Wednesday, August 18, 2021

Mindre än ett (1) år efter ankomsten från koncentrationsläger arbetade de tidigare fångarna, många av de barn, med torvbrytning, skörd av sockerbetor och skogsarbete.





Södra Sverige betydde sockerbetor

Norra Sverige (Norr om Stockholm) betydde torv- Forsheda.










Jag följer en grupp av barn som kom till Sverige i slutet av juli 1945 från koncentrationsläger Bergen-Belsen. De flesta kom med UNRRAs Vita Båtar till Malmö och Göteborg. Sommaren 1946 ansåg man de vara arbetsföra och de fick arbeta med skörd av betor och även med torv.

De yngsta av barnen var bara 5 år gamla (födda 1934) när kriget startade, således 11 när de sattes i arbete på de svenska betesfält. Nedan lite dokumentation som finns i Föreningen Förintelsens Minne från denna tid.

De flesta judiska barn som kom till Sverige vid krigslutet lämnade Sverige för Eretz Israel. Den allra första gruppen som inte hann att arbeta i Sverige, lämnade landet i maj 1946, mindre än ett år efter ankomsten. Barnarbete är inte förbjudet i Sverige.

Toftabrunn betgallringsarbete 1946 

Lusia-Luba Rosenblatt - Ahuva Margalit född 17 januari 1934 var med och arbetade på betefälten.

Reichman Zahawa från Piotrków Trybunalski, född 23 oktober 1934, var bland yngsta bland de utvalda till arbete i fält. Hon kom till Norrköping och beredskapssjukhuset där med Vita båten HMS Prins Carl.


Reichman Zahawa från Piotrków Trybunalski, född 23 oktober 1934, var bland yngsta bland de utvalda till arbete i fält. Hon kom till Norrköping beredskapssjukhus den 15 juli 1945 med Vita båten HMS Prins Carl. Ombord fanns också hennes mor.  Hennes bror Jakub och far Abram föll offer för Förintelsen. 

Reichman (Rajchman) Zahawa från Piotrków Trybunalski, född 23 oktober 1934, var bland yngsta bland de utvalda till arbete i fält. Hennes bror Jakub och far Abram föll offer för Förintelsen. Hennes mor Cila (Cyla) överlevde och kom tillsammans med Zahawa till Sverige med UNRRAs Vita Båtar den 15 juli 1945. 





Intyg till Paulina Janaszewicz född 5 september 1932, således fyllda 13 år att vistas i Forsheda.

En artikel från en judisk tidning i Finland. Man beskriver förhållandena i Berga lägret i Nykvarn där flera av de judiska överlevande arbetade på en fabrik i Nykvarn. Vidare beskrivs det judiska temporära barnhemmet i Lövsätra - Täby.