Friday, June 21, 2019

Dr. Hans Arnoldsson och de Vita båtarna - Han har sett och upplevt det som inte vissas numera - Förintelsens offer - Döda, halvdöda och halvlevande.Det finns en hel del information om dr. Hans Arnoldssons insatser vid andra världskrigets slutskede. De mesta handlar om hans insatser under Vita bussarnas expedition.

Som jag skrev i titteln så har Hans Arnoldssons sett det som inte visas mera i Sverige. Förintelsens offer. I Sverige så har man t.o.m. omvandlat dagen till Förintelsens offers minne till Förintelsens överlevandes minne med många myndigheters goda minne. Man visar runt geriatrisaka bilder på de få överlevande som finns i livet men glömmer att berätta om Förintelsens logistik. Man berätter inte direkt att man hade ett helt system att föra människor i godsvagnar till dödsfabriker. Dödsfabriker där man gasade avklädda människor, drog ut deras guldtänder och kremerade kropparna i krematorier.
Bilderna från koncentrationsläger, t.ex. Bergen-Belsen vid befrielsen hittar man aldrig numera i en tidning. På Facebook får den typen av bilder en automatisk dimma - en automatisk (?) censur då de tusentals kroppar som ligger i stora högar är nakna.

Döda - halvdöda - halvlevande - levande. Gränserna var faktiskt inte fasta mellan de fyra tillstånd, i alla fall de första tre nämnda. Min nära vän Halina Neujahr har efter befrielsen lagts i tältet döda. Efter någon dygn har hon återfått medvetande och lyckades ta sig ut ur tälet. Hennes syster Sara tillhörde egentligen de två sista kategorier, halv-levande och levande. Sara Neujahr dog dock strax innan hon skulle lastas på en av de Vita båtarna i Lubeck.


Wednesday, June 19, 2019

Överlevande berättar - Dachau - bland prinsar, princessor, romer och ministrar - Regnet vid befrielsen


Jag har vaktat tillsammans med en överlevande från Förintelsen vid hans livskamrats kista (Minjangruppens verksamhet). Vårt första möte var i Bredäng på hösten 1967.  Då var paret vacker, energiskt och ville, precis som jag,  inte påminas om den mörka tiden. Själv var jag 17 år gammal och växte upp utan mormor och morfar eller farfar och farmor. Det var det normala bland mina vänner. Egentligen onormalt men en typisk effekt av Förintelsen.

Det starka ljuset i Kapellet på Södra hjälpte till att berätta och höra hans historia om Dachau. Egentligen så berättade han om tiden då Dachau har övergivits av vakterna.
Ingen kom dit förran den 29 april (1945). Det betydde ingen mat och inget vatten i flera dagar. Folk låg apatiska på sina britsar. Britsar hade tre nivåer. De som låg på mellanbritsarna eller högst upp de "torkade in". De orkade inte ta sig ned.

Jag lyckades ta mig ut baracken, på alla fyra, den sista sträckan cravlade jag mig fram. Det började regna. Det regnet räddade mig och flera andra. Vi låg på marken och slickade vatten.


Dachau var det första tyska koncentrationslägret, vilket öppnades den 22 mars 1933, samma år som nazisterna kom till makten. Lägret var ämnat för politiska fångar. Bland de, ovannämnda prsinsar, princessor, fr ministrar, skådespelare - politiska fångar. Därefter utgjorde lägret i Dachau  basen för en del medicinska experiment. I slutet av kriget har flera judiska transporter från lägren i öst anlänt dit. Lägret låg utanför staden Dachau 15 km nordväst om München.
Mer än 43.000 mördades i Dachau innan amerikanska trupper befriade, läs kom till lägret den 29 april 1945. Inget annat läger avrättade så många politiska fångar, inget annat existerade så länge

Tuesday, June 18, 2019

Nej, Förintelsen skall inte jämföras med andra folk mord - IS-mördare och deras barn skall inte jämföras med Bernadottes nazister.Hur många svenska nazister som Bernadottegreven lyckades rädda med sig hem till Sverige med de Vita bussarna vet man inte. Den officiella siffran från Röda korset är 1 500.

Folke Schimanski skriver om de som Nazister, bl.a. om sin syster Vera.

Konstigt nog så kommer samma händelse upp igen. Nu skall man jämföra IS-svenskar med "de vi tog hem 1945". Det är Myndigheten f Levande Historia Ingrid Lomfors som skiver om det i SvD. Samma Lomfors som för 15 år sedan skrev att Vita bussar var inte så vita.

Nu plötsligt omvandlas Nazister och deras fruar ioch barn till svenska kvinnor gifta med tyska soldater. Precis, nya vita lögner som omvandlar nazister till tyska soldater.

Hur många nazister och högerextremister fick egentligen ”skjuts” hem till Sverige på våren 1945 med pro-nazitysken Folke Bernadottes och Röda korsets Vita bussar? Det får vi nog aldrig exakt veta! Läs dock länken av Tobias Hübinette.