Saturday, July 27, 2019

"1945-års överlevande" som kom med Vita Båtar är begravda i Norrköping som Förintelsens offer.

HMS Prins Carl som tjänstgjorde som Vit Båt under juni-juli 1945.


Gamla judiska gravar i Norrköping
Kung Gustav III utfärdade år 1781 ett judereglemente vilket utan "lättnader" medförde en rad begränsningar i bl.a. judarnas rätt att välja vistelseort. Judar till en början fick enbart bo i Stockholm, Göteborg och Norrköping. I judereglementet föreskrevs också att det i de tre städerna skulle finnas judiska begravningsplatser som det ålåg ”Judesällskapet at sielfwe inhägna”.
Kring 1780–90-tal tillkom en judisk begravningsplats i Norrköping.

När Norrköping industrialiseras sker det genom en inflyttning av unga judiska män, framför allt från norra Tyskland. De etablerar sig som klädesfabrikörer och kvarnägare, de var bildade och levde väl.
När Holmen bildas 1854 sker det med kapital från judiska grosshandlare i Göteborg.
Trots att Norrköping var en av tre städer där judar tilläts bosätta sig från och med 1782 blev den judiska befolkningen i Norrköping aldrig särskilt stor. Som mest räknade den 99 medlemmar. Redan när synagogan byggdes 1858 tog man till i överkant.

1945-års gravar - de som kom från Bergen-Belsen direkt med Vita Båtarna och indirekt från Malmö dit de fördes med Vita bussarna och Padborg-tåg.
De flesta som kom med Vita båtarna kom från Bergen-Belsen. Första Vita båten från Lübeck anlände den 1 juli 1945. De sjuka placerades i beredskapssjukhusen i staden som bestod av två skolor förberedda sk för ändamålet. En månad innan, den 6 maj 1945 kom ett ambulanståg från Malmö till Norrköpings central med den första gruppen befriade lägerfångar som hade Malmö som första anhalt. Det är oklart om de placerades på beredskapssjukhuset som var då inte färdiga och ombyggnads- anpassningsarbeten har bara påbörjats. Chefen för beredskapssjukhuset var dåvarande överläkaren på medicinkliniken i Norrköping, Leonard Brahme. Han fick till hjälp endast två färdiga läkare (vid andra Vita Båt transporten), två underläkare och en kvinnlig medicine kandidat. 
  


Logg från HMS Prins Carl som tjänstgjorde som Vit Båt under juni-juli 1945.
DP-2 kort av Gross Dora som kom med den första Vita Båten till Norrköping. Hennes syster Blanca dog bara en dag efter ankomsten. 


DP-2 kort av Gross Blanka som kom med den första Vita Båten till Norrköping och dog efter bara 1 dag.

Född i Polen, kom från Bergen-Belsen med Vita båtar, dog i Norrköping.


Inom Matteus begravningsplats finns den Judiska begravningsplatsen som tillkom 1782. Här gravhällar av Förintelsens offer begravda i Norrköping.


Inom Matteus begravningsplats finns den Judiska begravningsplatsen. Här gravhällar av Förintelsens offer begravda i Norrköping.


Norra begravningsplatsen i Norrköping - ännu fler gravar av Förintelsens offer.

Norra begravningsplatsen i Norrköping - ännu fler gravar av Förintelsens offer.

ECKER Olga f. 15 januari 1924 d. 18 juli 1945
KLEIN Elisabeth f. 3 mars 1913, d. 17 augusti 1945
KLEIN Ethel f. 8 oktober 1919, d. 15 augusti 1945


Var är hon begraven?
DP-2 Szenkalska Hela L-1661 to Norrköping dog 9 juli 1945

Var är hon begraven? Szenkalska Hela från Czestochowa. Hon kom till Norrköping 1 juli och dog 9 juli 1945.


Var är hon begraven? Szenkalska Hela från Czestochowa. Hon kom till Norrköping 1 juli och dog 9 juli 1945.

Var är hon begraven? Szenkalska Hela från Czestochowa. Hon kom till Norrköping 1 juli och dog 9 juli 1945. Här hennes Lübeck kort med nummer 1661.





SCHECHTER Ibolyja f. 20 juni 1927 d. 5 augusti 1945











Tack till Svenska kyrkan i Norrköping som tar hand om gravarna tillhörande Förintelsens offer. I Stockholm har judiska församlingen i 70 år sparat på underhåll. Detta ledde till att gravhällarna sjönk under markytan och var helt oläsbara tills Föreningen Förintelsens Minne satsade 250 000 kronor för att gräva upp de, rengöra och beskriva öden av ett flertal av de begravda.