Saturday, February 8, 2020

Vita båtar och Vita stenen MAJDANEK och Vita stenen CHELMNO. Halina Neujahrs berättelse.


Halina Neujahr kom med lasarettfartyget HMS Prins Carl. Den lämnade Lübeck torsdagen den 28 juni och anlände till Norrköpings hamn söndagen den 1 juli 1945 klockan 7.30 på morgonen. Innan dess gjorde fartyget ett kort uppehåll i Kalmar (den 30 juni mellan klockan§ 8.10 - 15.40) där man lämnade de patienter med mycket dåligt hälsotillstånd. En person dog under resan och begravdes i Kalmar.

Man har hittat dessa kvinnor halvdöda I Bergen-Belsens koncetrationsläger i april 1945. Nio veckor senare bar man de utmärglade kvinnorna nedför landgången, bl.a. i Stockholms Frihamn Vid andra världskrigets utbrott var de flesta mellan 11 och 15 år gamla. De har lidit oerhört före sin död. Dessa flickors och kvinnors liv gick inte att rädda, och de, Förintelsens offer, fick sin sista vila på Norra Judiska Begravningsplatsen i Solna och flera andra begravningsplatser runtomkring i Sverige.

Det ligger åtskilliga av Halinas Neujahr bekanta på de ovannämnda begravningsplatserna. Flickor som hon träffade vid Umschlagplatz i Warszawa 1943. Flickor som satt bredvid henne, hennes syster och hennes mor i boskapsvagnen som förde de från Warszawas Getto år 1943 till MAJDANEK.

Halinas mor, Gitla och många andra "stannade" i Majdanek. Vad betyder "stannade"? Stannade betyder att vid selektionen ansåg man att Gitla Neujahr var inte tillräcklig arbetsför. Hon och många andra som var runt 50 år gamla kvävdes till döds i MAJDANEK. Gitla Neujahr, Halinas och Saras mor var 47 år gammal när hon kvävdes till döds i Majdanek. Gitals yngre syster, Zofia och hennes man David mördades år 1942 i dödslägret CHELMNO. Innan dess har de varit inspärrade i Lodzgettot. Halinas mormor, morfar och faster togs under den Stora Aktionen i Warszawas Getto under sommaren 1942 till Umschlagplatz och därifrån fördes de till dödslägret Treblinka där de mördades i gaskammare. Halina hennes mor och syster gömde sig och undkom den Stora Aktionens deportationer till Treblinka där 375 000 judar ur Warszawas Getto mördades.


Umschlagplatz i Warszawa. Härifrån förde man judar (huvudsakligen polska och tyska) till utrotningsläger Treblinka och Majdanek.  Halina Neujahrs mormor, morfar och faster togs under den Stora Aktionen i Warszawas Getto under sommaren 1942 till Umschlagplatz (på bilden) och därifrån fördes de i boskapsvagnar till dödslägret Treblinka där de mördades i gaskammare. Halina hennes mor och syster gömde sig och undkom den Stora Aktionens deportationer till Treblinka där 375 000 judar ur Warszawas Getto mördades.

Under upproret i Warszawas getto hittade tyskarna familjen Neujahrs gömställe. I april 1943 fördes Halina från Warszawas Getto till koncentrations- och utrotningslägret Majdanek. Från Majdanek fördes Halina och hennes fem år äldre syster Sara vidare till lägret Skarzysko-Kamienna. Skarżysko-Kamienna var ett tvångsarbetsläger för judar och tillhörde tyska Hasag koncernen. HASAG även känd som Hugo Schneider AG, Hugo Schneider Aktiengesellschaft Metallwarenfabrik. Hasag "hyrde" oftast kvinnor till sina fabriker. Hyrde och betalade för de till SS. Kvinnorna, såsom Halina och Sara Neujahr, kostade mindre än män och passade bra till Hasagfabriker där många maskiner var halvautomatiska.

När östfronten närmade sig så förflyttades Halina och Sara bland de återstående fångarna i Skarżysko-Kamienna västerut, till Ravensbrücklägret och därefter, till Bergen-Belsen. För Halina och Sara Neujahr var Bergen-Belsen det femte koncentrationsläger då man måste betrakta Warszawas Getto som ett sådant.

I Bergen-Belsen blev både Halina och Sara jättesjuka. Tyfus skördade där tusentals liv per dag! Vid ett tillfälle har Halina (Halinas kropp) har lagts in i liktältet. Det var faktiskt redan efter befrielsen. När Halina återfick medvetande så har hon lyckats kravla sig ut ur tältet och ansluta sig till de halvdöda men levande.... Det var svårt att skilja bland de halvt- och helt döda.

Halina och Sara Neujahr flyttades Bergen-Belsen lägret ett sjukhusläger i närheten som bestod av SS baracker och sjukhustält för att få omedelbar vård. Halina vägde då 28 kg, hon var 20 år gammal.

Tredje veckan i juni 1945 skulle då åka till Sverige för ytterligare vård. Ett specialtåg förde de från Bergen-Belsen till Lübeck. Lübeck låg i den delen av Tyskland som ockuperats av britterna.



I Lübeckdetachementet möttes de nyanlända patienterna, fd koncentrationslägerfångarna av den svenska badplutonen för sanering och vid behov fick de också nya kläder. Sanering innebar oftast het bastu, iskall dusch och DDT-behandling. Därefter vårdades de på sjukhuset i avvaktan på att brittiska ambulanser skulle föra dem till de fem svenska fartygen som hade chartrats av Svenska Röda Korset. 

Chefen för Lübeckdetachementet, doktor/major Hans Amoldsson, anmärker i sin rapport från Lübeck att den svenska modellen för effektiv sanering med het bastu följd av iskall dusch raskt fick modifieras eftersom patienternas hälsotillstånd inte medgav denna brutala nordiska saneringsmetoden. Halinas syster Sara avled där just efter efter en svensk "sanering mha bastun". Hon ligger begravd i Lübeck, sa Halina. 

Strax före avfärden från Lübeck, onsdagen den 27 juni 1945 dog Halinas äldre syster, Sara Neujahr. Hon dog i den svenska sanitetsstationen (Swedish Hospital) i Lübeck efter "den sista desinfektionen", alldeles före avfärden till Sverige,. Det handlade om ett bastubad. Sara begravdes i Lübeck. Före den första överfarten mellan Lübeck och Sverige skrev chefen för Lübeckdetachment, dr. Arnoldsson ett telegram till Sverige att många av patienter lider av utmärgling och kraftlöshet och att mer än hälften är tuberkulösa. Den Vita båten avseglade med enbart Halina dagen efter dödsfallet.

Halina och Sara Neujahr flyttades Bergen-Belsen lägret ett sjukhusläger i närheten som bestod av SS baracker och sjukhustält för att få omedelbar vård. Halina vägde då 28 kg, hon var 20 år gammal. 


Tredje veckan i juni 1945 skulle då åka till Sverige för ytterligare vård. Ett specialtåg förde de från Bergen-Belsen till Lübeck. 
Strax före avfärden från Lübeck dog Halinas äldre syster, Sara Neujahr. Hon dog i den svenska sanitetsstationen (Swedish Hospital) i Lübeck efter "den sista desinfektionen", alldeles före avfärden till Sverige,. Det handlade om ett bastubad. Sara begravdes i Lübeck. Före den första överfarten mellan Lübeck och Sverige skrev chefen för Lübeckdetachment, dr. Arnoldsson ett telegram till Sverige att många av patienter lider av utmärgling och kraftlöshet och att mer än hälften är tuberkulösa. På bilden Halina Neuhjar vid sin systers grav i Lübeck.

6 vita stenar står bland Förintelsensoffers gravar i Stockholm. Från varje gravsten finns det en osynlig tråd till de 6 minnesstenar. Från flera garvar finns det det helt nätverk av trådar då deras familjer har mördats i både CHELMNO, MAJDANEK, TREBLINKA och AUSCHWITZ.



Två av 6 vita stenar som står bland Förintelsensoffers gravar i Stockholm. Från varje gravsten finns det en osynlig tråd till de 6 minnesstenar. Från flera garvar finns det det helt nätverk av trådar då deras familjer har mördats i både CHELMNO, MAJDANEK och AUSCHWITZ.


VITA STENAR - CHELMNO OCH MAJDANEK
Jag undrade inatt hur jag skulle beskriva CHELMNO och MAJDANEK  Skulle jag skriva "mindre" dödsfabriker. Hur skall man skriva "mindre när det handlar om över 200 000 mord i Chelmno och 235 000 i Majdanek. Ett mord är ett mord för mycket.
Chelmno låg bara 50 km ifrån staden Lodz där tyskarna byggde det näst största gettot i Europa. Det speciella med Chelmno var att Chelmno-dödsfabriken var aktiv under två perioder med ett avbrott emellan. ( 8 december 1941– 11 April 1943 och igen från 23 juni 23, 1944 till 17 january 1945). I korthet kan man beskriva att Chelmno dödsläger var Lodz gettots egen dödsfabrik. Till Lodz gettot transporterades tyska judar.
I Chelmno mördades många barn. Bland de 88 barn från staden Lidice i Tjeckoslovakien (en vedergällning på attentatet mot nazisten Heydrich) och 20 000 barn under tio år och äldre över 65 som deporterades från Lodzgettot. Alla mördades i gasvagnar, ett slags stora möbelflyttbilar där avgasröret mynnade i lastutrymmet.

Majdanek-lägret började byggas i oktober 1941 som ett krigsfångläger. Det låg i utkanten av staden Lublin. Från april 1942 till juli 1944 fungerade det som kombinerat arbets-, koncentrations-, krigsfånge- och förintelseläger. Precis såsom Auschwitz. Avrättningar skedde genom gasning eller arkebusering. I samband med Aktion Skördefest anlände flera tusen SS-män och sköt ihjäl cirka 18 000 judiska fångar. Under Aktion Skördefest som var slutfasen av Operation Reinhard, Nazitysklands förintelse av Generalguvernementets judiska befolkning mördades sammanlagt 42 000 judar genom arkebusering.


Halina Neujahr föddes 1924 i Warszawa i Polen och 16 år gammal spärrades in i Warszawas gettot under andra världskriget. I gettot deltog hon i den illegala undervisningen. Hon läste bland annat en kurs i bakteriologi och hygien och arbetade sedan i en hygienistpatrull som informerade om hur man kunde skydda sig mot infektionssjukdomar.

Under Warszawa Gettots upproret i april-maj 1943, fångades Halina, hennes mor och syster och fördes koncentrations- och utrotningslägret Majdanek. I Majdanek mördades Halinas mor Gitla (47 år gammal).  

År 1945 befriades systrarna Neujahr, Gitla och Halina.

Strax före avfärden från Lübeck dog Halinas äldre syster, Sara. Hon dog i den svenska sanitetsstationen efter "sista desinfektionen" före avfärden till Sverige, ett bastubad. Sara begravdes i Lübeck. Före den första överfarten mellan Lübeck och Sverige skrev chefen för Lübeckdetachment, dr. Arnoldsson ett telegram till Sverige att många av patienter lider av utmärgling och kraftlöshet och att mer än hälften är tuberkulösa.



Wednesday, February 5, 2020

How do you know so much about the Old Doktor - Janusz Korczak?


Korczaks book closely related to his plans of Aliyah (returning to Israel) - Trzy wyprawy Herszka - Three Expeditions of Little Hersh, Warszawa, 1938. Hersh Goldszmit (Janusz Korczak) was named after his grandfather, Hersh.

Korczaks book closely related to his plans of Aliyah (returning to Israel) - Trzy wyprawy Herszka - Three Expeditions of Little Hersh, Warszawa, 1938. Hersh Goldszmit (Janusz Korczak) was named after his grandfather, Hersh.


Again, the same question: how do you know so much about the Old Doktor - Janusz Korczak?

"For many years I have thought that Korczak had been my granpa. His picture hanged in the home of my parents in Warsaw. It was the only picture we had at home. No picture of my grandfather Boruch from Pinsk or Gabriel from Warszawa. Boruch was murdered by Einsatzgruppen and Gabriel was murdered in gas chambers of Treblinka. Not a single photo of them left.

And again, at my parents home there were ceaseless stories about Korczak. If not for the WWII, I would have had Korczak for a granpa because he adored my father and he admired my mother. 

Most likely, in my youth, I would have been traveling for the holidays to granpa Korczak in Israel...

Janusz Korczak loved Eretz Israel and I am sure that he would end there if not WWII as Korczak was planing to make aliyah (returning to Israel). His book from 1938 - Trzy wyprawy Herszka - Three Expeditions of Little Hersh, is describing the way of little Hersh to Israel. Hersh Goldszmit (Janusz Korczak) was named after his grandfather, Hersh.