • https://jimbaotoday.blogspot.com/2021/01/swedish-holocaust-memorial-association.html
  • https://jimbaotoday.blogspot.com/2020/09/red-moon-coca-cola-and-jewish.html

Att läsa om Vita båtar och lägret i Bergen-Belsen:

The book "Liberated 1945, White Boat Mission from Bergen-Belsen to Sweden" by Roman Wasserman Wroblewski depicts the dramatic journey of Holocaust survivors who came to Sweden after the liberation on April 15, 1945. This largely forgotten story of the important humanitarian UNRRA, White Boat mission performed by Sweden has never been elicited before and deserves the attention of Holocaust researchers and historians. The book tells the detailed single personal stories of the survivors through some 80 photographs and a number of unique documents often created in Sweden and preserved in the Swedish archives. Thanks to the meticulous care received in the Swedish hospitals, the original medical documents presented here reconstruct the lives and suffering not only of the survivors but also are a record of the fate of entire families and have a rare value of contemporary testimonies of Holocaust victims who are no longer alive.



Friday, February 19, 2021

Modern avlivad - En broder (8 år) trol. avlivad i Auschwitz - Svensk terminologi om de mördade under Förintelsen


Modern avlivad - En broder (8 år) trol. avlivad i Auschwitz - Svensk terminologi om de mördade under Förintelsen

Avlivning är benämning av metoder som används för att döda djur. Ordet används enligt gängse språkbruk enbart när det handlar om djur som inte är människor. Människor avrättas eller mördas i stället. Valet av avlivningsmetod påverkas av avlivningens syfte.

Tyvärr, även om det är principiellt fel att använda ovanstående termen så har man betraktat judarna som djur. Förflyttade de i boskapsvagnar. Död genom en långsam kvävning i en gaskammare använder man inte när det gäller att avliva djur.

Terminologin när det gäller verbet att döda om de som mördades under Förintelsen är stor och markerar oftast inte hur en person dödades.

Bland synonymer att döda (på synonymer.se) finns följande:
ta livet av, slå ihjäl, ha ihjäl, förgöra, förinta, nedgöra, mörda, röja ur vägen, dräpa, hugga ned, göra av med, utplåna, avliva, bringa om livet, tillintetgöra, avdagata, ta av daga, likvidera, eliminera, tysta, expediera, avrätta, ta kål på, slakta, mula, fimpa och skörda liv.

När det gäller att avliva finns följande:

De två metoder att döda som skördade mest liv under Förintelsen var att arkebusera och att kväva. I en polsk bok hittade jag faktiskt namn på mina morföräldrar. Där använde sig författaren av uttrycket kvävda till döds (i Treblinkas gaskammare).

Att arkebusera så finns följande synonym:
avrätta genom skjutning, avrätta, fysiljera, skjuta en dödsdömd, avrätta med skjutvapen

När det gäller att kväva så är urvalet av synonymer betydligt fattigare och relaterar oftast till hängning, fast vid rätt utförd hängning så dör man genom att nacken bryts.

I svensk Wikipedia kan man läsa följande: gaskammare användes för avrättning av judar, politiska motståndare, romer, ... metoden ansågs vara kostnadseffektivare än arkebusering.

I en dödsurna eller information om en avliden person t.ex. i encyklopedier så står det ofta född och datum, dog och datum. På polska urodził się dnia i zmarł dnia.

Om Janusz Korczak skriver man född 22 juli 1878 i Warszawa, Polen, död 5 augusti 1942.
Just det här med död stör mig. För mig känns som en beskrivning av någon som dog, somnade in av åldern eller sjukdom i en fin bäddad sjukhussäng medan Janusz Korczak mördades genom kvävning i i gaskammaren i förintelselägret Treblinka. På samma sätt kvävdes till döds 239 barn från Korczaks barnhem Dom Sierot. Sammanlagt mördades 950 000 personer i Treblinka.


Nakna kvinnor på väg till gaskammare i Auschwitz - Avlivning eller mord genom kvävning?


Thursday, February 18, 2021

Stockholms Epidemisjukhus var ett beredskapssjukhus - De vita inskrivningskorten och de rosa utskrivnings-sedlarna - Flickor "krigsfångar" som inte visades i tidningarna.

 















Karta över sjukhusområdet 1909

Epidemiska sjukhuset - beredskapssjukhuset


Om Epidemi sjukhuset hittar jag följande info från 1948:
BETÄNKANDE ANGÅENDE UTBYGGNADEN AV STOCKHOLMS STADS SJUKHUSVÄSENDE KROPPSSJUKVÅRD AVGIVET DEN 1 MARS 1948 AV SJUKHUSDIREKTÖREN DR NILS HANSSON
EPIDEMISJUKVÅRD. Den slutna vården av epidemiskt sjuka är för närvarande centraliserad till ett sjukhus, vilket uppfördes i början av 1890-talet. Detta har sedermera varit föremål för ett flertal utvidgningar -och omfattar nu tolv paviljonger med vårdavdelningar och tre observationsavdelningar (A, B och C). Härtill kommer det s. k. Beredskapssjukhuset med sex avdelningar, vilket uppfördes under åren 1938-1939 för att efter moderna principer bereda vård för vissa infektionssjukdomar samt för att under tider av låg epidemifrekvens utgöra en reserv vid toppbelastningar av lasarettssjukhusen. Totalt har Epidemisjukhuset tillgång till 749 vårdplatser, varav 494 i paviljongerna, 55 på observationsavdelningarna och 200 i Beredskapssjukhuset. Beredskapssjukhuset synes hava fått en god planlösning och kan i likhet med observationsavdelning C under lång tid framåt anses vara väl ägnat för vård av vissa epidemiskt sjuka.. De båda övriga observationsavdelningarna och paviljongerna äro däremot mycket otidsenliga, de senare icke minst på grund av att de innehålla stora salar med upp till 14 sängar, och kunna icke anses fylla rimliga anspråk på ordinär sjukvårdsstandard. 

Wednesday, February 17, 2021

Beredskapssjukhuset i Sigtuna - Diagnos-kort



 



Ett av flera hundra diagnoskort som väntar på bearbetning.


Forskargruppen inom Föreningen Förintelsens Minne behöver förstärkning. Arbetet handlar om att läsa av Anamnes delen på baksidan av Diagnoskortet som den ovan. Många är mycket svåra att tyda. En del skrivna med anilinpennor*. Här är det relativt lätt att tyda: 

Tjeckisk judinna. Mosaisk. Og. Från Prag. Okt-41 till Ghetto i Polen (Litzmannstadt) tills. med modern och sina 2 syskon. Fadern i England. Aug. - 44 till Auschwitz. Där skild från den övriga familjen o. fortsatte vidare till Kristianstadt (tungt arbete, lantbruk, ammunitionsfabr.). Febr. Belsen.
I den texten får man (tack ) skriva ut förkortningarna när det gäller månader och år samt självklara förkortningar såsom fabr.  fabrik.

Tjeckisk judinna. Mosaisk. Ogift. Från Prag. Oktober 1941 till Ghetto i Polen (Litzmannstadt) tillsammans med modern och sina 2 syskon. Fadern i England. Augusti 1944 till Auschwitz. Där skild från den övriga familjen och fortsatte vidare till Kristianstadt (tungt arbete, lantbruk, ammunitionsfabrik). Februari Belsen.


Hur går det till?
Du får ett antal kort på mail, t.ex. 4 stycken. Alla har ett L/ nummer.

L/2388
Du skriver bara under kortet:
Ogift. 0 barn tjeckiska. 2 1/2 år i ghetto i Theresienstadt, 1/2 Auschwitz, 6 månader xxx

L/501

L/1236

L/1468





Du försöker avläsa de och skriver texten under. När Du inte kan tyda något skriver Du bara 3 stycken x - xxx och fortsätter med resten av texten.




* Anilinpennor ser ut som blyertspennor. En anilin skriven text kan inte raderas. Text i formulär och dokument som kräver varaktig skrift får inte skrivas med blyertspenna, men däremot kan anilinpenna liksom bläckpenna och kulspetspenna användas.

Tuesday, February 16, 2021

Förintelsen - en dyrbar läxa att man inte kan lita på omvärlden. Den paramilitära utbildningen av "svenska" och "italienska" ungdomarna var viktig för staten Israel.

 

Selvino ungdomar som är på det översta fotot, med vapen, italienska arméns gevär kaliber 22. Den paramilitära träningen pågick i det tysta i nästan alla DP-läger i Europa där det fanns judiska ungdomar.

Nitzanim Zionist grupp i Selvino

Selvino ungdomar

Selvino barn



Efter en månads resa så kom S/S Ulua båten till Medelhavet och där fick båten nya resplaner, Italien. Det handlade igen om Förintelsens överlevande som tog sig från ett flertal DP-läger nära staden Metaponto * (40.37139°N 16.81122°Ö). Deras Aliya Bet båt fick maskinproblem. På natten överfördes över 700 överlevande i gummibåtar till S/S Ulua. Bland de fanns Selvino barn och ungdomar.







Selvino ungdomar, tidigare på S/S Ulua - Chaim Arlosoroff återvänder till Eretz Israel från lägren på Cypern. Rachel Bernstein var tidigare fängslad i Ravensbrück.

Som alla känner till har jag i flera år forskat om Vita båtar, om de som kom till Sverige från Lübeck vid krigslutet. En viktig bok av Emil Glück, Judith Diamond, Yaël Glick - "Hachshara and Youth Aliyah in Sweden 1933-1948" lät mig förstå hur viktigt var Aliya Bet för Eretz Israel. 

Jag tänker på min mor som i Warszawas Getto lärde sig hur en pistol fungerar och gick med en motståndsgrupp som hade denna undervisningspistol som enda vapnet. Jag tänker på de judar som i Warszawa gettot och därefter i andra getton och i utrotningsläger som Sobibor och Treblinka kämpade, kämpade för framtiden.

Glück beskriver de judiska ungdomarna som skulle inom Sveriges gränser förberedda sig för livet i Eretz Israel. I gruppen fanns ungdomar och vuxna som kom till Sverige före kriget, under- och efter kriget.

Det var helt klart att målet var Israel, inte bara för undervisningen. Det handlade inte bara om "sionister" för det fanns nog ungdomar med alla tänkbara politiska åsikter. Dock, visste de alla efter att ha förlorat nästan alla sina närmaste att bara i Eretz Israel kan man bygga sin framtid. 

I mina samtal med de som var med på Aliya Bet båten S/S Ulua så fanns det starka familjekänslor och ansvar för varandra inom gruppen. De drog med sig de ungdomar som ville stanna i Sverige och var emot adoptioner av de yngsta i Sverige - Vi är din familj, förklarade de klart för de tveksamma.

Man gjorde sig klar för avresan från Sverige redan i oktober 1946. Tyvärr, så saknade man ett färdmedel. Man satt med sina främlingspass med nytagna foton och väntade. Först i januari 1947 anlöpte S/S Ulua till hamnen i Trelleborg. 644 gick ombord.

Efter en månads resa så kom båten till Medelhavet och där fick båten nya resplaner, Italien. Det handlade igen om en stor grupp av Förintelsens överlevande som tog sig från ett flertal DP-läger till stranden nära staden Metaponto (40.37139°N 16.81122°Ö). Deras Aliya Bet båt fick maskinproblem. På natten överfördes över 700 överlevande i gummibåtar till S/S Ulua. Bland de fanns Selvino barn och ungdomar.

Det är just Selvino ungdomar som är på det översta fotot, med vapen, italienska arméns gevär kaliber 22. Den paramilitära träningen pågick i det tysta i nästan alla DP-läger i Europa där det fanns judiska ungdomar. Därför, också i barnhemmet i  Selvino som tjänstgjorde också som ett DP-läger, en station före överfarten till Israel, pågick en paramilitär utbildning.

Tyvärr, nära staden Haifa, vid Bet Galin, så tillfångatogs de flesta av "svenska" och "italienska" ungdomarna av den brittiska armén. Innan dess så utkämpade de en blodig strid, mot brittiska kommandotrupper som upprepade gånger försökte ta sig ombord på S/S Ulua som bytte namnet till Chaim Arlosoroff.

De tillfångatagna "svenska" och "italienska" ungdomarna skickades på ett brittiskt fängelsefartyg till lägren på Cypern. Där fortsatte man med den paramilitära utbildningen. Tyvärr, så kom den utbildningen till användning redan i maj 1948.

Ombord på fängelsefartyget från Haifa till Cypern.






De "svenska" ungdomar på Cypern som startade sin resa i januari 1947. En del av de lyckades komma till Eretz Israel "inom kvoten" redan 1947. De resterande 1948.

År 1948. Man håller på och avvecklar lägret och stora grupper av Ma´apilim reser till Israel.


DN rapporterar om liknande brittiska marinsoldataktioner  mot fartyg med Förintelsens överlevande. Fartyget San Dimitrio hette tidigare Södra Sverige, se nedan.

Bergsunds mekaniska verkstads AB i Stockholm har på femtio år från 1858 byggd närmare 200 ångfartyg. Bland de S/S Södra Sverige. Fartyget S/S Södra Sverige fanns bland de 100-tal fartyg som inom Aliyah Bet aktionen försökte förflytta Förintelsens Överlevande från Europa till Eretz Israel. Den övre bilden är från Stockholms skärgård medan den nedre från hamnen i Haifa. Alla överlevande på San Dimitrio hamnade i lägret på Cypern.


Den paramilitära utbildningen i lägret på Cypern. Svenska gruppen?





Sunday, February 14, 2021

Känner mig priviligerad - Om skridskoåkning vid Vasaparken och vid Korczaks barnhem i Warszawa.



Idag skall jag åka skridskor i Vasaparken. Då tänker jag på min far som åkte skridskor med sina barnbarn där då han var 80+. Innan dess åkte han skridskor och instruerade barnen från Korczaks barnhem Dom Sierot hur man skall göra det. På tretiotalet hade barnhemmet, Dom Sierot en egen skridskobana. Även Korczak åkte skridskor. Han spelade pajas ramlade avsiktligt och kom upp igen. Bara för att visa att man skall inte skämmas att man är inte duktig från början att åka skridskor och det inte fel att ramla.

Shlomo Nadel, då 10 år, beskrev det: Skridskoåkning var min favorit tidsfördriv under vintermånaderna. När vintern kom tog vi ut skridskor som tålmodigt hade väntat i förrådet och gick ut för att åka skridskor med Dr Korczak själv. Han tyckte mycket om att åka skridskor. Precis som vi alla föll och stod upp igen, åkte och sedan föll igen och var med i kören av barn som skrattade åt hans skridskobrott. Jag älskade situationer som dessa när alla hinder var nere och de barnsliga egenskaperna hos Korczak avslöjades.

Nog skulle Korczak sakna skridskoåkning om han fick en chans att fullfölja sina livsplaner. Janusz Korczak hann aldrig göra det vi kallar nu för Aliya. Aliya-resan var planerad till hösten 1939. Kriget satte stopp för Korczaks planer. Nu finns det en Lag om återvändande. Lagen är ett uttryck för sambandet mellan det judiska folket och dess hemland. Precis som många andra judar kände Korczak att han återvänder till Israel, att har bara varit borta i ett antal generationer.

Korczak skrev om sin första resa till Eretz Israel att han känner sig priviligerad... När han kom till Jerusalem skrev Korczak: Tillbaka efter tusentals år av vandring och förföljelse. Jag förtjänade det. Jag uppnådde det!

Korczak och 239 barn från hans barnhem kvävdes till döds i Treblinka den 5 augusti 1942. Korczak blev 64 år gammal.

Annars om Korczaks sionism.
  • Korczak såg till att de barn som ville kunde lära sig hebreiska på kurser i barnhemmet Dom Sierot.
  • Korczak samarbetade med Jewish Agency för Palestina och tillhörde B'nai B'rith.
  • Korczak skrev under Keren Kajemets manifest som uppmanade insamling av pengar för att köpa mark i Palestina.
  • Korczak blir invald år 1935 i styrelsen av Keren Hayesod i Warszawa.


  • .