Thursday, August 19, 2021

Kinderheim barn från Bergen-Belsen och andra flyktingar på Kjesäters slott i Vingåker - Norrmän och judar.

Kjesäters slott i Vingåker på 40-talet var en av de viktigaste och dev största läger när det gäller   mottagandet av flyktingar från det av Nazi-Tyskland ockuperade Norge under andra världskriget. Genom Kjesäters slott i Vingåker passerade en stor del av de mer än 60.000 norrmän som flydde till Sverige.

I maj 1945 då andra världskriget tog slut återvände norrmän hem och på deras plats på slottet och i barackerna flyttade in flyktingar från Baltikum och Förintelsens överlevande som kom till Sverige med UNRRAs aktion Vita båtar.

I den judiska gruppen fanns bl.a. barn som befriades i april 1945 från koncentrationslägret Bergen-Belsen. Barnen kom till Sverige under juni-juli 1945.

Det finns ett större antal förläggningar  i Sverige som inhyste först de norska eller danska flyktingarna och därefter de Förintelsens överlevande. Ett exempel i Stockholmsregionen är Fiskarudden på Lidingö.
Både på Fiskarudden och i Kjesäters slott i Vingåker så finns det minnestavlor/stenar med tidsangivelse och tiden som de norska flyktingarna fanns där.
När det gäller de judiska platserna så finns de bara upptagna i Jimbao Today. Jag kommer att sammanfatta de i den kommande boken om Beredskapssjukhusen till Sverige.

De flesta judiska barn från Fiskarudden och från Kjesätters slott lämnade Sverige för Eretz Israel 1945-1947.

Hoppas att den ökände Plagieraren från Lunds Universitet - Daniel Leviathan, lämnar mina beskrivningar i fred eller refererar till de som alla riktiga forskare gör.

I Riksdagens berättelser från januari 1945 kan man läsa följande:

Utlänningskontrollen. Under tiden den 1 januari—den 31 oktober 1944 utgjorde sammanlagda antalet behandlade ansökningsärenden 96 192, medan motsvarande antal för samma tid föregående år utgjorde 82 246. Ökningen skulle ha blivit avsevärt större, örn icke Kungl. Maj:t generellt förlängt de danska och norska flyktingarnas uppehållsviseringar. Det bör i detta sammanhang även erinras därom, att i ett betydande antal fall arbetsvisering numera icke erfordras. Under året har ett mycket stort antal flyktingar kommit till Sverige, särskilt från Finland och de baltiska länderna samt från Norge och Danmark. Vid årsskiftet 1944/1945 uppehöllo sig här cirka 81 000 finska flyktingar. I denna siffra ingå cirka 37 800 finska evakuerade och cirka 44 000 finska barn, som äga vistas här utan visering. Antalet baltiska flyktingar utgjorde cirka 35 800, varav cirka 6 500 estlandssvenskar. Flyktingarna från Norge och Danmark voro respektive cirka 32 000 och 15 000. Det sammanlagda antalet utlänningar i Sverige utgjorde vid årsskiftet cirka 193 000.

Bergen-Belsen efter den 15 april 1945. Barnen framför deras barrack i Bergen-Belsen beskådar hur de tillfångatagna tyska och ungerska soldater fyller en massgrav. De flesta massgravar i lägret innehåller drygt 1000 kroppar.

Bergen-Belsen efter den 15 april 1945. Barnen framför deras barrack i Bergen-Belsen. 

Kjesäters slott i Vingåker på 40-talet.

En artikel från en judisk tidning i Finland. Man beskriver förhållandena i Berga lägret i Nykvarn där flera av de judiska överlevande arbetade på en fabrik i Nykvarn. Vidare beskrivs det judiska temporära barnhemmet i Lövsätra - Täby. De flesta barn i Täby kom från Kinderheim i Bergen-Belsen där de togs om hand av Luba Tyryszynska som kom de de med UNRRAs Vita Båtar till Sverige (S/S Kastelholm till Malmö).