Thursday, October 30, 2008

3 minuter och 20 sekunder eller adjö till Super 8-film

Super 8-film är, eller egentligen var, ett filmformat för rörliga bilder som lanserades av Kodak 1965. Filmen kom i en kassett vilket underlättade omladdning i kameran. år 1973 introducerades en version med magnetljud som jag har dock aldrig kört. Varje kassett innehöll 15 meter film vilket motsvarade 3 minuter och 20 sekunder.

Filmen var jättedyr. 40 kr för en rulle motsvarar kanske den femdubbla i dagens kronvärde. VHS kassetter i den nya generationen var ett mycket billigt alternativ. Men det kanske blev onödig mycket oplanerad, tråkig filmande.

Både min far och jag filmade med en Canon kamera. Det blev kanske ett 20-tal rullar sammanlagt. Två filmer har jag haft nu i 20 år i frysen och idag var det dags att säga adjö till Super 8-epoken. Kvar har jag en projktor och den gamla kameran.

Super 8 hade sin storhetstid på 1970-talet och 1980-talet, men är numera i stort sett helt ersatt av videosystem. Kameror tillverkas inte längre, men fortfarande finns ny råfilm att köpa, dock endast stumfilm då ljudfilm slutade tillverkas 1997.

Många trodde att 8 mm filmen skulle försvinna helt när Kodak 2005 bestämde sig för att sluta tillverka Kodachrome 40 vilket var den vanligaste filmtypen. Dock överlevde Super 8 även detta och har på senare år börjat få ett visst uppsving bland amatörfilmare som vill lära sig filma på "riktigt" för att senare gå vidare till 16/35mm.

Monday, October 27, 2008

Skype - revolution inom familjekontakter


Natasha och Gustaf i New Dehli

Nanna och Johan i Singapore

Nelly med Pappa i Stockholm

David i Chicago

Ania i Warszawa

Tessa i Paris

Dödsbo - Gamla brev och dokument och 6-feet-underMin pappa hade en flitig korrespondens med sina kusiner som lämnade hemstaden Pinsk i slutet av 1930-talet och emigrerade till Israel och Kanada.

De hade ett gemensamt språk jiddisch.

Nu är hela den generationen borta och min egen är allt närmare 6-feet-under.

Därför söker vi. Därför fastställer vi. Därför så skyndsamt!

Efter den stora stölden har jag inte mycket efter mina föräldrar förutom en stor kartong med papper, brev, gamla bröllopsinbjudningar etc.

De flesta skulle ha slängt det men jag långsamt sorterar det och läser.

Samma sak gjorde barn till min pappas kusiner i USA och i Israel.

De hittade mig, jag hittade min halvsyster i Polen, etc.

När de var i Stockholm så visade jag de få bilder på min far från tiden före WWII. Deras reaktion var jättehärlig. Oj det är Mischa! Vi hittade just de bilderna hos våra föräldrar och ville nästan kasta de då vi inte kunde fastställa vem det var och det fanns ingen att fråga om!

Fotot: En del av min pappas korrespondens med sin kusin i Israel. Kusinens mor Ester och min pappas far var syskon. Vykortet hade kusinerna med sig.

Sunday, October 26, 2008

Världen är liten - Är världen liten?

Debby och Jonas åkte över till Spanien. De första de träffade på stranden var Marcel med familjen, världen är liten...!?