Thursday, October 7, 2010

Freda Zukerman, Pinsk - Vancouver - Toronto -Calgary
Freda (Zukerman), Chaya (Huberman)och Mary (Berman, (all nee Wasserman) var min pappas kusiner som emigrerade till Canada före andra världskriget.

Min Pappa har haft mest kontakt med Freda och Mary. Mary som var jätteduktig på matte hjälpte honom med matte-uppgifter före studentexamen.

På den tiden, liksom på min tid var studenten inte fest och fylla men allvarliga svåra tentamen. Matteprov skrev man i fyra timmar. Underkänt betydde ingen studentexamen och att sitta i sista ringen ett år till eller att man mönstrade in i lumpen.

Förutom studenten så hade min pappa även ett inträdesprov att skriva för att kunna studera i Wawelbergs Tekniska Högskolan i Warszawa. Min pappa var så tacksam för Marys hjälp.

Efter kriget (när?) hade han ånyo kontakt med sina numera kanadensiska kusiner. De skrev på jiddisch.

Då jag träffade Freda så var hon den enda kanadensiska kusinen vid liv.

Mina flickor fick jättefina mössor och vantar som Freda stickade åt de. Trots mycket egendomlig färg så älskade både Natasha och Nanna sina mössor.

Freda hade mycket humör och berättade roliga historier som hade med hennes korta längd att göra, bl.a. om poliser som var ute efter hennes bil då de såg aldrig den korta föraren och trodde att bilen var obemannad.

Andra storyn härstammar från tiden då de drev en matvarubutik med syster Mary. Då Mary var lika lång (Läs kort) som Freda förväxlades de ofta och kunderna brukade säga typ : Men jag beställde det hos Dig det här igår....

Freda hade många foton från den gamla tiden och från det gamla landet. Jag minns hennes berättelse om färden från Pinsk, genom Warszawa till Gdansk och därefter med båten som frös fast i Tyskland i Kielkanalen på väg till till Kanada.

Var finns nu de gamla bilderna? Hos Bermans i Toronto?Freda gick bort år 2007, 102 år gammal.

Tuesday, October 5, 2010

Rebecca 2 veckor - Du schejn Mejdele

Rebecca ligger på min mage och jag försöker ta en bild på oss båda med min tunga kameran.
Översta bilden var på Facebok.
Jag fick en kommentar:
a szchejn mejdele po Tatusiu en skön flicka på jiddisch.
Chyba mialo byc po Dziadku....

Nelly ropar på hjälp

Monday, October 4, 2010

Upp o ned
Det är kväll i Helsingfors, solen försvinner mot väster.Det är morgon i Stockholms skärgård. Båten har precis kommit inomskärs och man blickar mot öster där solen är på väg upp.