Thursday, April 19, 2007

Sabbatsberg borta




Åkte Dalagatan mot Wallingatan. Plötsligt efter Eastmen Institutet där mina döttrar gick till ortodontisten öppnade sig ett vidsträckt tomt område så att man kude se Bonnierhuset på Torsgatan. Gamla Sabbatsbergssjukhuset var borta.


Den öppnades 21 januari 1879. Sjukhuset ritades av arkitekt Ernst Jacobsson och byggdes enligt paviljongsystemet. Från början omfattade sjukhuset två medicinska avdelningar, en kirurgisk avdelning och en gynekologisk avdelning. Undervisning i gynekologi för blivande läkare startades under det första verksamhetsåret, sjuksköterskeutbildning några år senare. Hösten 1884 installerades elektriskt ljus. Troligen var Sabbatsberg det första sjukhuset i världen som hade elektrisk belysning. 1910 öppnades första i Sverige ÖHN kliniken.


Förlossningsavdelning där Sabina och Daniel föddes var borta och på den platsen där förlossningssalen låg höll man på att bygga ett nytt hus.

När Sabina skulle födas körde jag hennes mor dit från Hägerstensåsen.
Jag minns när en gammaldags sjuksköterska kom ut från förlossningsalen tittate på oss tre bröder och frågade: Vem är fadern?
Jag svarade kvickt: Det vet vi inte ännu...

Sunday, April 15, 2007

vintern våren vintern sommaren


Väder växlar hela tiden. Efter det vackra och varma vårvädret i Stockholm åkte vi till Finland för att fira Påsken och Pesach.

Matza hittade vi mittemot SAS Radisonhotellet på Malmgatan. Rosor som vi skulle plantera tog vi med oss tillbaka till Sverige då det var snö runt huset och tjäle i marken.


Höjdpunkten i Finland var badet i Östra Centrum som ligger djupt nere i berget och ser ut lite som T-banestation Kungsträdgården i Stockholm. Flera bassänger bl.a. för invalider - dvs som passade mig bäst att träna armen och knät.

I Sverige började vi med båten och med stugletandet. Hjortarna är från den andra aktiviteten.