Tuesday, March 12, 2013

Korczak och Förintelsemonumentet i Stockholm är mina verktyg

Verktyg!

Enligt Wikipedia - Verktyg, naturligt eller tillverkat föremål (redskap) som används för att underlätta arbete.

Verktyg i vidare bemärkelse är något större, inte bara den snävare men allmänt vedertagen definition - 'redskap för bearbetning av material'!
Vetenskapliga och tekniska läror kallas också för "verktyg" om de kan tillämpas för forskning i andra vetenskaper. Ordet 'verktyg' används ibland som ersättning för 'metod' eller 'tillvägagångssätt' när det handlar om bearbetning av abstrakta företeelser, till exempel verktyg för reklam, verktyg för hunduppfostran.

För mig var Janusz Korczak och byggandet av Förintelsemonumentet (Holocaustmonumentet) i Stockholm verktyg att förstå. Förstå mig själv, förstå andra, förstå ondskan och girighet, förstå vänskap, förstå mina föräldrar, försöka förstå Förintelsen... Listan är lång!
Janusz Korczak med en skrattande flicka. Jag älskar den bilden. Den säger allt!

Namn på Förintelsemonumentet
Vem var t.ex. faster Zofia Rozental (född 1904-mördad i Treblinka 1942)?. Vet så lite om henne, utom en händelse från början av kriget då hon var på besök hos mina morföräldrar, stal där en kastrull i köket, låste sig på toaletten och åt allt som skulle vara för en hel familj. När hon kom dit så såg hon bedrövligt ut, berättade min mor, kläd i trasor och utan skor, bara trasor lindade med snören rund fötterna. Min morfar blev rasande! Det brukade kan sällan bli, berättade min mor....
Vem var Eugenia (Nina) Forbert (född 1897-mördad i Treblinka 1942)? En annan faster som blev kristen efter att efter sin mans död, trotsades av en katolsk präst (med judisk bakgrund).... I Warszawas getto så gick hon till en av de två kyrkor som var öppna för de kristna judar.


Mina första ideer på hur Namnmonumentet eller Förintelsemonumentet skulle se ut. Arkitekt Klimczak överförde ideen till den vackra akvarellen. Namnen på monumentet är mördade anhöriga till dem som överlevt och kommit till Sverige.
Mera namn på Namnmonumentet, mera historier - t.ex. om  Stasiek Gołąbek  (född 1896) en slavarbetande man vid krematoriet i Treblinka som såg sin familj: frun Regina född 1900 och sina tre döttrar bland de nyss mördade i Treblinkas gaskammare. Stasiek Gołąbek tog en spade och dödade två tyska vakter innan han blev själv skjuten...


Monday, March 11, 2013

Förintelsen och tyska soldater

SS, Gestapo, Luftwaffe var i mina ögon de mest mordiska och bestod av kalla mördare, sadister och brutala typer. Luftwaffes piloter som sköt mot kvinnor och barn på flykt längs vägarna visste klart vad de gjorde och såg blodet längs vägarna när de återvände och sköt mot de som sköte skydd i intilliggande diken. 
Wehrmacht, ubåtsbesättningar och polisstyrkorna skulle ha varit de som bara gjorde sitt jobb som vanliga soldater. De skulle ha varit helt vanliga män, älskade familjefäder och inte sadister och mördare.

Denna schablonbild förändrades i samband med publicering av Daniel Goldhagens bok  Hitler's Willing Executioners (Hitlers villiga medhjälpare). Det var den första informationen som rubbade helt mina insikter om den tyska krigsmakten. Det visade sig att det tyska förintelsemaskineriet använde sig av hundratusentals villiga medhjälpare och bödlar. De fanns i Einsatzgruppen - "insatsgrupper" som ägnade sig åt den Manuella Förintelsen. Mördade med pistol-, gevärs- eller maskingevärskott och begravde offren i massgravar. 

Sönke Neitzel och Harald Welzer, författare till boken "Soldater"  tar bort resterna av mitt schablontänkandet. Inga tyska trupper har rena händer!


Från boken, ett samtal mellan två tyska soldater.

Soldat 1: - När jag var i Charkiv låg allt utom stadskärnan i ruiner. En trevlig stad, ett trevligt minne. Alla kunde lite tyska - hade lärt sig i skolan. Samma sak med Taganrog - bra biografer och fantastiska strandkaféer. (...) Där Don och Donets flyter ihop, där var vi mycket och flög, jag har varit lite varstans i de trakterna. Vackert landskap - vi var överallt med lastbilen. Vart man än tittade såg man kvinnliga tvångsarbetare.
Soldat 2: - Shysst!
Soldat 1: - De byggde vägar, skitsnygga tjejer - när vi körde förbi slet vi in dem i bilen, pippade dem och slängde ut dem igen. Jävlar, vad de svor!