Thursday, January 25, 2024

Förintelseoffers grav i Stockholm - Berättelsen om Mirjam-Marysia en flicka från Warszawas Getto som var dömd till en stå-cell i Auschwitz - Auschwitz nummer A-47295.

Flygbild över Auschwitz-Birkenau, september 1944. Den rödmarkerade baracken på det vänstra fotot (Barrack 3), är platsen där det fanns "Ståceller".  I bildens övre del finns Krematoriet nr. 1. Man kan även se längs högra kanten av fotot ett tågsätt.

Stå-celler hade en yta på mindre än 1 kvm vardera (80 x 80 cm). Inget fönster. Den enda luftkällan var ett 5x5 cm hål täckt med ett metallark med hål stansade i det. Små ingångar på golvet som man fick krypa igenom ledde till cellerna. I varje cell trängdes fyra fångar låsta för natten. Därefter, på morgonen var de tvungna att gå på jobbet. I KL Auschwitz straffades "Sara" Marysia, Miriam Szejwac med sammanlagt 8 nätter i en stående cell för att ha plockat äpplen medan hon arbetade. Alla sådana straffar registrerades. Det var Schutzhaftlagerführer Müller som skrev under sådana straff tillsammans med lägerkomendanten Kramer.

Marysia-Mirjam Szejwac gravsten i Stockholm är ingen snubbelsten eller stolpersteine. Hennes begravning inklusive gravstenen bekostades av Sverige - 200 kronor. Tills nyligen kunde man inte snubbla över hennes gravsten då den låg 10-15 cm under markytan, oläslig!

Vem var hon? Vad hette hon egentligen? Vem var hennes föräldrar? Svaret på de tre korta frågorna ger nästan hela bilden av Förintelsen och Förintelsens logistik och det var tanken med uppförandet av Holocaust-monumentet "6 stenar - 6 miljoner", ett projekt som Föreningen Förintelsens Minne startade år 2018. För  fem år sedan, i juni 2019, beskrev jag hennes och hennes familjs öden under Förintelsen.  
Tacksam om att plagierare anställda av Judiska församlingen och Förintelsemuseet i Stockholm uppmärksammar det och inte, som hittills, publicerar det som egen forskning.

Av gravstenen framgår att hon var 9 år när Andra världskriget startade. Hon var 15 när hon kom med den Vita båten S/S Kastelholm till Stockholm. Hon var 17 när hon dog. Men hennes namn på gravstenen är förvrängt, i verkligheten så hette hon annat, både för- och efternamn. Även hennes födelseår är fel.

Ingen brydde sig om att stava hennes namn rätt år 1947 när gravstenen gjordes iordning.
Ingen brydde sig om att i 70 år rätta felen. Ingen brydde sig om om gravstenen och lät det sjunka under gravytan.

Hennes gravsten har en direkt koppling till det av Judiska församlingen i Stockholm skändade och bortförda Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 milioner" där tre av de sex stenar är direkt kopplade till hennes familjs öde: TREBLINKA, MAJDANEK och AUSCHWITZ.

Konceptet till Förintelsemonumentet vid Norra judiska begravningsplatsen var enkelt. Vi har även kunnat testa det ett antal gånger med skolklasser som besökte begravningsplatsen. Det började med en skolklass som kom in på området för att titta på kapellet. Därefter, helt oväntat gick eleverna till de 6 stycken minnesstenar som markerar fältet där Förintelsens offer ligger begravda. Läraren och klassen gick från sten till sten. Jag vet vad de läste - Auschwitz, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor and Treblinka ... 6 namn på dödsläger. En del elever böjde sig och tog bort nysnö från gravhällar rund de 6 minnesstenarna. Jag höll mig i bakgrunden. Det var en så vacker syn. Precis det som vi inom Föreningen Förintelsens Minne hade önskat oss. Därefter kom jag fram till klassen och berättade. De lyssnade. De lyssnade mina korta berättelser om Zofia och Frymeta och Eva. Den yngsta var vara 11 när kriget kom till hennes hemstad och hon fördes till gettot och därefter såsom slavarbetare till koncentrationsläger. Det sista lägret för henne var Bergen-Belsen där hon befriades i april 1945.

Konceptet till Förintelsemonumentet vid Norra judiska begravningsplatsen var enkelt. Koppla de 70-tal gravar av Förintelsens offer som kom till Sverige med UNRRA Vita Båtar med de 6 dödsläger som symboliserar den Industriella Förintelsen. Alla 70-gravar av Förintelsens offer har en direkt koppling till de numera bortförda Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 milioner". Många av de begravda hade varit fångar i de lägren och de flestas familjer mördades i de 6 dödsfabriker som de 6 stenarna med namn som TREBLINKA och AUSCHWITZ symboliserar. Szejwac gravsten finns 7 meter ifrån minnesstenen Auschwitz och 8 meter från minnesstenen Treblinka som markerar platsen där hennes familj från Warszawa mördades.

Konceptet till Förintelsemonumentet vid Norra judiska begravningsplatsen var enkelt. Koppla de 70-tal gravar av Förintelsens offer som kom till Sverige med UNRRA Vita Båtar med de 6 dödsläger som symboliserar den Industriella Förintelsen. Alla 70-gravar av Förintelsens offer har en direkt koppling till de numera bortförda Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 milioner". Många av de begravda hade varit fångar i de lägren och de flestas familjer mördades i de 6 dödsfabriker som de 6 stenarna symboliserar. De 6 stenarna symboliserar naturligtvis de 6 000 000 judar varav 1 500 000 barn som mördades under Förintelsen. Holokaustmonumentet tillhör de tiotal Förintelsens Minnesplatser i Stockholm jag beskrev tidigare.

Det var Föreningen Förintelsens Minne som arbetar sedan 2018 med ett projekt om de i Stockholm begravda fd Bergen-Belsen fångar fann att Marysia-Miriam Szejwac var fånge i Warszawagettot och därefter ett antal koncentrationsläger, bl.a. Majdanek och Auschwitz innan hon befriades den 15 april 1945 i Bergen-Belsen.

Miriam eller Marysia som hon kallades för hemma hette Szejwac i efternamn, en tonårig som föddes i Warszawa. Hon bodde vid Milagatan 3 **** i Warszawa. Hon var en fånge i nästan fyra i Warszawas Getto. Efter deportationen från Warszawa efter Warszawa Getto Upproret fördes hon till Auschwitz och märktes där med en nummer A-47295. Det var troligen i MAJDANEK eller i AUSCHWITZ som Marysia fick sitt extra förnamn Sara. Kanske var det någon vid inskrivningen som tyckte inte om hennes polskt klingande namn Marysia och gav henne precis som man gjorde innan i Nazityskland (17 augusti 1938) ett obligatorisk extra förnamn "Sara". På samma sätt med förnamnet "Israel" märkte man tyska judiska män. Den tyska regimen såg också till att judar fick vid denna tidpunkt byta sina pass och ID. 
Detta gällde även den framtida nobelpristagaren i litteratur Leoni (Nelly) Sachs. I sitt första svenska pass fick Nelly igen heta enbart Leonie (Nelly) Sachs (utan Sara). Innan dess, i alla hennes ansökan om uppehållstillstånd i Sverige så var hon nödsakad att även använda det av Nazityskland tilldelade märkningen "Sara".

Idag är Förintelsens Minnesdag därför ville jag beskriva en del av Auschwitz straffsystem. Auschwitz var nämligen inte enbart ett dödsläger*. I KL Auschwitz straffades Miriam Szejwac med 8 nätter i en stående cell för att ha plockat ett äpple åt sig själv medan hon arbetade. Alla sådana straffar registrerades.
Straffet för en stående cell (Stehbunker) infördes i början av 1942 år efter att SS-Hauptsturmführer Hans Aumeier*** tog över som vice lägerkommendant. Under sin tid i Auschwitz Aumeier införde många drakoniska strafftyper, inklusive tortyr, misshandel och avrättningar.
I KL Auschwitz straffades Miriam Szejwac med 8 nätter i en stående cell för att ha plockat ett äpple åt sig själv medan hon arbetade. Alla sådana straffar registrerades.

Under tiden Miriam Szejwac vårdades i Sverige så sökte man hennes familj. Informationen om hennes far Szmul kan bara tolkas att han under den Stora Aktionen i Warszawas Getto under sommaren 1943 fördes till TREBLINKA och mördades där. Hennes mor, Faja deporterades till Lublin - MAJDANEK under Upproret i Warszawas Getto och mördades där.

Stehbunker - celler för att stå, skapades i Barack 3. Där, cell 22, delades upp och gjordes om till fyra rum med skiljeväggar av tegel. Två av rummen hade en yta på mindre än en kvadratmeter. Som straff skickades fyra fångar dit. Ståtiden i den "stående cellen" varierade, från några till flera nätter. För att komma in i den stående cellen fick de fyra fångarna krypa genom små öppningar ovanför golvet stängda med galler och bräddörrar. Stå-ställningen var bara en del av straffet. En annan var bristen på luft och troligen värme. Den enda källan för lufttillförsel till varje cell var ett litet, 5 x 5 cm hål som täcktes från utsidan av ett metallhölje genomborrat som en såll. Döden genom kvävning var nära då cellerna var endast två meter höga, således var det dåligt med lufttillförseln. På morgonen var fångarna tvungna att gå till arbetet som bevakades ofta av samma SS-kvinna som beordrade straffet.

Det var troligen i MAJDANEK eller i AUSCHWITZ som Marysia fick sitt extra förnamn Sara. Kanske var det någon vid inskrivningen som tyckte inte om hennes polskt klingande namn Marysia och gav henne precis som man gjorde innan i Nazityskland (17 augusti 1938) ett obligatorisk extra förnamn "Sara". På samma sätt med förnamnet "Israel" märkte man tyska judiska män. Den tyska regimen såg också till att judar fick vid denna tidpunkt byta sina pass och ID.



Det var troligen i MAJDANEK eller i AUSCHWITZ som Marysia fick sitt extra förnamn Sara. Kanske var det någon vid inskrivningen som tyckte inte om hennes polskt klingande namn Marysia och gav henne precis som man gjorde innan i Nazityskland (17 augusti 1938) ett obligatorisk extra förnamn "Sara". På samma sätt med förnamnet "Israel" märkte man tyska judiska män. Den tyska regimen såg också till att judar fick vid denna tidpunkt byta sina pass och ID.
Detta gällde även den framtida nobelpristagaren i litteratur Leoni (Nelly) Sachs. I sitt första svenska pass fick Nelly igen heta enbart Leonie (Nelly) Sachs (utan Sara). Innan dess, i alla hennes ansökan om uppehållstillstånd i Sverige så var hon nödsakad att även använda det av Nazityskland tilldelade märkningen "Sara".

* Auschwitz bestod av tre huvudläger:
Auschwitz I som var ett koncentrationsläger och där fanns lägrens administrativa centrum;
Auschwitz II-Birkenau, förintelseläger och koncentrations- och arbetsläger
Auschwitz III-Monowitz, arbetsläger med bland annat fabriken IG Farben. 
Av omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz, dog /mördades 1,1 miljoner i lägret.
** Konceptet till Holocaustmonumentet vid Stora synagogan i Stockholm.
*** Den 19 mars 1942 sköts 144 kvinnor vid avrättningsmuren på gården i Block 10 och 11 på SS-Hauptsturmführer Aumeiers order. Aumeier dömdes och dömdes till döden. Han avrättades i Polen 1948.
**** "Mila 18" är en roman av Leon Uris som utspelar sig i det tyskockuperade Warszawa, Polen, före och under andra världskriget. Mila är namnet på gatan som blev införlivad i Warszawas Getto år 1940.