Sunday, January 28, 2024

Polska och engelska tidningar om Korczak igår.


The Guardian skriver: År 1943 en tvåårig pojke vandrande på gatorna Warszawas getto samtidigt som det judiska upproret pågick. Han smugglades ut i en ryggsäck, troligen av en polis. De övriga, färglagda foton visar barnen med Lena Küchler tagna troligen i kibbutz Kvutzat Shiller. 

Flera engelskspråkiga tidningar skrev om Piotr Korczak igår. Naturligtvis med mycket information och bilder som är inte adekvata.

Piotr Korczak är ett namn som Lena Küchler har gett pojken som troligen smugglades år 1942 från Warszawas Getto och därefter från Polen i mars 1946. Namnet gavs naturligtvis för att hedra Janusz Korczak. 

I den polska pressen har man satt ihop Piotr Korczaks färglagda bild från Israel bredvid den kända bilden från Warszawa Getto under Upproret i april-maj 1943. Pojken på bilden med de resta händerna har dock inget att göra med Piotr Korczak som var redan (sedan 1942) utanför Warszawas gettots murar. 

Det speciella är att i den polska tidningen så glömmer man att nämna att Shlomo, Shalom Korey hette innan Korczak (och varför). Det namnet bar han när han kom med gruppen av föräldralösa judiska barn från Polen till Israel i början av 1949. Man glömmer också den omedelbara orsaken varför och när barnen lämnade Polen samt varför det skedde i all hast. Handeln med judiska barn i Polen efter andra världskriget nämns inte heller.

Man skriver att tack vare DNA-tekniken så har man spårat hans (eventuella) familj i USA. Fortsättningsvis vet man inte vem Piotr Korczaks (som heter numera Shalom Korey) föräldrar var och vad de hette.

Piotr Korczak smugglades ut ur Polen i mars 1946. Det har skett efter de upprepade pogromen mot barnhemmen i Rabka och Zakopane i södra Polen. På väg till Israel bodde Lena och barnen under ett års tid i Bellevue Meudon, Frankrike. Fotot visar Lena Küchler och barnen i det tjeckiska Prag dagen efter flykten från Polen.

 Lena Küchler med Zakopane-barnen i Bellevue Meudon, Frankriket.