Friday, July 31, 2020

Under julimånad flyttar Döden ombord på Vita båtar från Bergen-Belsen till Sverige

Dr. Arnoldson som var chefsläkare skriver den 18 juli 1945 ett Signalmeddelande till Marinchefen och Civilförsvarsstyrelsen att det är svårt att få rätta patienterna till Vita båtarna. En del som kommer in är alldeles för sjuka, andra helt friska utan behov av konvalescens.

Döden
Över 50 000 människor dog i Bergen-Belsen. Nästan hälften av de dog dagarna före och efter befrielsen i april 1945. När de brittiska och kanadensiska trupperna kom in i lägret fann de 10 000 obegravda kroppar. 13 000 dog direkt efter befrielsen. De befriade fortsatte att dö på Bergen-Belsen sjukhuset.

Döden följde med de befriade till Swedish Transit Hospital - ett sjukhus dit då sjuka kom med ambulanstågtransporter från Bergen-Belsen. I Lübeck finns ett kvarter på den lokala judiska begravningsplatsen med de som har avlidit där i väntan på en transport med Vita båtar till Sverige.

Döden tog sig ombord på de Vita båtarna och flera av de befriade begravdes samma dag som båtarna anlände till Sverige.

Döden följde de befriade till beredskapssjukhusen. I Stockholm dog de befriade vid Epidemiska vid Roslagstull och i Sigtuna. Alla begravdes vid Norra begravningsplatsen

Vita änglar
Ordet änglar använde prof. Malin Thor Tureby i en vetenskaplig artikel om mottagning av judiska flyktingar 1945. Vita änglar omfattar massa individer i olika yrken som ställde upp när Vita bussar och Vita tåg och Vita båtar anlände till Sverige.

När jag tänker på de Vita änglarna så tänker jag bilder. Chaufförer och övrigt personal som körde de Vita bussarna. Röda korsets folk i Padborg och de många svenska städer med hamnar dit Vita båtar anlände. All personal i de svenska beredskapssjukhusen, läkarna som kunde inte längre hjälpa och sjuksystrar som var med de judinnor i tonåren som fick bara se död och elände.
De svårt sjuka fd koncentrationslägerfångar finns sällan på bilder tagna på beredskapssjukhus
runt i landet.

Döden har kommit till Stockholm. Ett hundratal av de befriade har dött strax efter ankomsten. På bilden ordförande i Föreningen Förintelsens Minne (Swedish Holocaust Memorial Association) Roman Wasserman Wroblewski tänder en lykta vid Holocaustmonumentet bestående av 6 minnesstenar som placerats på 6 tomma platser mellan Förintelsens offers gravar. Varje sten bär namn på ett dödsläger. Dödsläger där de i Stockholm begravda miste sina närmaste. I samband av 75 årsdagen av Bergen-Belsens befrielse den 15 april 1945. På bilden syns första åtta rader av gravarna.

Wednesday, July 29, 2020

Ulica po ulicy a jednego dnia to domy sierot i schroniska - Pamiętnik i Deportacja Domu Sierot Janusza Korczaka


Ulica po ulicy a jednego dnia to domy sierot i schroniska. Niemcy rozpoczęli deportację Żydów z Getta Warszawskiego do obozu zagłady w Treblince zaczynajac od Małego getta. Następnie akcję rozszerzono na obszary Dużego getta.
Pamiętnik Korczaka to jego ostatnia wypowiedź literacka, swego rodzaju dokument pisany u progu śmierci.
Ostatnia notatka w Pamiętniku została zrobiona 4 sierpnia 1942 roku, a 5 sierpnia 1942 roku Korczaka razem z 239 wychowankami i pracownikami Domu Sierot deportowano do obozu zagłady w Treblince, gdzie wszystkich uduszono w komorach gazowych.