Thursday, June 11, 2009

Anne Frank skulle ha fyllt 80 år den 12 juni


Anneliese Marie Frank föddes den 12 juni 1929. Hennes föräldrar hette Edith, född Holländer Frank och hennes pappa, Otto Heinrich Frank. Barnen kallade Otto för "Pim", varken han eller barnen kom ihåg vart "Pim" kom från. Både Anne och hennes 3 år äldre syster, Margot var födda i Frankfurt am Main i Tyskland.

De flyttade från Frankfurt am Main till Aachen (1931), som ligger cirka 5 km från den holländska gränsen. Annes pappa, Otto letade efter en bostad i Amsterdam, så att familjen kunde flytta dit för att komma undan nazisterna.

Familjen Frank flyttade från Aachen till Amsterdam i början av 1933. Då var Anne bara fyra år gammal. Otto startade ett affärsföretag, Opekta. Anne hade det lättare att anpassa sig än vad stora systern Margot hade det.

Annes intressen då var historia, filmstjärnor, grekisk mytologi och att skriva. Hon gillade också djur, men katter var favorit djuret. Hela familjen tyckte mycket om djur! Anne hade till och med en katt, Moortje.

Det dröjde dock inte länge förens nazisterna kom till Holland. Strax efter fick alla judiska barn flyttas till ett judiskt läroverk eller ha en privatlärare.

Judarna blev tvungna att fästa en gul stjärna i brösthöjd på vänstersida, väl synlig, på alla kläder med ordet Jood (jude. Över allt i Holland, liksom tidigare i Tyskland och Österrike kom det upp skyltar där det stod "förbjudet för judar". De fick inte sitta på parkbänkarna och inte åka med spårvagnarna.

När Anne fyllde 13 år, så fick hon en hett efterlängtade grön och rödrutiga dagboken, som hon hade önskat länge. Den var egentligen ett poesialbum, men den hade ett lås så den skulle kunna fungera som en dagbok också.

Några veckor efter Annes 13- års- dag var alla judar att lämna in sina cyklar med reserv däck och reservslangar.Men familjen Frank lydde inte ordern, de gömde undan Ediths och Margots cyklar, men Annes cykel hade blivit stulen under påsklovet.
Strax efter cykelinlämningen så kom utegångsförbudet. Judarna fick inte lämna deras hem mellan klockan åtta på kvällen och klockan sex på morgonen och de fick inte besöka icke-judar. Samtidigt kom förbudet att de inte fick vara i sina trädgårdar eller balkonger mellan åtta på kvällen och sex på morgonen.

Den 4 augusti 1944 arresterades familjen Frank. De fördes därefter till olika koncentrations- och utrotningsläger. Anne och Margot Frank deporterades i slutet av oktober 1944 till koncentrationslägret Bergen-Belsen. I en tyfusepidemi som utbröt i lägret dödade tusentals fångar, däribland Anne och Margot som dog troligen i slutet av februari eller i början av mars 1945. Kort senare, den 15 april, befriades lägret av brittiska soladter.

Bergen-Belsen som ligger i Tyskland var till att börja med ett koncentrationsläger för krigsfångar. Från 1943 var det också ett läger för judiska fångar, där människor dog av svält och sjukdom. Antal offer: 30 000-40 000 människor. Bland de Anne och Margot Frank som har fått ett symbolisk gravsten rest.

Sunday, June 7, 2009

Rösta på söndag till EU

En del flygreklam visades på den blåa himlen. En del icke röstberättigade tittade på varandra oberörda.