Sunday, August 17, 2008

MånförmörkelseNelly och jag kollade ikväll på månförmörkelsen. Tyvärr, blev Nellys päls inte sk färgad av det röda skenet från månen. Men hon fick idag sin första mens..


Månförmörkelse inträffar när solen, jorden och månen ligger i rad (med jorden i mitten). Jordens skugga träffar månen som därmed blir förmörkad. Månen blir dock inte helt svart, på grund av att lite solljus bryts i jordens atmosfär och träffar månen. Det finns olika faser av månförmörkelse, då månen inte alltid kommer helt i jordens skugga utan endast en del av den. Den kommer då vara ljusare och ha en annan färg. Eftersom en större del av ljus med långa våglängder bryts, jämfört med kortare våglängder, så kommer månen att få en röd eller rödbrun färg. Till skillnad från solförmörkelser så är månförmörkelser synliga från jordens hela nattsida samtidigt.

I somras, den 1 augusti inträffade en partiell. solförmörkelse. Solen blev mörk över ena kanten, det var dock lite molnigt i Helsinki och svårt att se förmörkelsen ordentligt.
Den partiella solförmörkelsen, då månen delvis passerar över solskivan, började strax efter 11.30