Wednesday, July 26, 2023

Om du vill vara lycklig och uppleva ett mirakel, var en trogen dotter till det judiska folket - Om Esther som ville åka till mammas Lövsätra där barn som överlevde Förintelsen fick vara under skolåret 1946 .

Chcesz być szczęśliwa i doznawać cudu, bądź wierną córką żydowskiego ludu - Om du vill vara lycklig och uppleva ett mirakel, var en trogen dotter till det judiska folket. Lövsätragården den 7 mars 1946, från Hela. Ur minnesboken där Hela tillskriver en önskning till Sala Frenkel.


Lövsätras stämpel med bild av Chaim Weizman utgiven av Keren Kajemet.

Lövsätra-Täby. Barn från Bergen-Belsens Kinderheim vilka kom till Sverige under juni-juli 1945 inom ramen av UNRRAs aktion Vita båtar. Här under en pågående lektion, 1946. Flera av barnen kom till Täby från en förlängning på Visingsö.

Sala Frenkel, tredje från höger, var ett av barn från Bergen-Belsens Kinderheim vilka kom till Sverige under juni-juli 1945 inom ramen av UNRRAs aktion Vita båtar. Här, år 1946, under en pågående lektion med läraren Egon Kux. De flesta av barnen på bilden har varit i Piotrków Trybunalski getto och därefter i koncentrationslägren, Ravensbrück, Buchenwald och Bergen-Belsen.



Den 15 april 1945 var många barn i detta klassrum fångar i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Efter befrielsen tillbringade de 3 månader på ett sjukhus där. De anlände till Sverige från Lübeck i Tyskland under den absolut sista dagen av UNRRA White Boat aktionen och den 26 juli 1945 till Malmö. På bilden är barnen samlade på barnhem/skola i Lövsättra eller Billesholm under sin första och för många sista vinter (1945-1946) i Sverige. Läraren är Yehudit Bergmann och vid svarta tavlan står Mirjam Stern (född 1937 i Piotrków). Pojken som tittar rakt in i kameran Sewek Goldhersz (född 1934 i Piotrków) och den skrattande flickan Blanka Margulies (född 1934 i Warszawa). Miriam Stern var således bara 2 år gammal när gettot i Piotrków skapades den 8 oktober 1939, strax efter att staden ockuperats av Wehrmacht den 5 september 1939. Det var det första nazistiska gettot i det ockuperade Europa.

Förflyttning av två av barnen från internatskolan i Kjesäter till Lövsätra. De två nämnda barnen var kusiner.


Inrese- och utresestämpel för de barn sam anlände den 26 juli 1945 till Malmö med Vita Båten S/S Kastelholm. Många av barnen lämnade Sverige den 13 maj 1946 med samma båt som hade som destination Calais i Frankriket.


I mitten av juli (2023) besökte mig i Stockholm Esther från Jerusalem. Jag guidade henne och hennes man i hela Stockholm. Precis före avresan ville Esther åka till "mammas Lövsätra". Nästa gång Du kommer till Sverige så åker vi dit, lovade jag för det var knappt om tid och jag visste inte om "Internatbyggnaden" var kvar. Hennes mamma, Sala Finkler bodde nämligen där som barn. Lövsätra var nämligen en internatskola för judiska barn som överlevde Förintelsen och kom till Sverige under juni-juli 1945 med UNNRAs Vita Båtar. I Lövsätra bodde barnen tillsammans med sina lärare och undervisningen omfattade flera ämnen. Hela elva ämnen var upptagna i skolbetyget. Föreståndaren, (huvudläraren) för internatet var Egon Kux.

Egon Kux beskrev Lövsätra internatskola och dess barn i en tjänsterapport* från den 31 maj 1946. Internatskolan i Lövsätra startade i february 1946 då en liknande skola i Bergsjö stängdes och barnen där förflyttades till ett antal internatskolor, bl.a. till Lövsätra. Denna uppdelning var huvudsakligen en åldersuppdelning. Barnen i Lövsätra bodde där bara ett antal månader och skulle redan i oktober åter förflyttas till skolan i Torekull. I rapporten* beskrev Egon Kux bara kortfattat de dagliga undervisningslektionerna för huvudsakligen polska-judiska barn, som var mellan 6 -14 år, var överlevande från BergenBelsen. Kux beskriver också några av barnens fritidsaktiviteter, som att arbeta i huset (hushållsarbete), plantera blommor och grönsaker i trädgården, sjunga och spela tillsammans på kvällen. Alla dessa aktiviteter kan naturligtvis tolkas som ett verktyg för rehabilitering. Lektioner i Erec Israel historia, goeografi och hebreiska förberedde barnen inför en eventuell flytt till Israel.

De flesta barn i gruppen har nästan direkt efter att skolåret i Lövsätra var slut åkt till Hälsingborg där de tog båten till det franska hamstaden Calais. Därifrån, genom Paris åkte gruppen vidare till Villete de Anton, ett internat i ett gammalt slott där det redan fanns andra förälralösa judiska barn. Där väntade alla för visering till Erec Israel.

Först i mars 1948 kom beskedet om en eventuell visering och alla barn flyttades till ett transitläger nära Marseillet. Med båten Kedmah kom barnen till Haifa den 3 april 1948, bara 6 veckor innan staten Israel föddes på nytt föddes.

Lövsättras historia innan dess.

Lövsätra - namnet är en sammansättning av förleden löv- och efterleden -sättra. Sät(t)ra betyder skog.

Lövsättra utgjorde under historisk tid en by med två gårdar. Skattegårdar om vardera 12 öresland, sammanlagt 3 markland. Lövsättra karterades första gången storskaligt år 1637 (A9:18-19). Det årliga utsädet var då 10 ¾ tunnor och ängsskörden var 36 lass.

Göran Axel-NiIsson** skrev i slutet av sin artikel LÖVSÄTRA EN LITEN HERRGÅRD OCH DESS TREVNAD utgiven i Nordiska Museets och Skansens årsbok 1946: Det nuvarande Lövsätras huvudbyggnad, som för tillfället tjänstgör som barnhem, ligger som sagt på Västergårdens mark och torde vara identisk med den ”inspektorsbostad” från omkr. 1800, som omtalades i Svenska gods och gårdar. Norr om detta vitrappade, reveterade och ganska tråkiga trähus, vars tvenne flyglar borttagits, utbredde sig en något förvildad engelsk park.

* Riksarkivet Marieberg. RA. SUK F4 B/3, Statens Utänningskommission, Sociala byrån, Handlingar rörande skolverksamheten bland flyktingar. Kux, Egon, Lövsätra report, 31 May 1946.
Riksarkivet Marieberg. RA. Statens utlänningskommission, Statens utlänningskommission Andra världskrigets lägerarkiv, Lövsätra, Lövsätra, SE/RA/420393/12/57/1 1 1946-1947
Riksarkivet Marieberg. RA. Statens utlänningskommission, Statens utlänningskommission Andra världskrigets lägerarkiv, Myckelby, Myckelby, SE/RA/420393/12/58/

** Göran Axel-NiIsson, LÖVSÄTRA EN LITEN HERRGÅRD OCH DESS TREVNAD utgiven i Nordiska Museets och Skansens årsbok 1946.


"Löfsätra gård i Roslagen". Lavyr av Fredrik Gustaf Felt 1760. Tilas samling, Kungl. Biblioteket, Stockholm.


Karta över skattegårdarna Östra och Västra Lövsätra 1637—3S (detalj). Det var ö. Lövsätra. som vid mitten av 1600 talet omvandlades till säteri. Lantmäteristyrelsens arkiv. Bild 2. Karta över Ö. och V. Lövsätra 1746—47, upprättad av Magnus Kiällström (detalj). Stockholms läns lantmäterikontor.






Troligen var Lövsätra internatet beläget i denna byggdnad som byggdes om år 1956.

 Yeshyahu - Sewek Goldhirsch (Goldhersz) - till vänster; Reuven Rosenblat och hans bror Josef. Kanske är bilden tagen i Lövsätra.