Saturday, February 3, 2024

Kalabalik i Flensburg - Sista tillflyktsorten för Nazister dit även kom deras fångar - Öppen Stad - "Sveriges skuld".

Nazister tillfångatagna i Flensburg: Speers, redan ombytt till civila kläder, Dönitz och Jodl. 

Nazister Speers och Hitler i Paris


Nazister, från vänster till höger: Kluge, Himmler, Dönitz vid general Hans Hubes begravning, 1944.

Den Vita-buss-korridoren (på bilden markerad i mitten med de vita och röda färgerna) stängdes definitivt den 25 april 1945. Då träffades de amerikanska och sovjetiska trupperna från väst- respektive östfronten för första gången. Det hände i närheten av staden Torgau, 30 km uppströms efter Elbe. I och med detta hade de återstående delarna av Nazityskland delats i en nordlig och en sydlig del. Oder floden finns på högra sidan av kartan mellan de rosa och röda områdena. Det var ända dit nådde Röda armén den 2 februari 1945. Den 4 maj 1945 amiral Dönitz gick med på en del-kapitulation som omfattade Norge, Dannmark, norra Tyskland och Holland.

Warszawa intogs den 17 januari 1945 och det tog bara två veckor för Röda armén att nå Oder floden dit de nådde den 2 februari 1945.  Till Berlin återstod bara drygt 80 kilometer. Den 5 februari 1945 rapporterar Expressen om situationen i Tyskland för tyskar med "svensk anknytning och skriver att den avgörande striden om Oderlinjen och Berlin kan komma att inträffa redan denna vecka. Kristina och Erika vill åka till Sverige. BERLIN, måndag. 5 februari 1945 (Expressen) Bland dem som väntar på möjligheten att komma till Sverige så snart som möjligt finns Kristina Söderbaum och Erika Patzek-Bernadotte (Prins Sigvard av Sverige tidigare hustru). Legationen har gott hopp om att få hem de svenskar som nu sitter och väntar på möjligheten att resa – det sista tåget från Berlin. Inga tidningar kom ut på söndagen, och frontrapporterna är extremt få. De menar egentligen bara att den tyska Oder-linjen håller på att stabiliseras. Här är känt att den ryska framryckningen är i full gång på andra sidan Oder. Nästa fas av det stora dilemmat närmar sig. Den avgörande striden om Oderlinjen och Berlin kan inträffa redan denna vecka.


Den 10 maj 1945 gav sig det tyskägda fartyget Homberg iväg från Flensburg med omkring 1 360 utmärglade fd koncentrationslägerfångar ombord. Vilka var de? De flesta var tidigare fångar i koncentrationslägren Neuengamme (N) nära Hamburg och Stutthoff (S) nära Danzig. Många av de från Stutthoff kom därifrån sjövägen, se kartan.


Många som skriver om olika bragder, glömmer gärna både tidtabellen, Europakartan (frontkartan) och vad som hände på det politiska och militära planet i Europa. När Bernadotte förhandlade med Himmler den 24 april så stod Röda armén sedan 2 februari bara 8 mil från Berlins centrum och därefter den 16 april har de slutligen omringat Berlin. De tyska styrkorna i Italien var redan redo att kapitulera och gjorde det den 29 april. De gjorde det faktiskt innan Hitlers självmord. Vita-buss-korridoren stängdes definitivt den 25 april 1945 och den sista Vita bussen anlände till Malmö den 28 april. 
25 april 1945 träffades de amerikanska och sovjetiska trupper från väst- respektive östfronten för första gången i närheten av Torgau, 30 km uppströms efter Elbe. I och med detta hade de återstående delarna av Nazityskland delats i en nordlig och en sydlig del. Den 4 maj 1945 amiral Dönitz gick med på en del-kapitulation som omfattade Norge, Dannmark, norra Tyskland och Holland.

Den 25 april 1945 träffades de amerikanska och sovjetiska trupper från väst- respektive östfronten för första gången i närheten av Torgau, 30 km uppströms efter Elbe. I och med detta hade de återstående delarna av Nazityskland delats i en nordlig och en sydlig del.

Under Andra Världskriget hade flera negativa signaler sänds från de Allierades sida när det gäller Sverige. Det mest kända är Winston Churchill uttalande att Sverige "ignorerade större moraliska frågorna i kriget och spelade båda sidor för vinst". Ett försök att i sista stund rädda Sveriges ansikte och ansluta sig aktivt till aktionen som blev senare känd som Vita Bussar var bara en del av Sveriges slutkrigspolitik.

Vi måste komma ihåg fältslaget vid Kursk under sommaren 1943 och Wisła-Oder-operationen i januari 1945. Wisła-Oder-operationen var en stor strategisk offensiv genomförd av Röda armén på östfronten under andra världskriget och varade bara två veckor mellan 12 januari och 2 februari 1945. Den 17 januari intog man Warszawa och redan den 2 februari 1945 nådde de ryska och polska trupper Oder floden bara 80 km från Hitlers bunker och Berlin centrum. Skräcken i Berlin var total, särskilt i den svenska (så nazi-vänliga) kolonin.
Det är viktigt att komma ihåg de tidpunkter och vad som hände längst frontlinjerna när man diskuterar de "svenska räddningsinsatserna i krigets slutskede", som man kallar de för. 

För mig känns det att den brittiska militära och politiska ledningen utnyttjade eller använde sig av "Sveriges skuld" under Andra världskriget och flera händelser vid krigets slutskede var effekten av det. Naturligtvis var situationen i det befriade Europa inklusive de rester av Nazityskland mycket svår att bemästra. De tyska, ungerska, ukrainska m. fl. krigsfångar samt de befriade koncentrationslägerfångar var stora grupper svåra att ta hand om.
Den smala och för varje dag krympande tyska korridören ledde mot Schlesvig-Holtstein i norr. 
Schleswig-Holstein är Tysklands nordligaste förbundsland. Huvudstad och största stad är Kiel. Förbundslandet gränsar mot Danmark och har kust mot både Nordsjön och Östersjön.

Efter den 28 april då de sista Vita bussar nådde Malmö har det varit en ytterst livlig trafik på gränsen mellan Tyskland och det av Tyskland ockuperade Danmark. Förutom bilar, bussar och rentav gående har två tåg med fd. koncentrationslägerfångar passerat gränsen vid Padborg.

30 april 1945 står Röda armén framför Riksdagshuset i Berlins centrum. Samtidigt i söder, de amerikanska trupper tränger in i München. Från sitt högkvarter i Plön vid Kiel leder storamiral Karl Dönitz den tyska flottans operationer, se Operation Hanibal. Klockan 18.35 får Dönitz ett telegram från Berlin: ”I stället för den hittillsvarande riksmarskalk Göring utser Führern Er till sin efterträdare. Skriftlig fullmakt på väg. Ni ska omgående vidta alla de nödvändiga åtgärder som situationen kräver”, undertecknat av Martin Bormann som Hitlers närmaste man i bunkern i Berlin.

Efter Adolf Hitlers självmord den 30 april 1945 fanns egentligen ingen plan och förutom Dönitz, inga speciella efterträdare. Den tidigare självklare Himmler har strukits från listan för sina kontakter med allierade. Det fanns dock ett resmål: staden Flensburg i Schleswig-Holstein som ännu ännu inte var ockuperat av de allierade. Schleswig-Holstein var platsen dit skyndade inte bara nazister som ville med Dönitz bilda en ny regering men även komcentrationslägerfångar.


Under de första dagarna i maj anländer till Flensburg ett tåg med fångar från koncentrationslägret Neuengamme. Andra fångar kommer med fartyg från öster, utmärglade och utmattade till döds. SS Reichsführer Heinrich Himmler beordrade allt detta. Han vill ha koncentrationslägrets fångar som gisslan. Flensburg svämmar över av människor. På några dagar Flensburgs befolkning fördubblas till över 150 000. Flensburg är även en viktig hamn för det tyska flottan Kriegsmarine. De svältande flyktingarna, som nu är inkvarterade i varje hus, får sällskap av tidigare tvångsarbetare och krigsfångar från öst.

Dönitz har fortfarande ett litet rike i örlogsskolan, där hans regering fortfarande håller dagliga ...

3 MAJ 1945 Den 3 maj blir en händelserik dag. På morgontimmarna nådde Hitlers efterträdare Dönitz och hans följe marinanläggningarna i Mürwik i Flensburg. Vid 10-tiden börjar han arbetet i ledningshuset. Samtidigt började polisens högkvarter och marinskolan att förse medlemmar av SS och Gestapo med falska löneböcker och marinuniformer. Som ett resultat av den nattliga flyganfallet avbryts strömförsörjningen. Flensburger Nachrichten kan därför inte dyka upp. På Sandberg har några familjer hängt ut vita lakan genom fönstren. De hoppas kunna skydda sig från ytterligare attacker. Pråmen Ruths resa slutar vid middagstid i Mürwik, bara några meter från Dönitz officiella bostad. Av de mer än 1 000 fångar som gick ombord från koncentrationslägret Stutthof nära Danzig, överlevde endast 630 resan. Kropparna av 26 fångar begravs provisoriskt på Fahrensodde strand efter att de andra har överlämnats till Östersjön. Det finns många lik som flyter i vattnet nuförtiden.

Klockan 19:30 inleder radiostationen storslaget "Reichssender Flensburg", den sista propagandaanläggningen som finns kvar från den nazistiska staten, sin verksamhet i posthuset i Norderhofenden. Först sänder hon ett tal av rustningsminister Speer. Detta vädjar till tyskarna att upprätthålla disciplin och förhindra att det offentliga livet blir förlamat. På kvällen träffar Rudolf Höß och chefen för koncentrationslägrets inspektion, Richard Glücks, Himmler. Höß beskriver SS-chefen som "frisk och glad och på gott humör!" Himmler ger dem båda order att korsa den gröna gränsen till Danmark förklädda till arméns underofficerare och gömda sig där. Rent juridiskt är detta desertering på officiella order. I ett nattmöte bekräftade Dönitz Himmler som ledare för Waffen-SS och chef för den tyska polisen. Under tiden har även överste general Jodl och chefen för Wehrmachts överkommando, fältmarskalk Wilhelm Keitel, anlänt till Mürwik.

Fredagen den 4 maj: Som överenskommits dagen innan kapitulerar de delar av Wehrmacht som möter de brittiska styrkorna i nordvästra Tyskland samt i Danmark och Holland. Flensburg förklaras som ”Öppen stad”. Klockan 9:30 nådde en annan transport från koncentrationslägret Neuengamme tågstationen. Fångarna ropar efter vatten från boskapsbilarna. Vissa boende hjälper till, andra blir rädda och vänder sig bort. En Flensburgbo minns: ”Det gick ett oändligt långt tåg med boskapsvagnar och folk ropade på vatten på alla språk. Och det fanns boende på motsatta gatan som då kom med vatten. Vi lämnade sedan för att skriket var så omänskligt och vi blev rädda. Ångaren Rheinfels, som låg i hamnen, rekvirerades som inkvarteringsläger. Så småningom trängs 1 600 fångar och 100 SS-vakter på skeppet.

7 - 8 maj - Kapitulationer: Strax efter klockan två på morgonen stiger generalöverste Alfred Jodl, generalamiral Hans von Friedeburg och major Wilhelm Oxenius in i ett litet rött skolhus i Reims i Frankrike, som tjänar som de allierades högkvarter. Jodl, som är chef för den tyska krigsmaktens operativa stab, har fått fullmakt av Dönitz att underteckna Tysklands ovillkorliga kapitulation. Klockan 2.41 skriver Jodl sitt namn på papperet. Liknande kapitulationsakt sker dagen efter med Röda arméns
representanter då Stalin har blivit ursinnig då han fått höra om kapitulationen i Reims. Allt skall upprepas och nya fotografier tas i det sovjetiska högkvarteret i Karlshorst utanför Berlin. Den 8 maj sker den andra kapitulationen med tysk generalfältmarskalk Wilhelm Keitel och Sovjets marskalk Georgij Zjukov. De allierade representeras även av USA flyggeneral Carl Spaatz, Storbritanniens flygmarskalk Arthur Tedder, och även Frankrikes general Jean de Lattre de Tassigny. Det speciella är att tyskar med Dönitz i spetsen uppfattar kapitulationer som militära och anser sig har rätt att representera den tyska regeringen som fick senare också heta Flensburgregeringen.

Epilog - 21-23 Maj 1945
De Allierade hade ett antal möten med medlemmar av Flensburgs regering. Dessa bekräftade att varken Dönitz eller hans ministrar inte hade någon auktoritet som skulle kunna vara användbar för framtidens Europa.  Den 21 maj gick SHAEF med på sovjetiska förslag om att Flensburgs regering skulle upplösas och dess medlemmar arresteras som krigsfångar. Den 23 maj har regeringsmedlemmarna Dönitz, von Friedeburg och Jodl förts ombord på M/S Patria som låg i Flensburgs hamn och utgjorde samtidit de allierades högkvarter. Där underrättades dem om regeringens upplösning. Karl Dönitz och hans regering arresterades (totalt 420 personer) av de brittiska soldaterna. Efter en grundlig kroppsvisitation blev de fråntagna sina medaljer samt Dönitz fick lämna ifrån sig "marskalkstaven". Därefter, fördes Dönitz, Alfred Jodl och Albert Speer som krigsfångar .

Många av fångarna i Stutthof var med ökända transporterna som startade 15 april 1945. Evakueringen av Stutthoflägret precis som andra läger innan berodde på att de ryska arméernas framryckning som startade i januari 1945. Fångarna i Stutthof lastades ombord på pråmar. På varje pråm fanns flera tusen fångar. På pråmen Ruth fanns 1060 fångar. drygt 700 överlevde resan till Flensburg.

Den 11 maj 1945 klockan halv fem på eftermiddagen kom S/S Homberg till Malmö med 1 375 flyktingar från Flensburg, av de var 142 kvinnor.  Om jag minns rätt (måste undersökas!) så hade S/S Homberg lämnat därefter Malmö med en last av tyska soldater, m.fl. från Norge.

Under resan från Flensburg till Malmö hade en handfull människor dödats och dumpats i havet. Brittiska underrättelser berättade att koncentrationslägervakter fanns bland de fjortonhundra flyktingarna. Vad som exakt hände på fartygen fastställdes aldrig. Svenska polisen avslutade sin förundersökning! Att Sverige blev till en fristad för krigsförbrytare läser man i många personliga skildringar, bl.a. från beredskapssjukhusen. Nazister och krigsförbrytare kom till Sverige bland övriga flyktingar. Precis som de så hade de inga dokument och fick som alla andra en blå stämpel i sina inresehandlingar till Sverige.

14 maj: Republiken Österrike återupprättas, Anschluss-avtalet från 1938 förklaras ogiltigt.
Prof. Paul, historiker från Flensburg universitet beskrev dag för dag händelseutvecklingen under sista dagar av Nazityskland, sk. det som hände i staden Flensburg.


Den ende som inte tillhörde NSDAP var Hitlers tidigare finnansinister Lutz Graf Schwerin von Krosigk som blev premiärminister i Flensburgregeringen.
 öppen stad ett folkrättsligt begrepp från Haagkonventionerna och innebär att man ger sig och lämnar staden öppen att utan motstånd tas över av fienden




Patria var ett passagerarfartyg från det tyska rederiet HAPAG som användes under kriget av Kriegsmarine, därav kamouflage målning. När Dönitz anlände till Flensburg och örlogskolan i Mürwik ville han till en början själv använda fartyget för Flensburgregeringens behov. Han fick dock ge plats åt de allierade som övervakade hans regering och använda Mürviks marinskolan som regeringsbyggnad.

Efter 23 dagar har regeringen Dönitz, även kallad Flensburgregeringen tagits till fånga och förts till fartyget Patria. Det var Tredje rikets tredje och sista regering mellan 2 och 23 maj 1945. Här finns kajen där Patria låg markerad.

Efter 23 dagar har regeringen Dönitz, även kallad Flensburgregeringen tagits till fånga och förts till fartyget Patria. Det var Tredje rikets tredje och sista regering mellan 2 och 23 maj 1945. Här lämnar Dönitz m.fl. Patria efter att fått ta del av information att de allierade hade slutligen upplöst hans regering.



Samtidigt som Dönitsregeringen upplöstes och togs till fånga har man tillfångatagit alla tyska soldater.

Den 11 maj 1945 klockan halv fem på eftermiddagen kom S/S Homberg till Malmö med 1 375 flyktingar från Flensburg, av de var 142 kvinnor. Om jag minns rätt (måste undersökas!) så hade S/S Homberg lämnat därefter Malmö med en last av tyska soldater, m.fl. från Norge. I Flensburg "regerade" fortsättningsvis den sista tyka Naziregering.