Wednesday, August 27, 2014

Vem är "Den gamle Doktorn", Pan Doktor eller Janusz Korczak?




Vem är "Den gamle Doktorn"? Vem är Janusz Korczak? Båda är egentligen hans pesudonymer. Den sista blev hans "namn" känd för hela världen.


Han hette egentligen Henryk Goldszmit),  var född 22 juli 1878 i Warszawa, Polen och mördades den 5 augusti 1942 i Treblinka. Korczak var en judisk-polsk läkare, författare och barnpedagog. Under sin livstid även känd under pseudonymen Gamle doktorn (från den Polska Radion). Barnen kallade honom Pan Doktór.




Janusz Korczaks viktigaste pedagogiska idéer var:
  1. Nej till våld, fysiskt såväl som psykiskt. Varken högre ålder eller högre position i samhällshierarkin ger rätt att utöva våld.
  2. Interaktiv uppfostran där vuxna och barn samverkar, vilket vidgar den klassiska definitionen av pedagogik.
  3. Barnet är en mänsklig varelse lika mycket som den vuxne
  4. Uppfostran ska ta hänsyn till varje barns individualitet
  5. Barnet känner själv bäst sina egna behov, strävanden och känslor och har rätten att bli lyssnad på av de vuxna.
  6. Barnet har rätt till respekt, till att inte veta och att misslyckas, till privatliv, egna åsikter och egendom.
  7. Barnets utvecklingsprocess måste erkännas som ett svårt arbete


I sin bok ”Hur man älskar ett barn” - "J
ak kochać dziecko, Dziecko w rodzinie" som trycks för första gången 1919 efterlyser Janusz Korczak ett Magna Carta för barnens rättigheter där han formulerar tre grundläggande rättigheter. Rättigheter som fyra år senare skrevs in i Geneve Deklarationen (se nedan). 

I en recension av bokens första del "Hur man älskar ett barn, barn i familjen" (Warszawa 1919, skriver en okänd recensent:
Kapitlen om barnet dikteras av den långa och skickliga observationen av barnet, genom att känna och förstå dennes själ. Överallt tränger sig fram en tanke: Låt oss älska ett barn, men älska på ett intelligent och klok sätt. Uppfostringen och utbildningen bör inte inriktas på till vad barnet skall uppfostras till men det enskilda barnets behov.

1. Barnets rätt till sin död. Där han vänder sig mot samtidens överdrifter i barnhygien. Korczak menade att de som till varje pris ville undvika att barnen drog till sig en livshotande sjukdom, så förvägrade man dem ett naturligt liv.

2. Barnets rätt till den dag som idag är. Barns liv har ett egenvärde som ska respekteras. Och enligt denna princip är det orätt av föräldrar, lärare eller samhället att betrakta barn som investeringsobjekt inför framtiden. Det är inte heller rätt av den vuxne att förverkliga sig själv genom sina barn.

3. Barnets rätt att vara den han eller hon är. Varje barn är en individ och varje barn har rätt att vara sig själv.


Janusz Korczak var en föregångare i arbetet för barnens rättigheter, en nyskapande pedagog och författare till böcker och artiklar om uppfostran i teori och praktik. Korczak var även pionjär för forskningen om barns utveckling och beteendeproblem och om barnpsykologi. 


En av Janusz Korczaks djärva idéer var att inrätta barnens egen domstol på de två barnhem han var chef för. I domstolen dömde barnen själva i frågor om brott mot barnhemmets regler. Både barnen och personalen på hemmet kunde ställas inför rätta. 
Denna fantastiska människa hade modet att lita på de barn och ungdomar han arbetade med, han till och med anförtrodde dem disciplinfrågor och mycket svåra frågor som krävde mycket stort ansvar, skrev den schweiziske barnpsykologen Jean Piaget efter ett besök på Korczaks barnhem.

Det var också Janusz Korczak som grundade den första barntidning någonsin som bestod enbart av bidrag inskickade av barn –Mały Przegląd.

Vi vet alla att Korczak det var Den Gamle Doktorn. Få känner till att det var en karaktär skapad av författaren själv för ett program i Polsk Radio.

Korczaks första sändning i radion (1930) var Święto dziecka "Barnets Högtid", och därefter, år 1931 startade han ett program W sierocińcu - "På barnhemmet." Ett fast samarbete med radio Korczak började i december 1934 år. Då kom Den gamla Doktor - en ny radiopersonlighet.

Under åren 1936-1938 inföll en mystisk (läs enl. mig antisemitisk) paus i Korczak samarbete med den Polska Radion. 
Han återkom därefte till radion med  "Gadaninki" - Små samtal, ett program med svar på brev från de unga lyssnarna.

Korczak drev ett barnhem Dom Sierot i Warszawas getto och fördes den 5 augusti 1942 tillsammans med 239 barn och lärare från barnhemmet Dom Sierot till förintelselägret Treblinka.